Ben Lovejoy annetab oma aju uuringutele

Peapõrutused ja nendega mängimine on NHL-is igivana probleem, mis pärast mängijakarjääri lõpetanud mitme mehe elu. Selle põhjuseks peetakse CTE'd ehk kroonilist traumaatilist entsefalopaatiat. Usutakse, et see tekib korduvatest peatraumadest. Selle uuringuteks on kasutatud mitmete endiste NHL-i ja NFL-i mängijate ajusid. Nüüd on Ben Lovejoyst saanud esimene aktiivne mängija, kes valmis oma aju loovutama.

(foto: sportingnews.com)
33-aastane kaitsemees, kes pärast Pittsburgh Penguinsiga 2016. aastal Stanley karika võitmist ühines New Jersey Devilsiga, loodab anda panuse, millega muuta järgmiste põlvkondade elu paremaks.

"Jäähoki on mulle palju andnud," märkis Lovejoy sel nädalal. "See on aidanud mul leida mitmeid sõpru, pakkunud võimaluse reisida palju ringi ja andnud mulle väga tasuva töökoha. Kogu mu elu on täielikult hoki ümber keerelnud ja tahan anda oma aju, et muuta seda mängu turvalisemaks."

Lovejoy, kes pole ise kunagi peapõrutust saanud, läheneb karjääri 450. põhihooaja mängule.

2008. aastal sai endisest maailmameistrist Keith Primeaust esimene NHL-i mängija, kes nõustus oma aju teadusele andma. Paar aastat pärast seda, kui just peapõrutus tema karjääri lõpetas.

Kommentaarid