Avaldati tänavused Kuulsuste Halli pääsejad

Ükski hooaeg ei ole korralikult lõpetatud enne kui on teatavaks tehtud need legendaarsed nimed, kes järgmise hooaja käigus Kuulsuste Halli ennistatakse. 2015. aasta klassi koosseisus on Sergei Fjodorov, Nicklas Lidström, Chris Pronger, Phil Housley, Angela Ruggiero, Bill Hay ja Peter Karmanos.

(foto: Twitter @HockeyHallFame)
Fjodorov ja Lidström võitsid Detroit Red Wingsi ridades koos kolm korda Stanley karika (1997, 1998, 2002). 2008. aastal lisas Lidström enda CV-le veel ühe karikavõidu. Sellega sai temast esimene Euroopas sirgunud mängumees, kes kaptenina oma meeskonna Stanley karikani viinud.

2008. aastal korjas rootslane ka ühe oma seitsmest liiga parimale kaitsemehele antavast Norrise trofeest. Ta on kümme korda valitud hooaja esimesse tähtede meeskonda ning 2002. aastal oli ta playoffide kõige väärtuslikum mängumees.

Red Wings ei jäänud koos Lidströmiga kordagi playoffidest eemale ja see aitas ta läbi aegade edetabelis playoff-mängude osas 263 kohtumisega teisele kohale. Põhiturniiril käis Rootsiga 2006. aastal olümpiakulla saanud kaitsja jääl 1564 kohtumises, kus tema kontole jäi 1142 punkti. Ta oli esimene eurooplane, kes maagilise 1000 punkti piiri ületas. Lisaks polnud enne teda mitte ükski teine Euroopast pärit mängumees võitnud ei Norrise trofeed, ega ka playoffide MVP-ile antavat Conn Smythe'i trofeed.

Fjodorovist sai 1994. aastal omakorda esimene eurooplane, kellele põhiturniiri väärtuslikuimale mehele jagatav Harti trofee läinud. Samal aastal võitis ta ka parimaid kaitseomadusi näitavale ründajale antava Selke trofee. Sellist tempu pole mitte keegi ei enne, ega pärast teda teinud. Lisaks Red Wingsile ka Anaheim Ducksi, Columbus Blue Jacketsi ja Washington Capitalsi värve esindanud venelane lõpetas karjääri 1179 punktiga, mis õnnestus kokku saada 1248 mänguga. Ta oli esimene venelane, kes 1000 punkti kätte sai. Lisaks on ta kõigi aegade edukaim venelaset väravakütt. Tema arvele jäi 483 kolli. 27 punktiga kuulub Fjodorovile NHL-i rekord lisaajal kogutud punktide osas.

Prongerist sai 2000. aastal esimene kaitsja alates hooajast 1971/72, kellele Harti trofee antud. Samal hooajal sai ta endale ka Norrise trofee. Siis oli aga liiga ajaloo üheks parimaks kaitsjaks kujunenud kanadalane veel oma karjääri alguses. Järgnesid kaks olümpiakulda ja Anaheim Ducksiga 2007. aastal Stanley karika võitmine. Läinud nädalavahetusel sümboolselt klubi vahetanud Pronger jõudis teha 1167 mängu, kogudes 698 punkti, enne kui ta 2011. aasta novembris peapõrutustest tingitud kõrvalnähtude tõttu karjääri lõpetama pidi.

Housleyle kuulub üks kurvematest NHL-i rekorditest - ta on enim kohtumisi teinud mängija, kes pole kordagi Stanley karikat võitnud. Kõige lähemal oli ta sellele 1998. aastal, aga Lidströmi ja Fjodorovi Red Wings käis siis finaalis tema Capitalsist zamboniga 4-0 üle. Kokku kaheksat erinevat klubi esindanud Housley arvele jäi koos playoffidega 1580 mängu. Ta kogus põhiturniiril 1232 punkti ja seda kaitsemängijana! Hetkel Nashville Predatorsi juures abitreenerina töötav Housley hoidis ameeriklaste seas punktide ja mängude rekordeid, enne kui vastavalt Mike Modano ja Chris Chelios need üle lõid.

Ajaloo neljanda naisena Kuulsuste Halli minev Ruggiero esindas USA-d neljal järjestikusel OM-il. Neist tuli üks kuld, kaks hõbedat ja üks pronks. Ta on neljakordne maailmameister. 2005. aastal sai temast esimene väljakumängijast naine, kes põhihooaja käigus professionaalse meeskonna eest jääl käinud. Ta kuulus CHL-is koos oma venna Billiga Tulsa Oilersi rivistusse ja sellega sai neist ka esimene õe-venna paar, kes profina koos ühes satsis mänginud.

Bill Hay ja Peter Karmanos lähevad Kuulsuste Halli "ehitajate" kategoorias. Hay tegi NHL-is kaasa üle 500 kohtumise ja võitis Chicago Blackhawksiga 1961. aastal ka Stanley karika, aga suurema töö on ta ära teinud ametnikuna. Esmalt alates aastast 1991 Calgary Flamesi presidendina ning seejärel alates 1998. aastast just Kuulsuste Halli enda juures. Ta loobus ametis 2013. aasta suvel.

Karmanos on alates 1994. aastast Carolina Hurricanesi omanik. Samuti kuuluvad talle ECHL-i klubi Florida Everblades ja OHL-i Plymouth Whalers. Karmanos on rohkelt toetanud Michigani osariigi noortehokit.

Kommentaarid