Hooaja eelvaade: Tampa Bay Lightning

Tampa Bay Lightning tõusis üsna ootamatult võimsaks meeskonnaks. 2014. aastal sai noor koosseis ja ka noor peatreener Jon Cooper playoffides valusa õppetundi, kui kuiva kaotusega playoffidest välja pudeneti. Nüüd jõuti järsku Stanley karikavõitluste finaali ja seal anti korralik lahing.

(foto: foxsports.com)
Väravad tulevad nagu muuseas, aga kas edaspidi koos Stamkosega või ilma?

Lightning on viis hooaega järjest mahtunud keskmise väravate arvu osas liiga esikümnesse ja eelmisel hooajal hõivati ka esikoht. Skooriti 3.16 kolli mängus ja nii oli praktiliselt igal õhtul võiduvõimalus, isegi kui parajasti postide vahel olnud vend kõige teravam polnud. Lõpuks oli satsis 11 meest, kes said kirja vähemalt kümme tabamust.

Kapten Steven Stamkos tegi oma karjääri neljanda vähemalt 40 kolliga aasta. Kuid kas nendele tuleb veel Lightningu vormis lisa? Küsimus tundub rumal, kuna miks peaks üks klubi loobuma liiga ühest ohtlikumast ründajast, aga seda võib siiski täiesti õigustatud arupärimiseks pidada. Uus hooaeg on ukse ees ning Stamkos pole saanud lepingupikendust, mis ei laseks tal järgmisel suvel vaba mehena minema kõndida.

Peamänedžer Steve Yzerman seadis pikenduse suve suurimaks priorideediks, kuid nähtavasti pole sellega kaugele jõutud. Võrdluseks, Chicago Blackhawks tegi sarnases seisus Jonathan Toewsi ja Patrick Kane'iga aasta tagasi juba juulis paberite määrimise ära. Stamkos tahtis ka kiiret lahendust. aga seda pole tulnud. "Usun, et kui õige aeg on käes, siis laheneb see teema iseenesest. Ma ei oota telefonikõnet ega mõtle selle peale, aga me kindlasti jõuame kokkuleppele, loodetavasti peagi," mainis Stamkos uue lepingu kohta. Seda aga suvel! "Peagi" on jäänud juba üsna kaugele minevikku.


Yzerman on vägevalt vaid mõne aastaga sellest samusest saia teinud ja selle järgselt igati õigustatud valitud eelmise hooaja parimaks peamänedžeriks. Ent nüüd on ta oma hea tööga tekitanud endale keerulise olukorra. Lisaks Stamkosele saavad järgmisel suvel vabaagentideks noored talendid Vladislav Namestnikov ja Nikita Kutšerov. Järgmisena vajavad 2017. aasta suvel palgatõusu mullustes playoffides koos Kane'iga kõige resultatiivseima mängija au jaganud Tyler Johnson ja Ondrej Palat. Samuti kaitsetäkk Victor Hedman ja mõlemad väravavahid. Mõistetavatel põhjustel soovib klubi juht Stamkose pikenduse puhul võimalikult väikese kuluga pääseda.

Uuel hooajal on valmis pead tõstma ka veel üks nooruk, kes soovib meeskonna tuumikusse murda. 2013. aasta drafti 3. valik Jonathan Drouin tuli eelmisel hooajal liigase suure haibiga, aga aasta lõppes vaid 32 punktiga. Cooper jättis ta mitmeid kordi koosseisust välja, kuna polnud väidetavalt rahul 20-aastase ründaja kaitsemänguga. Playoffides tegi Drouin 26-st matšist üldse kaasa vaid kuus. Kuid nüüd peaks ta suuremaks rolliks valmis olema. "Tean nüüd, kuidas mitmete asjadega paremini toime tulla ja olen nendeks kindlasti paremini valmis," mainis noor ründaja hiljuti.

(foto: USATSI)
Playoffide ajal levisid spekulatsioonid, et Drouin ei saa Cooperiga kõige paremini läbi, aga mõlemad on uueks hooajaks ettevalmistudes need jutud ümber lükanud. Kui mingisugused erimeelsused olid, siis nüüdseks on need lahendatud. Cooper hindab teda kõrgelt ja meeskonnakaaslased ootavad temalt suurt panust.

"Olen tema suur fänn," tunnistas Stamkos treeninglaagri alguses. "Eelmisel aastal oli näha tema tööeetikat ja arengut. Tal oli mitmeid raskuseid ja ma saan sellega samastuda. Mida rohkem mänguvõimalusi saad, seda enam kasvab enesekindlus. Tundub nagu ta oleks juba sel suvel suured sammud edasi teinud. Ta on suurem, tugevam ja kiirem...võimalik, et temalt tuleb suur aasta."

Mida suudab kogu aasta terve olev Hedman?

Rootslasest kaitseliini liider oli üks nendest, kes mullu Lightningu värvides vähemalt kümne väravani jõudis. Seda isegi olukorras, kus murtud sõrm röövis temalt rohkem kui 20 mängu. 59 matšiga tuli kümne kolli kõrvale ka 28 söödupunkti. Kui varem nähti teda lihtsalt ühe tubli kaitsemehena, siis nüüd pandi ta enne vigastust isegi liiga parima kaitsja kandidaatide sekka. Ja kindlasti tehakse seda ka algaval hooajal.


"Ta oli meie jaoks endiselt sama mängija, aga kuna meile pöörati suuremat tähelepanu, siis nägid ka teised kui hea ta on. Kui mängid ebatraditsioonilistes hoki kohtades, siis jääd veidi tähelepanust ilma. Tänu sellele, et finaali jõudsime, nägid nüüd inimesed milleks ta võimeline on. Ta mängis fenomenaalselt ja oli tõeline loom," kirjeldas Stamkos 24-aastase kaitsja eelmist hooaega.

Hedman leidis suurepärase klapi kaasamaalase Anton Stralmaniga, kes eelmisel suvel vabaagendina klubisse toodi. Kuigi lood võinuks muidugi kaitsetsoonis isegi paremad olla. Keskmiselt lastud 2.51 väravat mängus oli keskpärane number, mida peaks kogu aasta terve püsiv Hedman aitama parandada. Iseenesest on Lightning sinisel joonel sarnaselt edurivile kvaliteeti täis. Matt Carle, Barydon Coburn ja Jason Garrison on mehed, kes juba pikalt liigas mänginud. Lisaks on olemas lootustandev noorem generatsioon, eesotsas Andrej Šustri ja Nikita Nesteroviga.

Postide vahel üks liiga parimaid duosid

Ei ole vast liialdus kui öelda, et Ben Bishop ja Andrei Vasilevski moodustavad liiga ühe parima väravavahtide duo. Esimene jäi tunamullu numbritega 2.23 ja 92.4% parima väravavahi valimisel kolmandale kohale. Eelmisel hooajal sai statistika väikese tagasilöögi (2.32, 91.6%), kuid ta jõudis 40 võiduni, lüües sellega üle aasta varem tehtud klubi rekordi. Kindlasti on temas veel rekordi nihutamise potentsiaali.

(foto: nhl.nbcsports.com)
Vasilevski sai oma debüüthooajal 13 starti, millest hankis 7 võitu. Keskmiselt lasti ta endale 2.38 väravat ning tõrjete efektiivsuseks kujunes 91.8%. 21-aastast venelast peetakse maailma üheks parimaks nooreks väravavahiks ning poleks ime, kui ta hakkaks tasapisi end Bishopist mööda mängima. Kuigi algaval hooajal seda siiski tõenäoliselt veel ei juhtu, sest esimesed kuud jäävad haruldase trauma tõttu vahele.

"Ühel hetkel peame me otsuse tegema (kumbast loobuda), aga mitte veel. Ma ei tea, kas see tuleb teha aasta või paari pärast. Ent tean, et meil on Bish, kes on end tõestanud liiga ühe parima esiväravavahina ning üks noor kutt, kes on väga andekas," kommenteeris Yzerman suvel.

Hooaja väljavaated

Yzermanil on mõtlemisainet palju, kuid selle jooksul ei pea ta vähemalt meeskonna käekäigu pärast muretsema. Ebahariliku taustaga peatreener Cooper on ennast kiirelt tõestanud ning meeskond tema juhendamisel läinud aina paremaks. Usutavasti tehakse ka algaval hooajal veel üks samm edasi. Seda siis meeskonna üldise kvaliteedi osas. Oma eelmise hooaja saavutuse ületamine või üldse kordamine on paras pähkel.

Lightningu edule aitaks muidugi kõvasti kaasa see, kui Stamkos ikkagi jätkaks meeskonnas, aga vaadates seisu edurivis, siis usutavasti ei oleks ka tema lahkumine suureks tragöödiaks. Jah, kui selline snaiper läheb meeskonnast ära, siis oled loomulikult nõrgem, kuid kogu allesjääv kamp peaks siiski olema piisavalt võimekas, et kapteni poolt tegemata jäävad väravad omavahel ära jagada. Rääkimata sellest, et vahetustehingus tooks Stamkos kindlasti vastu priske saagi.

Cooperi meeskond kujuneb kas koos Stamkose või ilma temata väga ohtlikuks. Eelmisest hooajast saadi veremaitse suhu ning kuna koosseis on noor, siis peaks kogu satsi areng täiel tuuridel jätkuma. Kuna varem mainitud lepingute draama on peale pressimas, siis on ka viimane aeg kogu oma jõud karika võitmisele suunata. Vaadates, kui visalt mullu mängiti, siis ei saa üldse välistada seda, et sats võtab ikkagi uuel aastal selle ära, mis varem lauale jäi.

Kommentaarid