Šveits - tõrjutud NHL-i mängijate uus meelispaik

Šveitsi jäähoki pani aasta tagasi endast taas kõnelema, kui üle 60 aasta jõuti maailmameistrivõistlustel medalikohale. Juustumaa mängis ennast finaali, kus tuli lõpuks alla vanduda Rootsile. Šveitsi kohaliku meistriliiga võib tugevuse poolest paigutada Euroopas kindlasti esimese viie sekka. Liiga on üha enam populaarsust kogumas ja seda mitte vaid Euroopa ässade silmis. Patrice Bergeron, Henrik Zetterberg ja John Tavares olid vaid mõned superstaarid, kes hiljutise NHL-i tööseisaku ajal just Šveitsis mängisid.

(foto: bizflight.ch)
Midagi sarnast võiks juhtuda küll vaid uue tööseisaku ajal, kuid Euroopa liigad ei pea NHL-i mängijate meelitamiseks seda ootama jääma. Kui jätta kõrvale tõelised superstaarid, siis on Euroopa NHL-i "tavalistele Tõnudele" hea alternatiiv. Sel suvel on läinud nii, et just Šveitsis on oma karjääri jätkamas nii mõnedki pikaajalised NHL-i mängijad.

Genfi Servette on uueks hooajaks endale saanud Paul Rangeri ja Matt D'Agostini. Septembris oma 30. sünnipäeva tähistaval Rangersil on selja taga üle 300 NHL-i mängu. Enamus neist Tampa Bay Lightningu särgis, kuid lõppenud hooaja veetis ta Toronto Maple Leafsis. 53. matšis oli tema keskmine mänguaeg 17:25.

Ranger tõmbas tänavu NHL-is uisud jalga esimest korda alates 2009. aasta oktoobrist. Toona noore ja perspektiivika kaitsjana lõpetas ta ootamatult karjääri tuues põhjuseks personaalsed probleemid. Enesealgatuslik paus lõppes eelmisel hooajal, mil ta mängis Leafsi AHL-i meeskonnas Toronto Marlies. Eluraskuste kiuste jäähoki juurde tagasipöördumine oli ka põhjus, miks Rangers oli üks tänavustest Bill Mastersoni trofee nominentidest.

D'Agostinil on resümees samuti üle 300 NHL-i mängu. Lisaks ka 107 punkti ning tänavust hooaega alustas ta lausa Pittsburgh Penguinsi rivistuses. Pärast kaheksat mängu ja ühte punkti lasti tal aga minna. Seejärel maandus ta Buffalo Sabresis, kus produtseeris 49. matšiga 11 punkti. Varasemalt on ta mänginud ka Montreal Canadiensis ja St. Louis Bluesis. Viimase värve kandes õnnestus tal hooajal 2010/11 teha ka karjääri parim aasta - 21 väravat ja 46 punkti. 27-aastane ründaja on ka varem Euroopas mänginud. Ta veetis 2012. aasta tööseisaku perioodi Saksamaa 2. Bundesligas.

D'Agostini saab uuel hooajal Šveitsis mängida ka paari oma tänavuse meeskonnakaaslase vastu. Jamie McBain on lähedal lepingule ZSC Lionsiga, kes on võitnud kaks viimasest neljast Šveitsi meistritiitlist. 26-aastane kaitsja lõpetas tänavu NHL-is oma kolmanda täishooaja. Enne Sabresisse siirdumist esindas ta Carolina Hurricanesi värve. Eelnev eurokogemus on tal olemas Lahti Pelicansi ridadest. Šveitsi jaoks nii õnnelikul 2013. aasta MM-il mängis McBain pronksi saanud USA koondises.

Berni meeskonnas hakkab mängima tänavu Penguinsi särgis jääl käinud Chuck Kobasew. 32-aastane ründaja jõudis sel aastal 600. NHL mänguni. Varasemalt on ta kuulunud ka Calgary Flamesi, Boston Bruinsi, Minnesota Wildi ja Colorado Avalanche'i koosseisu.

Pierre-Marc Bouchard veetis küll enamuse lõppenud hooajast AHL-is, kuid tal on siiski selja taga ligi 600 NHL-i põhiturniiri mängu. Enamus neist Minnesota Wildi värvides. Wildi valis ta 2002. aasta draftis lausa nii kõrge valiku kui kaheksandana. Nüüd on 30-aastase ründaja uueks klubiks aga EV Zug.

Kommentaarid