Kapanen ja Teräväinen - Soome uued superstaarid?

Teemu Selännet me uuel hooajal NHL-is enam ei näe, kuid loodus teadupärast tühja kohta ei salli. Soomlaste võimas hokikool on iga aasta kasvatamas peale uusi talente ja võimalik, et järgmise generatsiooni tähed sünnivad juba tuleval hooajal. Kasperi Kapanen ja Teuvo Teräväinen on kaks teismelist, kes on suve jooksul oma klubide poolt rohkelt kiitust saanud. Juhuste soodsa kokku langemise puhul on ka hea võimalus, et nendest kahest kuuleme uuel hooajal veel palju.

(foto: Getty Images)
Kapanen pidi paljude hinnangul tänavuses draftis minema vähemalt esimese 20 seas. Läks aga hoopis nii, et ta langes 22. kohale ja Pittsburgh Penguins võttis ta avasüli vastu. Homme 18. sünnipäeva tähistav ründaja on nüüd Penguinsi noortelaagris sellise peo püsti pannud, et kõik, kes temast drafti päeval loobusid, võivad seda üsna varakult kahetseda.

"Ta on isegi parem kui ma arvasin", märkis laagri ajal Penguinsi abimänedžer Bill Guerin. "Ta on oma vanuse kohta väga küps."

Kiirel füüsilisel ja mängulisel arengul on ka oma põhjus. Kapanenil on vaid 17-aastaselt selja taga täishooaeg Soome meistriliigas. Ja oma esimesed SM-liiga mängud tegi ta juba 16-aastaselt!

Penguins on suve jooksul mitmetest ründajatest ilma jäänud ja näib, et kui hooajaeelses treeninglaagris piisavalt hea mulje jätta, siis on igati reaalne, et Kapanen mahub ka Penguinsi hooaja avamängu koosseisu. Kas ta seal ka püsida suudab on omaette küsimus, kuid eeldused selleks on kindlasti olemas.

Teräväinen draftiti Chicago Blackhawksi poolt kaks aastat tagasi ja temal on esimesed NHL-i mängud juba kirjas. Soome meistrivõistlustel tegi ta tänavu suurepärase hooaja - 49. mänguga 44. punkti - enne kui ta Blackhawksi poolt ookeani taha ära viidi. Lisaks AHL-i matšidele jagus talle märtsis kolm NHL-i mängu.

"Soovin hooajaeelses laagris silma paista," ütles Teräväinen eelmisel nädalal. "Minu eesmärk on NHL-is mängida ja üritan laagris endale koha välja mängida.

Teräväinenit on nähtud lahendusena Blackhawksi painanud "teise tsentri probleemile". Brad Richardsi toomine peaks selle augu lappima, kuid samas ei tähenda see seda, et noore soomlase tee meeskonda oleks blokeeritud. Blackhawksi peamänedžer Stan Bowman märkis noortelaagri ajal, et Teräväineni näol on tegu mitmekülgse mängumehega, kes võib ka äärel mängida ning see sümpatiseerib väga peatreener Joel Quenneville'ile.

Lisaks on Blackhawks sarnaselt enamus suurtega jännis oma palgaruumiga. Bowman on öelnud, et hooaja alguseks soovitakse siiski piiridesse mahtuda - hetkel ollakse üle 2.2 miljoni võrra - ja see tähendab, et suve jooksul tuleb avaralt uurida erinevaid vahetustehingu võimalusi. Enim liigub nendes juttudes kaitsja Johnny Oduya nimi, aga neis figureerib ka Patrick Sharp. Ühe kollanoka asemel võtaks iga meeskond endale satsi Sharpi, kuid Blackhawks peab tõsiselt mõtlema ka tuleviku peale. Jonathan Toewsi ja Patrick Kane'i ootab järgmisel suvel ees palgatõus ning selleks on vaja teha lisaruumi.

Kommentaarid