3 vs 3 lisaaeg saab reaalsuseks

Liiga võimaliku laienemise kõrval sai eile selgeks ka see, et uuel hooajal hakkame nägema 3 vs 3 lisaaegu, mis peaksid vähendama karistusviseteni minevate mängude arvu. Mitmete peamänedžeride sõnul planeeriti seda tükk aega ja otsus võeti vastu peaaegu täieliku üksmeelega.

(foto: USATSI)
3 vs 3 formaati saatis tänavu suur edu AHL-is. Kui varasemalt otsustati NHL-i tütarliigas lisaminutitel mäng ära vaid 35.3% juhtudest, siis tänavu kerkis see arv lausa 75% peale. Seda ka olukorras, kus lisaaega tegelikult alustati 4 vs 4 mänguga. 7-minutilise perioodi käigus mindi 3 vs 3 peale üle viimaseks kolmeks minutiks.

AHL-is edukalt toiminud süsteem oli algselt ka NHL-il plaanis, aga sellele hakkas tugevalt vastu Mängijate Ühendus, kelle hinnangul oleks lisaaja pikendamine üleliigne mängukoormuse lisamine. Nii jõuti 3 v 3 lahenduseni, mille üle peamänedžerid on rõõmustanud, kuid näiteks fännide poolt on tulnud vastakas reaktsioon. 3 vs 3 varianti sooviti, aga samas ei tahetud 4 vs 4 mängust ilma jääda. See on aga nüüd täielikult lisaaja formaadist välja lõigatud.

Alates 2005. aastast kasutusel olevad karistusvisked pole fännidele meeldinud, aga samas usuvad mõned, et viieminutiline 3 vs 3 mäng on samuti paras nali. Kuid eks kõik otsused ei saagi kõigile meeldida.

Igatahes on meeldiv, et mingisugune tõsisem muudatus on nüüd karistusvisete vältimiseks ette võetud. Sidney Crosby on näiteks ka öelnud, et tema hinnangul peaks uue lisaaja formaadi juures nüüd meeskondadel olema ka suurem tahtmine normaalajaga võitmiseks.

NHL-is vajasid tänavu 14.5% mängudest lõpuks karistusviskeid. 44.4% lisaaega nõudnud kohtumistest suudeti enne karistusvisete õnnemängu ära lõpetada.

New Jersey Devils ja Los Angeles Kings pakkusid mõni aeg tagasi hea eelvaate sellele, milline 3 vs 3 mäng lisaajal võiks välja näha.


Kuna 3 vs 3 mäng on varem väga haruldane olnud, siis ootab ka kõige teenekamaid peatreenereid ees uus kogemus. Kasvõi selle osas, kuidas sellele mängusituatsioonile läheneda - kas mängida ühe kaitsja ja kahe ründajaga, kahe kaitsja ja ühe ründajaga või siis panna väljakule vaid ründajad. Või hoopis kaitsjaid, kui mõni mees on karistusvisetesse ära armunud.

Kris Letang - Jegveni Malkin - Sidney Crosby vs Duncan Keith - Patrick Kane - Jonathan Toews oleks üsna vaatemänguline. Või näiteks variant Ondrej Palat - Tyler Johnson - Nikita Kutšerov vs Aleksandr Ovetškin - Nicklas Bäckström - härra ründaja X (Patrick Sharp äkki?).

Uue hooaja reeglite muudatustes on ka see, et treeneritel on nüüd võimalus lasta üle vaadata olukordi, kus tabamuse juures on väravavahti segatud. Samuti olukordi, kus on värava puhul kahtlus, et see tuli pärast tsooni viga. See aga eeldab seda, et meeskonnal on veel time-out kasutamata.

Kommentaarid