Väravaluugid avanesid, Lightning viigistas finaali

Kui Stanley karika esimeses mängus tuli väravaid nagu mõned jalgpallimängus, siis teises kohtumises jõuti kenasti selleni, mida enne seeria algust võis ennustada - tehti väravaterohke mäng. Kordamööda antud hoopidest väljus võitjana Tampa Bay Lightning, kes viigistas finaalseeria 1-1'le.

(foto: The Associated Press)
Vinges kohtumises pidi Lightning üle elama väravavahist Ben Bishopist ilma jäämise. 28-aastane puurivaht läks viimasel kolmandikul vahetult enne kodumeeskonna ülekaalu algust riietusruumi. Sellel järgnes veider sündmuste rägastik. Postide vahele läks oma playoffide debüüti tegema 20-aastane Andrei Vasilevski, Jason Garrison tegi ülekaalu 4-3 väravaks ning sama ootamatult, kui venelane tuli, läks ta ära. Bishop naases puuri, aga vaid paariks minutiks.

"Mitte keegi ei teadnud täpselt, mis toimus," tunnistas Steven Stamkos. "Pidime ise teadvustajat kuulama, et aru saada, kes meil võrku valvab. Aga pikk pink on kogu hooaja jooksul olnud üheks meie edu aluseks."

Pärast lühikest "võiduvärava vahetust" mängis Vasilevski järjest viimased 7 minutit ja 41 sekundit. Ta tõrjus kõik viis pealeviset ja temast sai viimase 77 aasta jooksul alles neljas puurivaht, kes oma playoffide debüüdi finaalseerias võidukalt lõpetanud.

"Olen igaks mänguks valmis," ütles tänavu 16. põhihooaja mängus jääl käinud venelane. "Esimesel korral olin ehk veidi närvis, aga teisel korral enam mitte."

Mäng tervikuna oli avakohtumisele sarnane. Lightning alustas hästi ja haaras eduseisu, aga siis lõi mängutase kõikuma. Küll aga suureks erinevuseks see, et sel korral suudeti kohtumine ikkagi võidukalt lõpetada.

Avakolmandikul liitus Blackhawksi poolt 1. mängus alistatud ootamatute väravakangelaste seltskonnaga Cedric Paquette. 21-aastane nooruk on seerias pandud spetsiaalselt Jonathan Toewsi valvama, kuid nüüd õnnestus temal ja ta kolmikukaaslastel väravaga üllatada

Teise kolmandiku alguses andis Blackhawks valusa vastulöögi. Andrew Shaw koristas ära Bishopi poolt maha jäetud prügi ning ülekaalust pani lambi põlema Teuvo Teräväinen. Mängitud oli siis vaid 5:20. Lightning sai aga väga vajalikul hetkel õlekõrre. See tuli Nikita Kutšerovi värava näol vaid minut hiljem. Kolmandiku lõpuks oli kodumeeskond ka uuesti ees.

Playoffides müstilise tempoga alustanud Tyler Johnson polnud skoorinud alates idakonverentsi finaali 3. kohtumisest. Meedia oli enne finaalseeria 2. mängu Jon Cooperilt ka juba küsinud, et mis värk on. Lightningu peatreener vastas sellele lihtsalt: "Ilma temata me polekski nii kaugele jõudnud."

Ja ega ilma Johnsonita ei minda ka edasi. Playoffide 13. tabamus oli üsna kole, kuid ega ilu eest lisapunkte ei jagatagi. Brad Richardsi ja Ruslan Fedotenko poolt 2004. aastal püstitatud klubi väravate rekord murdus, kui Corey Crawford ei suutnud enda paremat posti piisavalt hästi kinni katta.

Viimane kolmandik algas Brent Seabrooki väravaga. Duncan Keithi esituste tõttu varju jäänud kaitsja on tänavu samuti suurepäraselt tegutsemas. See on tema playoffide seitsmes tabamus ja nii palju väravaid pole varem lõpumängudes mitte ühegi teise Blackhawksi kaitsja poolt tulnud. Värava juures söötjana tegutsenud Toewsist sai NHL-i ajaloos 92. mängija, kes playoffides 100 punktini jõudnud.

Lightning jäi viimase 20 minuti jooksul taas passiivseks - Crawfordi väravale saadi vaid kaks pealeviset - kuid 3-3 seisu pealt pigistati võit ikkagi välja. Poolteist minutit pärast Seabrooki väravat käis Patrick Sharp praktiliselt üksteise otsa tulnud karistustega mängu kõrvalt vaatamas ja Lightning tegi teise ülekaalu väravaks.

"Ma arvan, et ma polegi midagi sellist varem teinud," rääkis löödud Sharp pärast mängu. "Aga selliseid asju juhtub ja tuleb lihtsalt edasi liikuda. Võtan kogu vastutuse enda peale ning vabandan karistuste surmajate ees, et tekitasin neile sellise stressi."

Blackhawksil oli pärast Garrisoni väravat võimalus viiki otsida üle kümne minuti, aga peatreeneri Joel Quenneville'i karjääri 200. playoffide kohtumine lõppes siiski kaotusega.

Tempokas mängus jäid Blackhawksi poolelt vaid kaks väljakumängijat ilma väravale läinud pealevisketa. Üks neist oli Patrick Kane. Külalised toimetasid taas ilma Bryan Bickellita, samas kui Lightningu koosseisu mahtus pärast kuuajalist pausi uuesti Jonathan Drouin.


Tänavustes playoffides on 36.5% mängudest (85-st 31) olnud sellised, kus võitja on kaotusseisust välja tulnud. Põnevad mängud jätkuvad ööl vastu teisipäeva Chicagos.

Kommentaarid