Idakonverentsi finaal: Pittsburgh Penguins vs Tampa Bay Lightning

Uus aasta, aga vähemalt pool tänavusest idakonverentsi finaali koosseisust on sama. Tampa Bay Lightning saab sel korral New York Rangersi asemel vastu teise Metro divisjoni hiiu. Pittsburgh Penguinsil on võimalus revanšeerida 2011. aasta valus 3-4 avaringi kaotus.


(foto: spokesman.com)
Omavahelised põhihooaja mängud

Penguins 2 - 4 Lightning
Kühnhackl, Wilson - Stralman, Stamkos, Carle, Johnson

Lightning 6 - 3 Penguins
Stralman x 2, Palat x 2, Killorn, Johnson - Hörnqvist, Crosby, Cullen

Lightning 5 - 4 (LA) Penguins
Namestnikov x 3, Filppula, Stralman - Letang, Hörnqvist, Daley, Kunitz

Pittsburgh Penguins

Kui Lightning jõudis konverentsi finaali vigastuste kiuste, siis pingviinide puhul võib öelda, et Washington Capitalsist marsiti mööda vaatamata meeskonna liidrite tagasihoidlikule panusele. Sidney Crosby ja Jegveni Malkin läksid seeriale vastu suurepärase hooga, kuid suutsid kuue mängu peale kokku kirja saada vaid neli silma. Mis lõppkokkuvõttes muidugi ei häirinud absoluutselt meeskonna kulgemist ja seetõttu võib seda isegi tugevuseks pidada. Superstaarid pandi lukku, aga toetav kaader vedas eeskujulikult välja. Nii on nüüd playoffides 12 punktiga meeskonna resultatiivseim Phil Kessel ja esikolmikusse mahub ka kümne silmaga otsustava mängu kangelane Nick Bonino. Esimene on end tõestamas tõelise playoffide spetsialistina.


Kõva osa edus on aga loomulikult ka Matt Murrayl. Kollanokast väravavaht on playoffides üheksast stardist võitnud seitse, lastes vaid 2.05 väravat mängus ja tõrjudes 93.5%-ga. Kuna Marc-Andre Fleury on vahepeal arstidelt naasmiseks rohelise tule saanud, siis võib ka öelda, et kahe nädala pärast 22. sünnipäeva tähistav Murray on meeskonna esikinda pingile tõrjunud. Seoses Murrayga on leitud ka huvitav seos. Praegune Penguinsi peamänedžer Jim Rutherford oli 2006. aastal Carolina Hurricanesis samas ametis, kui siis 22-aastase uustulnuka Cam Wardiga karikavõiduni välja põrutati. Kas ajalugu on kordumas?

Penguinsi keskmine väravasaak sai Capitalsi vastu oodatud põntsu, aga sellest hoolimata on see endiselt esmaklassiline ja playoffide üks parimatest 3.36. Endale lastud väravate osas edestab konkurentsi jäänud meeskondade hulgas Mike Sullivani hoolealuseid vaid just Lightning - 2.27 vs 1.90. Seejuures on meeskondade väravate suhe peaaegu identne - Penguins parem 1.10 vs 1.09. Tulemas on põnev seeria, kus pisiasjadel saab olema ülioluline roll. Nii nagu ka pingviinide 2. ringi mängudes. Capitals pandi lõpuks kindlalt kotti, aga väga vabalt võinuks emb-kumb vastasele ka nulliga ära teha ja samuti võinuks seeria vabalt seitsme mängu peale venida. Kuid nagu öeldakse - õnn soosib tugevamaid. Sullivani meeskond näitas kahtlemata klassi ja tänu sellele on nüüd tõustud nii konverentsi kui karikavõidu kindlaks favoriidiks.

Edu võti: toetava kaadri hoo jätkumine

Lightning jättis avaringis Detroit Red Wingsi vastu Henrik Zetterbergile ja Pavel Datsjukile kahe peale vaid ühe söödupunkt ning New York Islandersil kaotati John Tavares pärast avamängu 1+1'te täiesti ära. Selle põhjal võib eeldada, et Crosbyt ja Malkinit ootab uuesti ees punktide nimel kõva rassimine ning nad ei pruugi taas esile tõusta. See tähendab, et suur vastutus läheb jällegi Kesselile ja teistele. Veidi imelik on teda küll toetava kaadri hulka lugeda, aga erinevalt Toronto aegadest ei ole ta enam suur kala. Pooljuhuslikult on Kessel koos Bonino ja Carl Hageliniga moodustanud väga efektiivse kolmiku ning meeskonna edu sõltub suurel määral just neist. Meeskonna 37-st väravast 11 ehk ligi kolmandik on tulnud just neilt.

Tampa Bay Lightning

Kui Steven Stamkos ka konverentsi finaalis jääle ei pääse, siis on Lightningul keeruline autsaideri staatust maha raputada. Kuid see ei ole ilmtingimata halb asi. Vähemalt eelmisel hooajal istus meeskonnale eeldatava nõrgemana mängimine väga hästi ning järjepanu murti mitu kanget maha. Seda veel keeruliste seeriat otsustanud võõrsilmängudega. Võimalik, et just tänu sellele kadalipule läksid need tänavused kaks esimest seeriat nii kergelt kui nad läksid. Mõlemas vastasseisus kingiti ära vaid üks kohtumine ja 2. ringis ei väristatud jalgu isegi siis, kui seeria avamäng kodus kindlalt kaotati.

Samas on muidugi eelmise seeria 4-1 seis selgelt petlik. Kaks võitu võeti lisaajal ning enne 5. mängus tulnud 4-0 võitu lasti endale igas kohtumises vähemalt üks ülekaalu värav. See tõsiasi peaks 27.5%-lise ülekaalu efektiivsusega Penguinsi jaoks olema väga meelepärane. Lightning ise on ülekaalu osas vajumas tagasi oma tavapärasele tasemele. Praegune 16.7% on vaid veidi parem põhiturniiri 15.8%-st, millega jäädi liiga viimaste hulka. Vähemuses püsib efektiivsus vaatamata Islandersi vastu tulnud kehvale seeriale üllatavalt tugevana (88.4%).

Stamkose kohal on väga rasvane küsimärk, aga heaks uudiseks on see, et mitmete allikate kohaselt on Anton Stralman valmis naasma. Väidetavalt oli ta valmis juba ka Islandersi vastu peetud viimaste mängude ajal, aga peatreener Jon Cooper ei tahtnud riskida. Rootslane läinuks aga kindlasti mängu siis, kui seis oleks kahtlaseks muutunud. Huvitaval kombel suutis Stralman Penguinsi vastu põhiturniiril igas mängus skoorida. Kogu hooaja jooksul tuli üheksa kolli ja neist neli läksid pingviinide võrku! Tema tagasitulek on mitmes mõttes meeskonna jaoks vaimu kergitav.

Edu võti: Ben Bishop

Suureks edu võtmeks oleks kahtlemata Stamkose naasmine, aga kuna seda hinnatakse väga ebatõenäoliseks, siis tuleb mujale kiigata ning Suur Ben tundub loogilise valikuna. Eriti pärast seda, kui seeria Islandersi vastu algas ülikehva esitusega ning meeskonna fännide seas oli paanika osakond hetkeks täiel tuuridel töös. Bishop lasi endale esimeses mängus neli tükki ning ega ükski neist polnud ka vastase individuaalne meisterlikkus. Kõik sellised, mis paremal päeval jäävad kindlasti võrgust välja. Selle järgselt kosus St. Louisis sündinud väravavaht aga kiirelt, lastes kogu ülejäänud seeriaga ainult kuus. Playoffide kogunumbriteks on nüüd kümnest stardist kaheksa võitu, kaks nullimängu, endale lastud väravaid 1.86 ja tõrjed 93.8%. Tegu supernäitajatega, mis isegi maagilisest Murrayst paremad. Lightning näitas esimestes ringides, et Stamkose ja Stralmanita võivad asjad täitsa hästi õnnestuda, aga tipptasemel Bishopita poleks meeskonnal mitte mingisuguseid lootuseid.

Ennustus: Penguins edasi 4-2

Lightning vs Islanders seeria eelvaates sai kirjutatud, et Cooperi meeskonna edu võtmeks on väravate laiali jaotamine ning see ka õnnestus. Kuid mitte siiski väga palju. Taas oli Nikita Kutšerov see, kes oma kolmikukaaslastega meeskonna rünnakut vedas ning 4+3'ga tegi võimsa ja harukordse seeria kaitsja Victor Hedman. Kuna rootslane näitas tõepoolest erakordset minekut, siis tundub selle kordamine ebatõenäolisena. Kutšerov on 9+3'ga olnud osaline ligi pooltes oma meeskonna väravates (30)! Penguins on samal ajal väravaid saanud igalt poolt ning see koos Matt Murray kindlate esitustega on andnud igas kohtumises võiduvõimaluse. Lightning on kõvasti kaitse peal elanud ja tundub, et nüüd on vastas liiga suur suutäis.

Kommentaarid