Tampas ootab ees suurte otsuste suvi

Tampa Bay Lightning sai idakonverentsi 7. mängus Steven Stamkose tagasi, aga võimalik, et see oli ka viimane kord, mil #91 meeskonna särgi selga tõmbas. 26-aastane ründetuus on mõne nädala pärast saamas vabaagentiks ja teiste mängijate lepingud tähendavad seda, et kapten ei pruugigi uut kontrahti saada. Tulemas on suurte otsustega suvi.

(foto: tsn.ca)
Lightningu peamänedžer Steve Yzerman pole eelmise suve prioriteediga endiselt kuhugi jõudnud. Vahepeal räägiti, et Stamkosele pakuti 8-aastast lepingut, mille koguväärtuseks 69 miljonit dollarit, aga see peaks kaugel olema sellest, mida mängija ise ootab.

Teine tänavune suur vabaagent Anže Kopitar allkirjastas talvel 80-miljonilise lepingu ning Patrick Kane ja Jonathan Toews istuvad 84-miljoniliste lepingute peal. Seni 569 põhihooaja mängus 312 väravat skoorinud Stamkos ootab kahtlamata midagi sarnasest hinnaklassist. Lisaks loodab ta, et seda pakub ikkagi just Lightning.

"Ma loodan siin tagasi olla, meil on ilmselgelt töö lõpetamata," ütles Stamkos pärast 7. mängu kaotust. "See grupp ja linn on olnud uskumatud. Ma ei suuda uskuda seda, et möödunud on juba kaheksa aastat."

Hooajal 2008/09 debüteerinud Stamkos, kelle lõppeva lepingu keskmiseks töötasuks 7.5. miljonit, on mitmete terviseprobleemide tõttu viimastel aastatel produktiivsuse osas märgatavalt järele andnud. Ent tema näol on siiski tegu liiga ühe parima väravakütiga ja need ei kasva puu otsas. Ometi peab klubi tema ära sidumist põhjalikult kaaluma.

Lisaks Stamkosele puudub võtmemängijatest järgmiseks hooajaks leping ka Alex Killornil ja Nikita Kutšerovil. Mõlemad on piiratud vabaagendid.

Kutšerov kujunes tänavu pärast teist järjestikust üle 60 punktiga põhihooaega playoffides meeskonna tõeliseks veduriks. 22-aastane venelane väärib oma selle hooaja töötasult, milleks vaid 700 000 dollarit, ligi 10-kordset palgatõusu.

See aasta 2.7 miljonit tasku pannud Killorn on end tõestanud suurte mängude mehena ning peaks samuti selle eest kenasti tasustatud saama.

Järgmisel suvel vajavad lepingupikendust Victor Hedman, kelle 4-miljoniline keskmine palk kerkib tõenäoliselt üle kümne miljoni ning Tyler Johnson ja Ondrej Palat, kellel mõlemal praegu keskmiseks töötasuks 3.33 miljonit. Samuti on lõppemas mõlema väravavahi lepingud.

Ilma koosseisu tugeva rappimiseta on võimatu kõiki võtmemängijad säilitada. Teha tuleb karme, aga üliolulisi otsuseid.

"Järgmised kaks suve määravad selle, mis meie meeskonnast 7-8 aastaks saab. Peame olema ettevaatlikud. Iga lepingupakkumine mõjutab teisi lepinguid," on Yzerman märkinud teda ootava ülesande kohta.

Nii Yzerman kui Stamkos on öelnud, et eelistuseks oleks koostöö jätkamine. Selleks peavad aga mõlemad tegema teatud järeleandmisi.

Kommentaarid