Liiga laienemine on taas aktuaalne teema

NHL-i komissar Gary Bettman teatas küll alles nii hiljuti kui maikuus, et liiga pole hetkel laienemisest absoluutselt huvitatud, vähemalt pole paika pandud plaane, kuid nädalavahetusel tõmmati see teema taas käima. New York Post raporteeris, et ei keegi muu kui Wayne Gretzky isiklikult on ühinenud investorite grupiga, kelle huviks oleks Seattle'isse tuua NHL-i klubi. Nr. 99 agent lükkas need jutud küll kiirelt ümber, kuid samas andis mõista, et selline grupp on tõepoolest olemas ja aktiivselt uue klubi nimel tööd tegemas.

(foto: mobilecrazies.com)
Gretzky agendi Darren Blake'i täpne lause oli: "Potentsiaalsed klubiomanikud helistavad meile pidevalt, et uurida huvist projektis kaasa lüüa. Seattle ei erine teistest."

Seattle on ambitsioonikate ärimeeste jaoks uue klubi sihtkohana väga atraktiivne koht. Noorte ja harrastajate tasemel on hoki, nii jää kui ka saali oma, selles USA lääneranniku linnas väga populaarne. Lisaks aitaks võimalikku klubiomanikku ka see, et käimas on aina hoogu koguv kampaania selleks, et linna tuua tagasi NBA meeskond, mis 2008. aastal julmalt Oklahoma City'sse ära viidi (vaata dokumentaalfilmi "Sonicsgate".) Kahe klubiga oleks ühe võistlusareeni majandamine palju lihtsam.

Samas on lisaks Seattle'ile ka mitmeid teisi linnu nii Ameerikas kui ka Kanadas, kuhu uut meeskonda "sokutada" üritatakse.

Sellele annab hoogu kurb fakt, et mitmed praegused klubid on majanduslikult omadega suures hädas. Lõppenud hooajal oli liigas viis meeskonda, kes meelitasid oma kodumängudele rahvast keskmiselt vähem kui 85% halli mahutavusest. Florida Panthers üritab seda numbrit omalaadse lähenemisega parandada, kuid see on pelgalt haigutava augu lappimine. Keskmiselt vaid 80.4% areeni mahutavusest täitnud Phoenix Coyotes on võtnud ette drastilise meetme nimevahetuse näol, millel on küll potentsiaali uue piirkonna fännide haaramisele, kuid see pole üldse garanteeritud.

Kuna klubitasandil on Kanada elamas läbi korralikku kriisi - tänavu oli playoffides vaid üks hoki sünnimaa esindaja - siis pakutakse rohkelt võimalikke uusi meeskondi just Vahtralehe maale. Räägitud on teisest Toronto meeskonnast, Quebec Nordiquesi (praegune Colorado Avalanche) taastamisest ja satsist Saskatoonist. Linn, kust näiteks pärit vennad Schennid, on mitmeid kordi üritanud endale oma meeskonda saada, kuid seni tulutult.

USA-s on Houston suurim linn, mis ilma NHL-i meeskonnata on. See pole aga olnud kaugel. Houston Rocketsi omanik Les Alexander oli 1998. aastal lähedal Edmonton Oilersi ostmisele. Tehing jäi viimasel hetkel katki, kuna leidus kohalik investorite grupp, kes suutsid samaväärse pakkumise lauale laduda. Houstonis on küll mitmeid NHL-i klubi võõrustamiseks valmis spordihalle, aga parim variant selleks oleks siiski Rocketsi kodu Toyota Center. Spordihalli omanikkond on aga andnud teada, et hetkel puudub igasugune huvi NHL-i klubi suhtes. Rocketsi omaniku Alexanderiga on sõlmitud ka väga huvitav leping, mis lubab Toyota Centeris mängida just vaid tema valduses oleval NHL-i meeskonnal.

Üle ja ümber ei saa loomulikult ka Las Vegasest. Klubist Pattude linnas on vähemalt fännid unistanud nii NBA kui ka NHL-i puhul. Seal samas jagab NHL ka igaaastaselt hooaja auhindu. Oleks ju olemas isegi ideaalne nimi "Aces" ehk ässad, kuid võib arvata, et vaid fännide märgatesse unenägudesse see meeskond jääbki. Nagu ütles tänavusel auhinnagaalal Chicago Blackhawksi kapten Jonathan Toews: "Raske uskuda, et mõni külalismeeskond Las Vegases hästi suudaks mängida."

Kommentaarid