Miks on skoorimine vähenenud ja kuidas seda suurendada? Ründeässad jagavad arvamusi

Olid ajad, olid majad. Muru rohelisem, taevas sinisem ja NHL-i mängud väravaterohkemad. Jamie Benn sai tänavu punktikuningaks vaid 87 silmaga. Viimati piisas nii vähesest punktiarvust liiga resultatiivseima mängija tiitli võitmiseks hooajal 1967/68. Osad liiga suurimatest ründeässadest aga teavad, kuidas skoorimist suurendada.

(foto: usatoday.com)
Sidney Crosby, kes karjääri jooksul võitnud kaks resultatiivseimale mehele antavat Art Rossi trofeed, arvab et asi algab maskis meestest: "Väravavahtide numbrid olid sel aastal ülihead. Nad on suuremad ja atleetlikumad. See teeb asja raskeks."

Tervelt 54 puurivahti jõudsid tänavu vähemalt ühe nullimänguni. Oli 25 vähemalt 30 kohtumises jääl käinud väravavahti, kes lasid keskmiselt vähem kui 2.5 väravat.

Pittsburgh Penguinsi kapten arvab, et väravavahtide varustust tuleks kärpida: "Varustuse kärpimine oleks ainus tõeline moodus midagi muuta. Olen kindel, et see ei meeldiks paljudele ja seda hea põhjusega, aga see oleks ainus moodus, millega muutust tuua."

Crosby, kes oli tänavu üks kaheksast mängijast, kellel õnnestus vähemalt punkt mängu kohta koguda, soovitab ka kohtunikel hoida hooaja jooksul ühtset joont. On teada-tuntud fakt, et mida lähemale hooaja lõpp tuleb, seda vähem vilistatakse karistusi ära. Skoorimiseks on vaja suuremat tegusemisruumi ja ülekaalu olukorrad pakuvad seda.

Sellega nõustub ka John Tavares, kes jäi tänavu Bennile ühe punktiga alla. Lisaks pakub New York Islandersi kapten välja väljaku mõõtmete muutmise: "Ma ei arva, et väljak peaks olema sama suur nagu olümpiamängudel, ega ka miskit vahepealset. Võiks seda lihtsalt 1-2 jala (mõnikümmend sentimeetrit) jagu iga seina juurest suurendada. Sellest saadav lisaaeg ja -ruum aitaksid mängijatel rohkem võimalusi tekitada."

Väljaku kallale minemise osas on arvamusi seinast seina. Jonathan Toews näiteks sellega ei nõustu: "Arvan, et suurema väljaku peal oleks kindlasti raskem skoorida."

Chicago Blackhawksi kapten usub, et väravad on kokku kuivanud seetõttu, et meeskondade tase on ühtlasem. Sama arvamust jagab Steven Stamkos: "Mitte ainult väravavahid ei ole oma mängu parandanud, meeskonnad tervikuna tegutsevad kaitses paremini," tunnistas põhihooaja resultatiivseima meeskonna Tampa Bay Lightningu kapten. "Blokeeritakse pealeviskeid ja tõmbutakse oma värava ette. Samuti on meeskonnad sügavamad. Kõik ründekolmikud esimesest neljandani on tänapäeval korralikud. Meeskonnad pööravad heale kaitsemängule suurt tähelepanu."

Stamkos on karjääri jooksul kaks korda olnud liiga suurim väravakütt. Olid ajad, mil oli ette teada, et tuleb edukas õhtu. "5-7 aastat tagasi mängisid mõnede meeskondade vastu, teades et kogud kindlasti paar punkti," märkis 25-aastane ründetäht. "Enam see nii ei ole."

Liiga vast kõige ohtlikum väravakütt, Aleksandr Ovetškin, kes viiel korral saanud hooaja suurimaks väravakütiks, annab kaaslastele lihtsa soovituse: "Tehke lihtsalt pealeviskeid."

Venelane oli tänavu kolmandat hooaega järjest enim väravale läinud pealeviskeid sooritanud mängija. Teisi edestas ta pika puuga. 395 üritusele järgnes Rick Nash 304-ga. Washington Capitalsi kapten pani võrku 53 litrit, mis tõi talle 11-aastase karjääri jooksul kuuenda vähemalt 50 väravaga hooaja.

"Väravavahtide ja kaitsjate seisu tõttu on tänapäeval palju keerulisem luua väravavõimalusi ning raske on isegi ründetsoonis püsida," märgib Ovetškin. "On aina rohkem kaitsjaid, kes suudavad pealeviskeid blokeerida ja samal ajal hästi ringi liikuda. Ründajad peavad ainuüksi võimaluste saamiseks rohkelt vaeva nägema."

Kommentaarid