10 kõige vingemat vabaagenti

Täna algab suvise mölutamise põnevaim osa. Alates tänasest on klubidel võimalus hakata sõlmima lepinguid vabaagentidega. Eelmise nädala lõpus avaldati, et uue hooaja palgalimiit on 69 miljonit dollarit, mis annab rohkelt ruumi manööverdamiseks. Vähemalt kümne miljoni jagu on hetkel vaba palgaruumi tervelt 26. klubil. Enim on seda Buffalo Sabresil, kellel seisab ees omamoodi ülesanne üldse miinimum palgalimiidi peale saada. See on uuel hooajal 51 miljonit. Sabres on hetkel 30 peal. Aga keda siis jahtida?

(foto: wikipedia.org)
Ryan Miller

Endine Sabresi nurgakivi on tänavu vabaagentide turul väravavahtide hulgas suurim nimi. Tema lõppenud hooaeg oli pisikene pettumus, suuresti seetõttu, et St. Louis Bluesiga liitudes ei suutnud klubi playoffide avaringist edeneda, kuid 33-aastasena on Milleril kindlasti endiselt veel rohkelt pakkuda. Esikinnast vajavad meeskonnad hakkavad kindlasti tema suunas vaatama. Enim räägitakse Vancouver Canucksist.

Matt Niskanen

Soome juurtega 27-aastasel kaitsjal on selja taga karjääri parim hooaeg. Põhihooajal kogus ta 81. kohtumisega 46 punkti, millele lisas veel playoffides 13-st üheksa. Kindlasti otsib ta vähemalt 5-6 aastast lepingut ja see meeskond, kes ta endale saab, võib enda seljatagust üsna kindlaks pidada. Niskanen ei ole küll tõeline tippkaitsja, aga ta on mees, kes õhtust õhtusse teeb oma töö ära ja kui leida talle sobiv paariline, siis on tegu väga efektiivse mängumehega.

Paul Stastny

Avalanche proovis ja proovis, aga tolku sellest polnud. Klubi asekapten läheb vabale turule ja on kindlasti seal üks nõutumaid mehi. Seni on ta oma karjääri jooksul 538 kohtumisega kogunud 458 punkti (160 väravat) ja selline mees kuluks igaühele ära. Samas võib kindel olla, et Stastny päris igale poole pole nõus minema. 28-aastasena on viimane aeg hakata mõtlema karika võitmise peale.

Christian Ehrhoff

Sabresist nurinaga lahkunud sakslane soovib samuti võimaliku karikanõudleja ridadesse siirduda ning selliseid kosilasi peaks talle rohkelt ukse taha tulema. Seni on tihedamini temaga seotud üleminekujuttudest läbi käinud Detroit Red Wingsi nimi. Ehrhoffi numbrid on viimastel aastatel langenud, kuid ta on olnud kinni kohutavas meeskonnas. Õiges keskkonnas mängides võib temast kujuneda ohtlik relv nii kaitses kui ka rünnakul.

Jerome Iginla

37-aastase legendiga on huvitavad lood. Ta on välja öelnud, et lepiks üheaastase lepinguga vaid Boston Bruinsis, teistelt nõuab ta kahte aastat. Iginla on kahtlemata supermees, kellega oma satsi tugevdada. Aastaid on juba kuhjaga turjal, kuid ta tegi tänavu oma karjääri 12. vähemalt 30 väravaga lõppenud hooaja. Olles aga endiselt meistrisõrmuseta jäänud on kindel, et tema pilk on konkurentsivõimeliste klubide suunas liikumas. Varasemad väljaütlemised tähendavad, et vanameister sooviks ka endale vähe püsivamat kodukohta.

Thomas Vanek

30-aastase austerlase hooaeg oli väga omanäoline. See algas Sabresis, kust ta siirdus kiirelt New York Islandersisse ja lõpuks leidis ta ennast hoopis Montreal Canadiensi särgist. Pärast sellist pöörast aastat võiks olla esmaseks eesmärgiks stabiilse pesitsuspaiga leidmine. Väidetavalt oma tema allkirjale jahti pidamas 8-10 meeskonda, seega valikuvõimalusi on tal küll ja veel. Puhta väravamasinana on ta vabaagentide seast selgelt parim mees, seega võib arvata, et tulemas on ka korralik palgapäev.

Anton Stralman

Meeleolu New York Rangersis on kindlasti hetkel vähe nukker. Ja seda mitte ainult seetõttu, et karikafinaalis LA Kingsile alla jäädi. 27-aastane rootslane tegi enamjaolt kahvatu hooaja ja ega ta ei saagi eriti silmapaista, kuna tegu on väga kaitsva mängumehega, kuid playoffides, kus põhirõhk just enda seljataguse kindlustamisele läks, oli Stralman vägagi nähtav. Seega peab nüüd Rangers kahetsema, et põhihooaja jooksul mehe allkirja paberile ei saadud. Playoffide jooksul kerkis tema hind märgatavalt ja nüüd on mees ise valmis head vormi sisse kasseerima.

Dan Boyle

37-aastasena on Boyle sammukese-kaks on kiirusest kaotanud ja jaksa enam panustada nii uhkelt kui mõned hooajad tagasi, aga tegu on siiski väärtusliku mängumehega. Niisama kapi leiab kaitssesse enamvähem igalt poolt, aga Boyle'i näol saadaks väga hästi litrit liigutav mees, kes mängib stabiilselt heal tasemel, suudab meeskonda mitmekülgselt aidata ja võib oma kogemustega kiirendada noormängijate arengut.

Mike Cammalleri

Kuna tegu on samuti Calgary Flamesi särki kandnud mängijaga, siis võib ehk Cammalleri kohta öelda "vaese mehe Iginla". Ta on potentsiaalne 30 värava mees ja suutis tänavu üsna kehva Flamesi eest olla täpne 26. korral. Ta on karjääri jooksul playoffides olnud punkt per mäng mees. Viimasel ajal pole muidugi Flamesi liikmena sinna asja olnud, kuid potentsiaalsetele kosilastele see fakt kindlasti meeldib.

Martin Brodeur

Pigem sentimentaalne valik siia nimekirja, aga väärib siiski ära mainimist. Keegi muidugi täpselt ei tea, kes täpsemalt Brodeuri kosilaste nimekirja kuuluvad ja keda Brodeur ise jutule võtab. Kas ta soovib veel võimalust karika peale mängida või rahulduks esiväravavahi rolliga mõne keldriklubi juures? Lõppenud hooaega hinnati tema poolt karjääri halvimaks, kuid tähelepanuväärne on see, et sellegi poolest võitis New Jersey Devils temaga normaalajal rohkem mänge kui kaotas - 19 vs 14. Võites pooled oma mängudest jõuad ikkagi üldjuhul ka playoffidesse.

Nimekiri on koostatud piiranguteta vabaagentidest subjektiivse hinnangu põhjal ja suvalises järjekorras.

Kommentaarid