Vabaagentide perioodi avapäev

Enne hapukurgihooaega on NHL-is kavas veel üks põnev päev. Selleks on vabaagentide perioodi avapäev, mis toob endaga kaasa rohkesti klubivahetusi. Turg avatakse täna ametlikult Eesti aja järgi kell 19, aga esimesed tehingud on juba tehtud.

(foto: wallpapersafari.com)
Anaheim Ducks

Pardid peavad täna leidma endale uue varuväravavahi. Läinud hooajal John Gibsoni seljatagust katnud Jonathan Bernier on edasi liikumas. 28-aastast kanadalast seostatakse Colorado Avalanche'iga.

Uue puurivahi leidmiseks ja teisteks lüketeks on Ducksil vaba palgaruumi 5.5 miljonit.

Aasta enne lepingu lõppu on pikemaks ajaks ära seotud Cam Fowler. 25-aastane kaitsja saab kaheksa hooaja eest 52 miljonit.

Bernier koha võtab kaheaastase ja neljamiljonilise lepinguga üle Ryan Miller.

Arizona Coyotes

Coyotesi puhul on üleval mitmed küsimärke. Räägitaks, et klubil on rahalised probleemid, aga enne tänast on juba jõudsalt koosseisu parandatud ja seda saab veel teha rohkem kui 20 miljoni eest. Kas nii ka läheb, seda ei tea samas päris täpselt mitte keegi, kuna tegu on väga raskesti prognoositava klubiga.

Koiotid ei hiilanud millegagi. Kaitsesse toodi aastase lepinguga, mille väärtuseks 650 000 rännumees Adam Clendening ja ette kahe miljoniga kaheks hooajaks Nick Cousins.

Boston Bruins

Bostonis otsitakse vasakpoolset kaitsjat ja radaril olevat kõige tõsisemalt Trevor Daley, kelle jätkamine Pittsburghis on välistatud. Abi on vaja ka rünnakul. Hetkel on põhikoosseisus leping uueks hooajaks vaid üheksa ründemängijaga. Raha on täiendusteks välja käia 14.4 miljonit.

Ründesse lisati üheks aastaks 875 000 eest lisatud tänavune AHL-i MVP Kenny Agostino.

Buffalo Sabres

Sabres peaks kõige rohkem uudistama erinevate väravavahtide ümber. Robin Lehner on piiratud vabaagent ja Anders Nilsson lahkumas, tõenäoliselt Vancouverisse. Raha on veidi alla 20 miljoni, aga hulluks ei saa minna, kuna Jack Eicheliga on vaja pikendus ära teha.

Chad Johnson jõudis üheaastase lepinguga Buffalosse tagasi. Töötasuks 2.5 miljonit.

Sel nädalal Edmonton Oilersi poolt välja ostetud Benoit Pouliot sai aastase lepingu, mille väärtuseks 1.15 miljonit.

Kunagine Devilsi suurlootus Jacob Josefson saadi aastaks 700 000-lise lepingu peale.

Calgary Flames

Flames on suve jooksul juba kõvasti mängijateturul tegutsenud ja see tähendab, et mehitatud on nii puur kui kaitseliin. Eile teatati Mark Stone'i lepingupikendusest (keskmine palk 3.5 miljonit kolme aasta peale) ja see annab klubile viis kaitsemeest, kes võtavad palgafondist ära vähemalt 3.5 miljonit. Ründajate peale kulutamiseks on vaba raha veidi alla kümne miljoni.

Päev möödus ilma ühegi tehinguta. Nähtavasti hoitakse raha oma piiratud vabaagentide jaoks.


Carolina Hurricanes

Hurricanesil on palgalehest täitamata tervelt 25.5 miljonit ja sellega saaks jõudsalt koosseisu parandada. Peamänedžer Ron Francis oli ka drafti ajal aktiivselt täiendusi otsimas. Siis jäid need veel ära, aga nüüd ehk õnnestub ikkagi midagi korda saata.

2006. aastal klubi Stanley karikani aidanud Justin Williams on tagasi. Kahe aasta peale sai välja räägitud üheksa miljonit.


Chicago Blackhawks

Chicagos armastatakse kadunud poegade tagasi toomist ja sel suvel võib trend jätkuda Patrick Sharpiga. Kuigi kogenud ründajal on ka mitmeid teisi huvilisi, näiteks Flames. Iseasi, kuidas südamlik taaskohtumine palgalehele mahutada. Blackhawks on ainus, kes hetkel miinuses (ligi kolme miljoniga).

Sharp ongi tagasi. Põhipalgaks 800 000, millele võib lisanduda 200 000 jagu boonuseid.


Colorado Avalanche

Eelmisel hooajal ülekaalukalt viimane meeskond vajaks hädasti täiendusi, aga nende nimel ei maksa hakata hinge kinni hoidma. Peamänedžer Joe Sakic on öelnud, et vabaagentide turul ei kavatseta mitte ühtegi suurt kala püüdma minna.

Jonathan Bernier sai aastase lepingu, mis võtab palgafondist endale 2.75 miljonit.

Rünnakule toodi vahetustehinguga Colin Wilson, kelle eest saadeti Nashville'i 2019. aasta drafti 4. ringi valik. Kas Duchene läheb järgi?

Columbus Blue Jackets

Sinijakid on Artemi Panarini toomisega ära teinud juba selle suve (ühe) suurima tehingu. Klubi on ambitsioonikas ning suur osa mullusest tuumikust on ka juba lepinguga ära seotud. Ehk on kavas veel midagi suurt? Nädala alguses selgus, et klubi on Ilja Kovaltšukiga ühenduses olnud. Finantse võimalikeks käikudeks on 12.9 miljoni jagu.

Lisaks Jacketsile olevat Kovaltšuki radaril Rangers ja Leafs. Samas eeldatatakse, et tema tuleviku osas ikkagi selle nädalavahetusega veel selgust ei tule.

Vabaagentide perioodi avapäev möödus ilma ühegi tehinguta.

Dallas Stars

Lisaks Sharpile on Starsil veel mitmed teised ründajatest vabaagendid. Seni on fookuses olnud kaitse parandamine, aga täna peaks tähelepanu kindlasti nihkuma edurivile. Kuulujuttudes on teiste hulgas meeskonnaga seostatud nii Aleksandr Radulovit kui Justin Williamsit, kes tänavuste vabaagentide seas ühed parimad ründajad. Palgalehelt on vaba 18.3 miljonit.

Edurivi esimeseks täienduseks on toodud Tyler Pitlick, kes näitas lõppenud hooajal väga head potentsiaali, tehes 31 mängus kaheksa väravat, enne kui vigastus ta maha murdis. Tehing kolme aastane ja kolme miljoni peale.

Ette saadi ka Martin Hanzal. Lahtivisete spetsi eest käidi välja kolmeaastane leping, mille keskmiseks väärtuseks 4.75 miljonit.

Detroit Red Wings

Mootorite linnas on päris keeruline seis. Meeskond on äsja teinud mitmekümne aasta halvima hooaja ja koosseis vajaks suurt värskenduskuuri. Ent manööverdamiseks on vaba ruumi ainult 7.5 miljonit ja seda seisus, kus vaid 17 põhikoosseisu mängijat lepinguga. Väidetavalt ollakse favoriit Daley allkirjale ja see tõmbab rahaseisu veelgi kitsamaks.

Daley tuli ära kolmeaastase lepinguga, mille koguväärtuseks 9.5 miljonit.

Edmonton Oilers

Edmontonis jääb elu täna tõenäoliselt üsna vaikseks. 21 põhimängijaga on leping olemas ja pilk suunatud tulevikku. Leon Draisaitl on juba sel suvel piiratud vabaagent ning Connor McDavid sama staatusega 12 kuu pärast. Räägitakse, et kapteni peale võib minna isegi 12+ miljonit. Hetkel on palgafondist täitamata veidi alla 19 miljoni.

Nagu eeldada võis, siis ette ei võetud mitte midagi.

Florida Panthers

Pantrid on Jevgeni Dadonovi endale napsanud. Las Vegasesse kolimisega seostatud venelane, kes ka varem Floridas mänginud, on saamas 3-aastast lepingut, mille koguväärtuseks 12 miljonit. Tehing muutub tänase päeva jooksul ametlikuks.

Lepingujutud on vaikselt arenemas ka Jaromir Jagriga. Seda nähtavasti pärast põgusat vaikust, kuna Jagr otsustas sel nädalal oma seisu üle nalja heita.


Päevale vastu tulles on Panthers üks väikseima palgalehega meeskondadest. Ruumi on ligi 22.8 miljonit.

Jagr on ikkagi lahkumas. Kui kokkutulekuteks läheb, siis miks mitte minna Pittsburghi karikat püüdma?

Radim Vrbata sai pantritelt aastase lepingu, mis võtab palgalehelt enda alla 2.5 miljonit.

Los Angeles Kings

Chicago kõrval võib tore taaskohtumine toimuda ka LA-s. Kuningatel oli lõppenud hooajal skoorimisega suuri probleeme ja Williams aitaks neid kindlasti leevendada. Jõudu on vaja ka kaitsesse, kus hetkel vaid neli põhirivistuse mängijat lepinguga. Palkadeks on jäänud kümme miljonit.

Williamsist jäädi ilma, kuid Mike Cammalleri näol saadi ikkagi satsi üks kadunud poeg. Aastase lepingu põhipalgaks on miljon dollarit.

Soodsa 650 000-lise lepingu peale saadi Darcy Kuemper, kes paar aastat tagasi Minnesotas mängides näitas üsna head perspektiivi.

Minnesota Wild

Ka Minnesotas on vaja kaitsjaid juurde krabada. Eriti pärast Marco Scandella ära andmist. 18.4 miljoniga peaks see kenasti õnnestuma.

Viimased paar aastat KHL-is veetnud väravavaht Niklas Svedberg tuleb Wildi ridades NHL-i tagasi. Leping aastane ja 700 000 peale. Tehti ka mitmeid teisi väiksemaid tehinguid.

Montreal Canadiens

Canadiensil on vaba ruumi 21 miljonit, aga ainuüksi Radulov ja Andrei Markov tahavad sellest üle poole ära süüa. Samal ajal on lepinguta ka Alex Galchenyuk ning Carey Price vaid 12 kuu kaugusel piiranguteta vabaagendi elust. Peamänedžeril Marc Bergevinil on tulemas mõtteaine rohke päev.

Bergevini esimeseks käiguks sai Karl Alzneri hankimine. Kokkuleppele jõuti viieaastase tehingu osas, mis võtab palgafondist 4.625 miljonit.

Nashville Predators

Predators on James Neali näol ilma jäänud ühest väga heast väravakütist ja on selge, et just rünnakule soovitakse lisajõudu tuua. Ning seda mitte ainult vabaagentide seast. Mitmete allikate kohaselt on Predators koos Blue Jacketsiga Matt Duchene'i eest ametliku pakkumise lauale pannud.

Paljud meeskonna ründajatest on saanud vabaagentideks, ent nende tagasi toomiseks on vabu vahendeid tervelt 22.7 miljonit.

Nick Bonino toodi ära neljaaastase lepinguga, mille keskmiseks töötasuks 4.1 miljonit. Väidetavalt oli rahakamaid pakkumisi mujalt, ent ju meeldis tänavuses karikafinaalis vastase poolt nähtu nii väga, et lõppkokkuvõttes oli tegu kerge otsusega.

Scott Hartnell on läinud kaasa juurte juurde naasmisega ning on Nashville'is tagasi. 35-aastane ründaja sai lepingu üheks hooajaks ja ühe miljoniga.

Huvitava käiguna toodi Vegasest drafti 3. ringi valiku eest ära Aleksei Jemelin. Tegu diiliga, mis vihjab justkui sellele, et keegi meeskonna mitmetest vägevatest kaitsjatest on lahkumas.

New Jersey Devils

New Jerseys on tänase seisuga krõbisevat välja jagada kõige rohkem. Täitmata on 27.7 miljonit. Lisaks on põhirivistisest leping vaid 12 mängijaga. Peamänedžeril Ray Sherol tuleb tihe päev. Võimalik, et see algab Kevin Shattenkirki hankimisega. Ühe suure nime toomine aitaks ehk ka teisi ligi meelitada.

Brian Boyle saab Devilsilt kahe aasta peale 4.1 miljonit.

New York Islanders

Saarlased on mängijateturul seni väga agressiivselt tegutsenud ja tänu sellele on põhimõtteliselt meeskond juba koos. Lepingud on olemas 20 mängijaga. Küll on aga vaja veel kergeid viimistlustöid teha. Selleks on raha 9.4 miljonit.

Naabritele ei õnnestunud vastata mitte ühegi märkimisväärse tehinguga.

New York Rangers

Pärast Antti Raanta ära andmist on Rangersil vaja kindlasti leida uus varuväravavaht. Kui endale teiseks numbriks just mõnda noort kutti ei soovita. 15.65-miljoniline vaba ruum lubab nokitseda ka kaitse ja ründeliini kallal.

Varumehe kindad lähevad Winnipegist lahkuva Ondrej Paveleci kätte. Käed löödi aastaks ja 1.3 miljoni peale.

Üks ihaldatumatest vabadest meestest on New Yorgis maandunud. Kevin Shattenkirk saab järgmise nelja hooaja peale 26.6 miljonit dollarit.


Ottawa Senators

Senaatorid on uuele hooajale peale tulemas peaaegu sama koosseisuga, millega tänavu lõpetati. Paljudega on juba leping olemas ja kuna peatreenerile Guy Boucherile istus praegune sats väga hästi, siis pole vast mõistlik seda lõhkuda. Kuigi midagi võib kindlasti ikkagi oodata. Ressursse on 11.3 miljonit.

Boucher on valikusse saanud Tampa päevilt tuttava näo. Nate Thompson teenis kaheaastase lepingu, mille keskmiseks tasuks 1.65 miljonit.

Philadelphia Flyers

Flyers on 25-aastase ründaja Jordan Weali hilisel hetkel uue lepinguga vabaagentide hulgast maha tõmmanud, aga Steve Masoniga eeldatavasti nii ei lähe. Michal Neuvirthile on konkurendiks tulemas hoopis Brian Elliott, kes saamas kahe aasta peale 5.5 miljonit.

Philadelphiast on ära jalutamas ka üks põhikaitsjatest Michael Del Zotto ja peamänedžer Ron Hextall peab kahtlemata sinisele joonele investeerima. Lüketeks on kasutada 9.7 miljonit.

Päeva lõpuks jäi suur osa rahast tasku. Ainsa tähtsa lükkena tehti Elliotti leping ametlikuks.

Pittsburgh Penguins

Pingviinid on suures osas sama koosseisuga Stanley karika järjestikustel aastatel võitnud, aga sel suvel on tulemas muutused. Daley kõrval on kindlasti lahkumas Nick Bonino ja pole teada, mida mõtlevad saurused Matt Cullen ja Chris Kunitz.

Piiratud vabaagentidena vajavad uut lepingut Conor Sheary, Brian Dumoulin ja Justin Schultz. Vaba raha on 18.9 miljonit.

Daleyst ilma jäänud kaitseliin on juurde saanud Matt Hunwicki. Lepingu väärtuseks 2.25 miljonit ja pikkus kolm aastat.

Matt Murray uueks partneriks on Antti Niemi, kes läheb Pittsburghi präänikute eest mängima (700 000).

Schultz saab järgmise kolme aasta jooksul nautida 16.5 miljonit dollarit.

San Jose Sharks

San Joses sõltub kõik sellest, mis saab vanameistritest Joe Thorntonist ja Patrick Marleaust. Jätkuvalt võib tõenäoliseks pidada seda, et nad jätkavad klubis ja mitte vaid aastase lepinguga, kuid samal ajal tiirlevad mõlema ümber mitmed rivaalid.

Kui Thornton ja Marleau tõepoolest ikkagi lahkuvad, siis vabaneb kõvasti raha ning augud on vaja kärmelt lappida. Päeva alguses on kukrus veidi üle 18 miljoni.

Peamänedžer Doug Wilson alustas päeva järgmise suve kergemaks tegemisega. Marc-Edouard Vlasic sai 8-aastase lepingu, mille koguväärtuseks 56 miljonit ja Martin Jones kuueaastase kontrahti, mis toob talle 34.5 miljonit.

Habemikud saavad koos jätkata. Thornton tuleb veel üheks aastaks tagasi, palgaks 6.5 miljonit.

St. Louis Blues

Bluesil on kasutamata 10.8 miljonit. Enim kõnesid peaks peamänedžer Doug Armstrong täna tegema Colton Parayko agendile. 24-aastane ameeriklane on kujunenud üheks liiga perspektiivikamaks nooreks kaitsjaks ja ta on piiratud vabaagent.

Pittsburghi kaotatud Ryan Reavesi rusikaid hakkab asendama Chris Thorburn, kes teenib kahe hooaja eest 1.8 miljonit.

Rünnak on täienenud ka kahe endise pingviiniga. Beau Bennett ja Oscar Sundqvist saavad mõlemad aasta peale 650 000.

Tampa Bay Lightning

Tampas pooljumala staatusesse tõusnud Steve Yzerman on oma aktsiaid märgatavalt langetamas. Väidetavalt on Lightning palkamas Dan Girardit, kelle lepingu Rangers äsja välja ostis, mis tähendab omakorda, et talle makstakse edasi meeskonnas mitte mängimise eest.

Suur osa praegusest vabast ruumist, mida on 20.1 miljonit, läheb kindlasti piiratud vabaagentide Ondrej Palati ja Tyler Johnsoni peale.

Girardi palgati kaheks aastaks ja kokku kuue miljoni eest.

Neljakordne karikavõitja Kunitz on saabunud Florida palmide alla vanaduspõlve veetma. Leping aastane ja kahe miljoniga.

Toronto Maple Leafs

Torontos mängivad tänapäeval vaid verinoored kutid ja seda silmas pidades on huvi värske karikavõitja Ron Hainsey vastu üllatav. Sellest võib aga välja lugeda soovi lisada satsi kogemusi. Selleks on kasutada 7.7 miljonit.

Esimene leping on tehtud Curtis McElhinneyga, kes jätkab klubis varuväravavahina. Kaheaastase kontrahti töötasu on 850 000.

Hainsey on olemas kaheaastase lepinguga, mille keskmiseks väärtuseks ligi kuus miljonit.


Kogemusi toob meeskonda ka 36-aastane ründaja Dominic Moore, kes sai aastase lepingu ühe miljoni peale.

Vancouver Canucks

Canucks tegi eile hilisõhtul Anton Rödiniga uue lepingu (700 000 aasta peale) ja on Anders Nilssoniga veelgi oma rootslaste konsistentsi kasvatamas.

Bo Horvat nõuab piiratud vabaagendina suurt tähelepanu, aga ligi 19 miljoni jagu vaba raha lubab ringi vaadata ka mujal.

Lõppenud hooajal end Columbuses uuesti kaardile mänginud Sam Gagner on Canucksilt preemiaks saanud kolmeaastase kontrahti, keskmise väärtusega 3.15 miljonit.

Rünnak on täienenud ka Aleksandr Burmistroviga, kes teenis aastase lepingu, töötasuga 900 000.

Kaitsesse on saadud kaheaastase ja 6-miljonilise lepinguga saadud Michael Del Zotto.

Nilsson saab kahe aasta peale viis miljonit.

Vegas Golden Knights

Vaadates laienemise draftis valitud koosseisu, siis peaks liiga uustulnukal vabaagentide turul olema peamiseks eesmärgiks resultatiivsuse lisamine. Palkadeks on välja käia 8.7 miljonit.

Näib, et Vegases tuleb ikkagi rahulik päev. "Meil läks liiga laienemise draftis oodatust paremini ja oleme meeskonnaga üsna rahul, seega ei usu ma, et oleme väga aktiivsed," ütles klubi plaanide kohta peamänedžer George McPhee.

Washington Capitals

Pealinnas seoti eile ära Dmitri Orlov, kes saab kuue aasta peale 30.6 miljonit ja tema keskmine palk 5.1 miljonit jätab vabaks 12.4 miljonit. Olukord on pinev, kuna põhirivistusest on palgal vaid 14 mängijat ning nende hulgas pole ei Jevgeni Kuznetsovi ega Andre Burakovskyt, kes mõlemad piiratud vabaagendid. Samuti on piiratud vabaagent senine varuväravavaht Philipp Grubauer.

Kogu laupäev kulus peamänedžeril Brian MacLellanil lihtsalt sentide lugemisele.

Winnipeg Jets

Jetsil oli elav huvi Elliotti vastu, ent temast ollakse nüüd ilma jäämas. See peaks tähendama Masoni Winnipegi liikumist.

Klubil on palgaraha ligi 20 miljonit, mis lubab täiendada ka kaitset ja edurivi.

Mason sai kaheaastase lepingu, keskmise tasuga 4.1 miljonit.

Kaitse täienes Dmitri Kulikoviga, kes saab kolme aasta peale 12.99 miljonit (keskmiselt 4.33).

Kommentaarid