Kümme põnevat fakti Stanley karika kohta

Raske uskuda, et kui omal ajal jagati välja esimene Stanley karikas, siis oli plaan muuta see kogu spordimaailma ainulaadseimaks trofeeks. Kes oleks võinud arvata, et see hakkab elama täiesti oma elu? On hoki ja Stanley karikas. Teistel spordialadel on lihtsalt karikas, mis mõne võistlussarja võidu eest teenitakse. Kui võidad jalgpalli Meistrite liiga, saad sa Meistrite liiga karika. Kui võidad mingid meistrivõistlused saad nende meistrivõistluste karika. Aga hokimaailmas on spordiala ise ja Stanley karikas. Täiesti omaette nähtus.


1. Stanley karikale graveeritakse kõik karika võitnud meeskonna mängijate ja personali liikmete nimed. Kui Edmonton Oilers võitis karika 1984. aastal, siis lasi toonane klubi omanik Peter Pocklington sellele graveerida ka oma isa nime, kuigi viimane polnud mingit moodi klubiga seotud. Kui pettus avastati, siis asendati Pocklington seeniori nimi karika peale x-idega.

2. NHL-il on täiesti oma graveerija, kes töö ära teeb. Praegu vastutusrikkat ametit pidav Louise St. Jacques on üldse alles neljas inimene, kellele see ametlikult usaldatud on. Tema sõnade kohaselt läheb ühe nime peale ligi pool tundi. Võitnud meeskonna kõikide liikmete peale kulub julgelt 10 tundi.

3. Kaks rida on karika peal ilma võitjate nimedeta. Aastal 1919 jäid võitjad selgitamata laiahaardelise gripiepiteemia tõttu ja hooaeg 2004/05 jäi ära tööseisaku tõttu. Võitjate asemel on lihtsalt kirjutatud "season not played" (hooaega ei mängitud).

4. Kui märtsi lõpus avaldatud reklaamklipp Stanley karika varastamisest oli väljamõeldis, siis tegelikkuses on see ka juhtunud. 1962. aastal üritas seda ühelt väljanäituselt endale krabada üks Montreal Canadiensi fänn. Chicago Black Hawks (nime hakati kokku kirjutama alates aastast 1986) oli sel ajal karikahoidja, aga Canadiensi fänn tahtis selle "viia tagasi sinna, kuhu see kuulub". Enne karika loovutamist, oli Canadiens selle võitnud viis korda järjest.

5. Iga karika võitnud meeskonna liige saab sellega veeta 24 tunnise perioodi. Laialt levinud traditsiooniks on see viia sünnilinna rahvale vaatamiseks, kuid leidub ka teisi ettevõtmisi. Seetõttu on Stanley karikas käinud näiteks kinos popkorni hoidmas, ujunud basseini põhjas ja Ottawa Rideau kanalis ning selles on isegi lapsi ristitud! Samuti on see koos Mark Messier'ga käinud stripiklubis. Kaks korda!

6. Sellel on täitsa personaalne turvamees, kes veedab karikaga umbes 250 päeva aastas. Turvaja pandi ametisse siis, kui New York Rangers 1994. aasta karikavõidu tähistamise ajal seda kahjustas.

7. Stanley karikas jäeti kord hüljatuna tee äärde. See oli aastal 1924, kui Canadiens oli taas ühe oma rekordilisest 24-st karikavõidust saanud. Meeskonna mängijad olid teel kodu poole, kui autol läks rehv katki. Stanley karikas tuli pagasnikust välja urgitseda, et varurattale ligi pääseda. Suure elevusega vahetati ratas ära, aga karikas jäi maha!

8.  Karikas on ka sõjas käinud! 2007. aastal viidi see Kanada ja USA sõdurite moraali tõstmiseks Afganistani.

9. Hoki sünnimaa püha lehm on tegelikult meisterdatud mujal. See valmis 1800-ndate lõpus Inglismaal, Sheffieldis.

10. See maksis kümme guinea münti, mille väärtus dollarites oli toona 48.67.

Tänavune võitlus hinnatud karika peale algab juba nelja tunni pärast!

Kommentaarid