Blackhawksile 4. mängust 2-1 võit, finaalseeria taas viigis

Üllatuslikult pole tänavuses finaalseerias veel kordagi lisaaega vaja läinud. Seda vaatamata sellele, et tegu on ülimalt tasavägiste mängudega. Chicago Blackhawksi 2-1 võiduga lõppenud 4. kohtumine viis seeria selleni, et esimest korda pärast 1968. aastat on karikafinaali kõik esimesed neli mängu otsustatud vaid üheväravalise vahega.

(foto: Bruce Bennett/Getty Images)
Võiduvärava pani Blackhawksi eest kotti värskelt kuulujuttudesse sattunud Brandon Saad. Tema tabamuse juures sai Patrick Kane kirja finaalseeria esimese punkti. 26-aastane ründeäss jõudis sellega Blackhawksi läbi aegade playoffide punktitabelis 4. kohale.


"Olin üsna õnnega koos," tõdes värava kohta Saad. "Nägin lihtsalt värava ees ruumi, üritasin sinna liikuda ja kaost tekitada. Nende väravavaht tegi hea võtte, kui litri kepiga ära suunas, see põrkus mu jalge vahel ringi, enne kui ma lõpuks selle oma kepi peale sain. Üritasin selle väravale suunata ja see läks tema jalge vahelt sisse."

Lightningu puuri valvas Andrei Vasilevski. Peatreener Jon Cooper rääkis 3. kohtumise ajal, et Ben Bishop ajab end jäält imelikult püsti, kuna ta on lihtsalt nii pikk mees, aga ilmselgelt on mingisugune vigastus 2.01 pikka puurivahti segamas. Cooperi hinnangul pole tegu millegi tõsisega: "Bishop mängib selles seerias kindlasti veel. Ma lihtsalt ei tea, millises mängus."

20 aastane ja kümne kuune Vasilevski on läbi aegade nooruselt neljas väravavaht, kes finaalis mõnda mängu alustanud. Temast sai NHL-i ajaloos kuues puurivaht, kes finaalseerias oma esimese playoffide stardi teinud.

Cooper oli 17 tõrjet teinud väravavahiga väga rahul: "Kui te oleksite öelnud, et ta tuleb mängu ja laseb vaid kaks väravat, siis see olnuks minu hinnangul kuradima hea töö. Ta näitas, et suudab selle spordiala tippsündmuse ajal mängida. See on 20-aastase kuti kohta üsna suur saavutus."

2012. aasta drafti 19. valik sai avakolmandikul üsna muretult tegutseda. Blackhawks püstitas vaid kahe väravale läinud pealeviskega finaalseeria negatiivse klubi rekordi. Teine kolmandik oli venelase jaoks selgelt raskem - 12 pealeviset - ja esimese toimetas 7. minutil tema selja taha Jonathan Toews. Olles kolme eelneva kohtumisega kombineerinud vaid ühe punkti, sai Blackhawksi superduo nüüd ühes kohtumises kaks silma. Toewsi jaoks oli see tänavuste playoffide 10. värav ja sellega on ta püstitanud uue karjääri tippmargi.

Kodumeeskonna eduseis püsis viis minutit. Steven Stamkose ja Valtteri Filppula tegutsemine pani Corey Crawfordil pea ringi käima ning Alex Killorn sai ühe oma karjääri lihtsaima värava. Sealt tuli Stamkose jaoks finaali esimene punkt.

Selle peale keeras omakorda Blackhawks korralikult kraanid kinni. Lightning sai pärast viigiväravat oma järgmise pealeviske alles siis, kui viimasest kolmandikust oli kulunud 3:29. Mõni minut pärast seda tuli Saadi värav, mis lõi külaliste enesekindluse lausa nii kõikuma, et kuni viimaste minutiteni oli kolmandikul tulnud vaid neli pealeviset.

Mängu lõpu eel sai Crawford särada. Lightningult tuli tohutu surve ja kuue mehega mängides oli külalistel mitu head võimalust, aga Blackhawski puurivaht võttis need kõik eeskujulikult ära.

"Selles pole küsimustki, et Tampa oli täna parem meeskond, aga praegusel ajal see ei loe, võit tuli meile," rääkis Kimmo Timonen, kes tegi finaalseerias oma esimese etteaste. "Meie väravavaht oli hea. Nüüd saame kaks päeva puhata ja mõelda, kuidas järgmises kohtumises paremini mängida."

Blackhawksi võit tähendab, et viiendat korda viimase seitsme aasta jooksul on finaalseerias olnud 2-2 seis. Tänavune madistamine on veel eriti tasavägine. Pärast nelja kohtumist on lisaks võitude arvule meeskondadel võrdne ka väravate hulk ning Blackhawks on saanud vaid kolm väravale läinud pealeviset rohkem.


Seeria jätkub ööl vastu pühapäeva Tampas. Finaali 2. mängus tulnud võit oli seal Blackhawksi jaoks viimase kaheksa külaskäigu ajal alles teine.

Kommentaarid