Stanley karikas kuulub taas Chicago Blackhawksile!

Stanley karika võitmine võib vist vaid ühe meeskonna esituses olla justkui kerge ülesanne. Selleks on Chicago Blackhawks, kes vormistas kodus Tampa Bay Lightningu vastu saadud finaalseeria 6. mängu 2-0 võiduga oma viimase kuue hooaja kolmanda karikavõidu.

(foto: Brian Cassella/Chicago Tribune)
Hooaeg, mis algas 9. oktoobril 3-2 karistusvisete võiduga Dallases, sai perfektse lõpu tänu Duncan Keithi ja Patrick Kane'i väravatele. Veidral kombel tuli Keithi poolt ka hooaja avamängus esimene värav ning Kane vormistas võidu otsustava karistusviskega.

Läbi aegade üheksanda kaitsjana playoffide kõige väärtuslikumale mängijale antava Conn Smythe'i trofee saanud Keith avas finaalseeria viimaseks mänguks jäänud kohtumises skoori veidi vähem, kui kolm minutit enne teise kolmandiku lõppu. Playoffides väsimatu tööhobusena kokku üle 700 minuti mänginud Keith lülitus rünnakule, sai kena söödu Kane'ilt ja olgugi, et Lightningu puurivaht Ben Bishop suutis esimese pealeviske ära võtta, siis teise vastu oli ta juba võimetu.

31-aastane kaitsja oli lõpuks playoffides jääl Blackhawksi 69-st väravast 46 puhul. Järgmisena tuli meeskonna kapten Jonathan Toews vaid 29-ga. Viimase kuue aasta jooksul on need kaks võitnud nüüd kolm Stanley karikat ja kaks olümpiakulda. Keith oli hooaja otsustavas faasis tõeline purunematu masin.


21 punktiga kordab ta Chris Cheliose poolt püstitatud Blackhawksi kaitsjate playoffide rekordit. Ühtlasi on Keith NHL-i ajaloos esimene mees, kellel kolm Stanley karikat, kaks olümpiakulda, Conn Smythe'i trofee ning kaks hooaja parimale kaitsjale jagatavat Norrise trofeed.

Blackhawks läks viimasele kolmandikule vastu seisus, kus kogu hooaja jooksul (32 mängu) polnud seal edu ära antud. Lightning polnud samas kogu aasta vältel kolme kohtumist järjest kaotanud. Veidi enam, kui viis minutit enne lõppu hoolitses Kane selle eest, et kogenuma meeskonna tulemuste jada jääks ellu. 2013. aasta playoffide MVP sai oma tänavuse finaali esimese värava kiirest vasturünnakust, kus Brad Richards ideaalse söödu tema kepilaba peale pani.

Kane lõpetas seeria kahe punktiga ning tal on nüüd karjääri jooksul 16-st seeria ära otsustanud kohtumisest kirjas 26 silma.

Lightningu vaim oli pärast 0-2 taha jäämist murtud. Isegi kui sellest midagi veel järel oli, siis tegi lõpliku purustustöö ära Corey Crawford, kes viimastel minutitel meeskonna vähemuse ajal suurepäraselt tegutses. 30-aastane puurivaht, kes enne finaalseeriat ebakindlalt oli tegutsenud, sai 25 tõrjega oma karjääri viienda playoffide nullimängu.

Crawford ladus võidule aluse tugeva teise kolmandiku algusega. Olles avakolmandikul vaid neli pealeviset saanud, tuli Lightning vihaga välja ning külalised said mitu suurepärast võimalust. Nende seas Steven Stamkose üks ühele minek Crawfordiga, kus Lightningu kaptenil jäi karistusviske stiilis värav tegemata.


Blackhawks on 2007. aasta Anaheim Ducksi kõrval alles teine meeskond, kes võitnud karika pärast seda, kui playoffides on auti löödud neli meeskonda, kes kõik said põhihooajal kirja vähemalt 100 punkti ja alates 80ndatest alles kolmas meeskond, kes Stanley karika kolm korda võitnud kuue või vähem aastaga. "Ütleksin, et teil on dünastia," teatas NHL-i kommisaar Gary Bettman Blackhawksi fännidele, enne kui ta karika Toewsile üle andis.

Meeskonna kapteni käest läks karikas edasi Kimmo Timonenile. Soomlane jõudis 40-aastaselt oma esimese võiduni ja lõpetab sellega oma karjääri.


Bettmanil oli põhjust ka punastamiseks, sest lõpusireeni ajaks polnud Stanley karikas veel United Centerisse jõudnud. Chicagost väisasid kogu finaalseeria jooksul äikesetormid - käis ju Lightning külas - ja seetõttu oli karikas, mis enda elu ajal näinud nii mõndagi, kuskil liiklusummikus kinni.

Mingil määral kordas ajalugu end. Kui Blackhawks 1938. aastal viimati Stanley karika kodujääl võitis, siis polnud seda samuti kohal. Toonane liiga president Frank Calder lihtsalt ei uskunud, et Blackhawks suudab kodus Toronto Maple Leafsi vastu võidu ära vormistada.

Võimalik, et tänavune lugu läheb samuti surematuna folkloori sekka. Täpselt nii nagu see praegune Blackhawksi meeskond. Aastate jooksul on küll koosseisus olnud muudatusi ja seoses palgalehega on neid ka sel suvel tulemas, aga tuumik püsib koos ja on näljane. "Me aina kasvame ja saame täiskasvanulikumaks ning soovime karikavõitu aina rohkem," teatas Toews, kes ütles ka, et üheks suurimaks motivatsiooniks on uutele kuttidele võidujoovastuse pakkumine.

Muutused on tulemas, aga see ei tähenda, et Blackhawks ei võiks oma võitude rida jätkata. Pikkisilmi oodatakse seda, millal üks meeskond suudab karika teist aastat järjest endale võidelda. Viimati sai sellega 90ndate lõpus hakkama Detroit Red Wings. Blackhawksil tundub selleks potentsiaali ja tahtmist jaguvat. "Tundub nagu me läheksime iga aastaga aina paremaks," ütles Brent Seabrook. "Oleme olnud õnnega koos, et kolm korda võita. Iga võit tundub paremana."

Toonast Red Wingsi ja Blackhawksi on juba üks lüli ühendamas. Selleks on Scotty Bowman. Endine Red Wingsi boss on hetkel Blackhawksi juures nõuandja rollis ning tema nimi graveeriti Stanley karikale juba 14. korda. Selle osas on rekordiks Jean Beliveau 17. Eks sellegi püüdmine võib Joel Quenneville'i meeskonnale motivatsiooni lisada.

Kommentaarid