Pittsburghis lisaajal võitnud Lightning astus finaali lävele

Alanud nädalal selguvad tänavused Stanley karikafinalistid ja esimene neist võib selgeks saada juba homme. Läinud ööl Pittsburghis võidutsenud Tampa Bay Lightning astus finaali lävele, vajades veel vaid ühte võitu. Seda saab idakonverentsi finaali 6. mängus püüda koduväljakul.

(foto: inusanews.com)
Mullune idakonverentsi meister võitis lisaajal 4-3 skooriga. Sarnaselt esimesele korrale, mil seerias lisaaega vaja läks, tehti ka nüüd sotid seal kiirelt selgeks. Kellast kulus ära vaid 53 sekundit, kui ründesse lülitunud Jason Garrison pingviinide poolt ära unustati ning tema pealevise Tyler Johnsonist Marc-Andre Fleury selja taha põrkus.

"Ta on tõeline võitja ja seda võitjad teevadki. Nad ei tagane," ütles Lightningu peatreener Jon Cooper võiduvärava kangelase kohta. "Kui sul seisab ees väljakutse, siis pead leidma viisi selle ületamiseks. Tyler Johnson on seda tõestanud juba ammu enne Tampa Bay Lightningusse saabumist."

Pisikese kasvuga ründaja jaoks oli see karjääri seitsmes playoffide võiduvärav. Klubi ajaloos on temast neid kaheksa näol rohkem kirjas vaid Martin St. Louis'il.

Penguins kaotas tänavu esimest korda kohtumise, kus viimasele kolmandikule eduseisuga mindi. Brian Dumoulini avakolmandiku buzzer beaterist ja teise perioodi alguses tulnud Patric Hörnqvisti väravast pääseti algselt 2-0 ette ning 3-2 edu haarati teise kolmandiku viimasel minutil Chris Kunitzi tabamusest.

Lightning skooris teisel kolmandikul 1:10 jooksul kaks väravat. Penguinsi postide vahele naasnud Marc-Andre Fleury tagasitulek kulges üsna murevabalt, enne kui järsku kaks pealeviset järjest temast mööda lendasid. Väravad said kirja Alex Killorn ja Nikita Kutšerov.

"Olen end mängus palju paremini tundnud. Olen palju treeninud ja peaksin paremini tegutsema. Nii on karm kaotada," muljetas üle pika aja uuesti jääl käinud kogenud väravavaht.

Läbi aegade 18. puurivahina 100. playoffide kohtumiseni jõudnud Fleury lõpetas mängu 21 tõrjega. Nii mõneski olukorras oli kõvasti abi ka väravaraamidest. 3:50 enne normaalaja lõppu oli Ryan Callahan 3-3 viigiväravale ülilähedal.


Külalised olid kogu kohtumise jooksul võimaluste tekitamisega suures hädas, piirdudes avakolmandikul näiteks vaid nelja pealeviskega ning võis arvata, et see jääb viimaseks tõsisemaks ürituseks. Ent vaevu 30 sekundit hiljem sai Kutšerov veel parema võimaluse, kui venelane Penguinsi värava tagant läbi uisutas ning litri väravasse sokutas.

22-aastane ründaja on nüüd tänavu playoffides 15 mänguga skoorinud rohkem väravaid (11) kui mullu 26 mänguga (10). Väravaküttide edetabelis möödus ta uuesti San Jose Sharksi Joe Pavelskist.

Kutšerov on ka vaikselt tõusmas punktitabeli liidriks. Pärast kahte nulliringi on idakonverentsi finaalis viimase kolme kohtumisega temalt tulnud 2+5. Kokku on tal tänavu karikamängudes kirjas 19 silma (11+8), üks vähem kui Sharksi Logan Couture'il.

Andrei Vasilevski tegi Lightningu puuris taas ühe uhke esituse, lükates kõrvale 31 vastaste üritust.


Lightning kordas oma tänavuse kolmanda lisaajavõiduga 2004. ja 2015. aasta playoffides tehtud klubi rekordit. Meeskond on karikamängudes läbi ajaloo võitnud koguni 73.3% lisaaega vajanud võõrsilmängudest. Tegu on liiga rekordit tähistava võiduprotsendiga.

Kommentaarid