Kollanokk Rust vedas Penguinsi karikafinaali

Tänavu korraldatakse karikavõidu paraad, kas San Joses või Pittsburghis. Viimati seitse aastat tagasi finaalseerias osalenud Pittsburgh Penguins suutis idakonverentsi finaali 7. mängu Tampa Bay Lightningu vastu võita 2-1. Mõlema värava eest hoolitses kollanokk Bryan Rust.

(foto: The Associated Press)
Hooaega AHL-is alustanud Rust viis Penguinsi teise kolmandiku alguses 1-0 ette ning taastas eduseisu vaid 30 sekundit pärast Jonathan Drouini viigiväravat. Lõpuks mängu saatuse otsustanud tabamusest näeb Andrei Vasilevski kindlasti kogu suve luupainajaid.

"Annan au oma kolmikukaaslastele, kes on oma taset tõstnud ja sellega koos aidanud minul taset tõsta. Juhtus lihtsalt nii, et mina olin see, kes litrid võrku pani," rääkis Rust oma esituse kohta.

24-aastasel ameeriklasel on nüüd playoffides kirjas rohkem väravaid (5) kui tänavu põhiturniiril (4). 2010. aasta drafti 3. ringi valik säras ka avaringi otsustavas mängus, kus New York Rangersi vastu jäi tema saagiks 2+1. Liiga ajaloos oli varem ainsaks kahes seeriat otsustanud mängus kahe väravaga hakkama saaanud kollanokaks Jeremy Roenick.

Ida finaalis pärast viite mängu 2-3 taga olnud Penguins kontrollis otsustavat kohtumist täielikult, lastes enda väravale vaid 17 pealeviset. Samal ajal pandi ise Vasilevski suunas teele 39 üritust.

Detsembris meeskonna peatreeneri toolile istunud Mike Sullivan nimetas esitust parimaks 60-ks minutiks, mis tema juhendamisel mängitud on.

Steven Stamkos oli esimest korda pärast 31. märtsi jääl ning omas Matt Murray vastu 1 vs 1 minnes ka ühte supervõimalust, kuid kapten ei suutnud siiski enda satsi teist aastat järjest karikafinaali juhtida.

"Arvasin, et mängisin ta üle," ütles Stamkos oma võimaluse kohta. "Mäng oli tasavägine, aga me ei loonud rünnakul kohtumise võitmiseks piisavalt palju võimalusi."

Stamkosele jagus pärast pikka pausi mänguaega 11 minutit ja 55 sekundit. Kokku tuli temalt selle ajaga kaks pealeviset.

Lightning piirdus nii avakolmandikul kui teisel perioodil vaid viie pealeviskega. Võrdluseks, Sidney Crosbyl oli neid kohtumise lõpuks kuus.

Oma karjääri alguses kaks korda karikafinaalis mänginud Crosby ei arvanud hetkekski, et kolmandat ei tulegi.

"Sinna jõudmine pole kerge," tunnistas Penguinsi kapten. "Olles varem 20- ja 21-aastasena finaalis mänginud, oskan nüüd seda rohkem hinnata. Sinna tagasi jõudmine on suurepärane."

Penguins võitis enne eilset viimati 7. mängu just 2009. aasta finaalseerias, kus Detroit Red Wingsist parem oldi.


Tänavune finaal algab Pittsburghis meie aja järgi ööl vastu teisipäeva.

Kommentaarid