Coyotesil on seoses Gagner'ga suured lootused

Sam Gagner on 2007. aasta drafti 6. valik. Ta saab augustis alles 25-aastaseks, kuid seitsme hooaja jooksul on tal kirjas juba ligi 500 NHL-i mängu. Ometi ootab teda uuel hooajal ees suur tõestamise hetk. Olles Edmonton Oilersi poolt maha kantud alustab kunagine imelaps oma karjääri üles ehitama Arizona Coyotesi rivistuses. Uus keskkond peaks Gagner silmis sütitama taas tule, mis sealt lõppenud hooajal täielikult puudus. Vähemalt seda loodab Coyotes.

(foto: oilersaddict.com
Tänavu suutis Gagner 67. kohtumisega koguda vaid 37 punkti (10 väravat). Osalt võid süüdistada selles lõualuumurdu, mis teda õnnetul kombel hooajaeelsetes kohtumistes tabas, kuid olles sellest täielikult taastunud ei suutnud ta ikkagi mitte mingisugust mängurütmi leida.

Teda võib pidada Oilersi mängijate arendamise skeemi ohvriks. Juba noorest east saadik on ta pidanud toime tulema suure mängukoormuse ning kõrgete ootustega. Enamjaolt pole tema esitused kõigile ootustele vastanud, kuid Gagner on sellegi poolest üks vaid 13-st mängijast NHL-i ajaloos, kes suutnud ühes kohtumises koguda kaheksa või enam punkti. See oli 2012. veebruaris Chicago Blackhawksi vastu. Keskpärased mängijad selliseks esituseks võimelised ei ole.

Nüüd on Gagner'l oma parimate külgede näitamiseks vaja leida stabiilne tase ja ka keskkond. Ajal, mil ta Oilersis mängis käis meeskonna eesotsast läbi viis erinevat peatreenerit. Coyotesis ootab teda kuuendat hooaega klubi eesotsas alustav Dave Tippett. "Ta peab tulema ja tõestama, et on võimeline olema väga hea NHL-i mängija," on Tippett Gagner kohta öelnud.

Esialgsetel hinnangutel nähakse Gagner'd Coyotesi teise kolmiku tsentrina. Sellega jõuame veel ühe põhjuseni, miks mees, kes suutnud ühes kohtumises kaheksa punkti koguda, pole seni suutnud oma potentsiaali kohaselt mängida - ta on lahtivisetel väga kehv. Karjääri keskmine edukuse protsent on vaid 45.1%. Lisaks pole tegu kahesuunalise mängijaga. Kaitsest mitte hooliv tsenter mõjub kogu meeskonna sooritusele halvavalt.

Kui Tampa Bay Lightning Gagner Oilersist endale tõi, siis suudeti selle vähese aja jooksul, mil ta klubi nimekirja kuulus (üks tund), spekuleerida selle üle, et tegu võiks olla võimaliku karikanõudleja jaoks üsna kasuliku ääreründajana. Olles aga efektiivsem söötjana kui realiseerijana, näeb Coyotes teda siiski nähtavasti keskründajana.

Võimalik, et Gagner näol on tegu lihtsalt ka hilise küpsejaga. Tema isa Dave oli samuti oma karjääri alguses raskustes pendeldades NHL-i ja AHL-i vahel, kuid tegi siiski lõpuks korraliku karjääri - ligi tuhande mänguga üle 700 punkti.

Kommentaarid