Läänekonverentsi finaal: St. Louis Blues vs San Jose Sharks

Kui idakonverentsis sobitavad Pittsburgh Penguins ja Tampa Bay Lightning playoffides tutvust alles teist korda, siis lääne finaalis on St. Louis Bluesi ja San Jose Sharksi vahel juba korralik ajalugu. Seni on kohtutud neli korda ja mõlemad on seeria võitnud kaks korda.

(foto: Marcio Jose Sanchez/AP Photo)
Omavahelised põhihooaja mängud

Sharks 0 - 1 Blues
Fabbri

Blues 3 - 6 Sharks
Backes, Tarasenko, Bouwmeester - Hertl x 2, Couture x 2, Thornton x 2

Blues 1 - 3 Sharks
Bouwmeester - Donskoi, Thornton, Nieto

St. Louis Blues

Üks meeskondade omavaheline kohtumine oli just 2001. aastal, mil Blues viimati konverentsi finaalis käis. Avaringis puksiti siis Sharks 4-2 auti. Omavaheline esimene kohtumine oli aasta varem ja siis oli Sharks parem 4-3. Hiljem on kaks seeriat lõppenud 4-1 seisuga. Tänavu ei tohiks miskit moodi vastasseis ühepoolseks kujunema. Mõlemad on playoffides muljetavaldavalt tegutsenud ning omavad edasipääsuks väga häid võimalusi. Bluesi tugevuseks on väravavaht Brian Elliott ning esimese ründekolmiku seljataga suurepärase hoo leidnud tegijad.

Bluesi punktiliider on pärast kahte ringi endiselt Vladimir Tarasenko, aga 7+6 kirja saanud venelane pole ainus 13 silmaga mees. Tema kõrvale on tõusnud ka kollanokk Robby Fabbri, kelle kümnest söödust rohkem kirja saanud vaid Sharksi kaitsemees Brent Burns. 20-aastane kanadalane tõmbas Dallas Starsi vastu peetud 2. ringi seeriale joone alla kolmepunktilise esitusega. Sama hiilgavalt tegutsesid ka kolmikukaaslased Troy Brouwer ja Paul Stastny. Järsku ei kujutagi Bluesi ründeliinis enim ohtu tuntud STL kolmik.

Ründes peaks selles seerias tulema põnev jagelemine. Sharks on keskmise väravasaagi 3.42-ga playoffide parim, kuid 3.14-ga mahub esikolmikusse ka Blues. Ken Hitchcocki meeskond on lasknud rohkem väravaid - 2.43 vs 2.33 - aga Elliott on võrreldes Martin Jonesiga litreid efektiivsemalt peatanud - 92.9% vs 91.8%. Mõlemad meeskonnad on kõvasti oma väravasaaki kasvatanud ülekaaluga. Sharksil on see playoffide parim 31.6%, aga Blues ei jää 27.5%-ga palju maha. Samas ollakse vähemuse osas üsna tagasihoidlikud - Sharks 82.4%, Blues 79.5%. Väravad peaksid selles paaris tõesti menüüs olema kohe algusest peale.

Edu võti: kaitse korrastamine

Bluesil pole seni esimeses kahes ringis midagi kergelt tulnud. Mõlemas vastasseisus tuli palju loota Elliotti peale, kuna ise saadi vastastest vähem pealeviskeid kirja. Avaringis olid numbrid Chicago Blackhawksi poolde kaldu 256 - 205 ning eelmises seerias Dallas Starsi kasuks 204 - 200. Selle osas tehti seal kõva edasiminek. Kuigi seitsme mängu peale oli vaid kaks kohtumist, kus pealevisete heitlus võideti. Seejuures saadi pealevisete suhe enamvähem võrdseks tänu üsna veidrale 6. mängule, kus nende osas oldi vaatamata kaotusele üle koguni 37-14. Keskmine number (29.1) saadi umbes samale tasemele põhiturniiri omaga (29.7). Sharks on seni playoffides keskmiselt kirja saanud 28.7 pealeviset, mis võrreldes põhiturniiri 30.4'ga selgelt väiksem arv. On üsna head eeldused selleks, et Bluesi areng endale lastud ürituste osas jätkub ning see omakorda annab hea võimaluse jõuda üle 46 aasta uuesti finaali.

San Jose Sharks

Sharksi tugevuseks võib lugeda mitmekülgsust. Meeskonna esikaitsja Burns on üks resultatiivseimaid mängijaid, kes ligi 26 minutit (25:48) väljakul viibides aitab omasid mitmes olukorras. Ründes on vanade tegijate kõrvale jõuliste sammudega astunud Logan Couture, kes 17 punktiga (7+10) üldse kogu playoffide resultatiivseim vend. 27-aastane ründaja liikus avaringis Los Angeles Kingsi vastu veel üsna rahulikus tempos (viies mängus kuus punkti), aga 2. ringis sai Nashville Predators kaela päris vägeva sahmaka (seitsme mänguga 11 punkti, neli matši vähemalt kahe silmaga).

Noorema generatsiooni esiletõus ei tähenda aga seda, et vanad hobused väsinud oleksid. Joe Thorntonil on 12 mänguga kirjas 11 silma (3+8) ja Patrick Marleau on kogunud üheksa punkti (4+5). Kapten Joe Pavelski, kellel arenenud haruldane võime saada väga tihti enda nimele võidutabamusi, saabub konverentsi finaali 13 punktiga (9+4). Ta jagab koos Nikita Kutšeroviga playoffide edukaima väravaküti au. Lisaks tulevad põhimeeste seljatagant Joel Wardi ja Joonas Donskoi sugused mängumurdjad, kes tihti just kõige vajalikumal hetkel panustavad.

Nii Ward kui ka Donskoi võeti kahe hooaja vahel meeskonda vabaagentidena. Peamänedžeri Doug Wilsoni lükked ei saanud suvel väga palju tähelepanu, aga nendega on otse kümnesse pandud. Vabaagendina napsati veel kaitsja Paul Martin, kes playoffides mänguaja osas 22:44'ga alla jäämas ainult Burnsile ja Marc-Edouard Vlasicile. Lisaks näib aina enam päevase röövina Jonesi napsamine. Rääkimata Peter DeBoeri toomisest. New Jersey Devilsi 2012. aastal karikafinaali tüürinud peatreener on üsna lühikese karjääri (enne tänavust seitse aastat) jooksul kaks korda vallandatud, aga tema usaldamine on äkki isegi olnud Wilsoni parim suvine otsus.

Edu võti: Martin Jones

Eelmisel suvel LA'st vahepeatusega Bostonis San Josesse jõudnud Jones on teinud väga hea debüüthooaja. Põhiturniiril võitis ta 65-st stardist 37, lastes 2.27 väravat ja tõrjudes 91.8%-ga. Tema playoffide numbrid, mis juba üleval pool välja toodud, jäävad enamvähem samasse auku. Kuid kas need on piisavalt head, et oma meeskond finaali tüürida? 26-aastane puurilukk oli eelmises seerias suur kangelane, kui 7. mängus läks kirja tema karjääri esimene playoffide nullimäng. Samas oli seal aga ka kolm matši, kus ta lasi endale neli väravat. Elliottil on näiteks playoffide peale kokku vaid kaks sellist mängu. Jonesi tõrjeprotsent hüppas avaringi 91.2% pealt teises vastasseisus 92.2% peale. Sealt tagasi langemine oleks tõenäoliselt meeskonna jaoks saatuslik.

Ennustus: Sharks edasi 4-3

Tegu on väga võrdse vastasseisuga, mille käigus favoriidi staatus hakkab kindlasti pidevalt muutuma. Mõlemal on omad eelised ja kui need täiel määral ära kasutatakse, siis on edasipääsu võimalused hiilgavad. Tänasel päeval paneks finaali pääsejana kirja aga Sharksi. Kahest ringist on end vähema vaevaga läbi murtud ja see peaks tähendama värskemat koosseisu. Pidades eelkõige silmas mängijate tervist. Blues on teinud kaks päris füüsilist seeriat ning raske uskuda, et nendest täiesti puhtalt on läbi tulnud. Sharks oli põhiturniiri käigus liiga parim võõrsilmeeskond ning nüüd on playoffides ka kodu kindluseks mängitud. Esimene matš kaotati lisaajal Kingsile, aga pärast seda on kirjas viis järjestikust võitu. Klubi ajaloo esimene finaalikoht tundub lähemal kui eales varem ja kuna koosseis on kõvasti karastunud, siis võiks selle endale haaramine ka õnnestuda.

Kommentaarid