Coyotes saadab meeskonna laiali?

Mis on juhtunud Phoenix Coyotesiga? See on juba teist aastat suureks küsimuseks. 2012. aastal kaotati playoffides alles läänekonverentsi finaalis, kuid tänavu jäädi järjekordselt playoffide ukse taha. Meeskonna fännid on sellise asjade käigu peale selgelt pettunud ja nii ka klubi juhtkond. Suvel ootab ees suur muutus seoses nimevahetusega ja näib, et ka meeskonnas viiakse läbi suurpuhastus. Ega muud ei saakski oodata pärast hooaega, kus meeskonna tipphetkeks oli väravavahi poolt enda võrku meisterdatud püksivärav.

(foto: channel12.ca)
Eelmisel suvel leidis Coyotes uued omanikud. Seni NHL-i enda käsutuses olnud klubi, mis aasta-aastalt kahjumit tootis, müüdi Renaissance Sports and Entertainment grupile. Hinnaks 225 miljonit dollarit ehk ligi 163 miljonit eurot. Klubi fännid kartsid, et meeskond viiakse seejärel mõnda teise linna, kuid see jäi siiski tegemata. Klubi vahetab uueks hooajaks lihtsalt nime. Phoenix Coyotes muutub Arizona Coyotesiks. Seda seetõttu, et meelitada rohkem rahvast halli.

Coyotes tegelikult ei mängigi Phoenixis vaid ligi 15 kilomeetrit eemal Glendale'is. Sellises olukorras on oma piirkonna rahva jaoks raske sümpaatseks muutuda. Glendale'i inimesed vaatavad, et nende hallis mängib mingi Phoenix'i meeskond, mis see nende asi on ja mängule jäetakse minemata. Phoenix'i omad jällegist suhtuvad sellesse nii, et meeskond mängib ju Glendale'is, mis neil sellega ühist on. Seega otsustas klubi uus omanikkond nime laiahaardelisemaks muuta, et kõik osariigi elanikud saaksid ennast meeskonnaga seostada.

Võimalik, et uue nime all hakkab mängima ka täiesti teistsugune meeskond. Coyotesi peamänedžer Don Maloney andis selle suhtes täna selge vihje, öeldes: "Peame oleme rohkem näljasemad ja võimalik, et osad pikemaajalised meeskonna liikmed on hakanud ennast liiga mugavalt tundma."

See lause võib vabalt olla lihtsalt märguanne mängijatele, et neilt oodatakse rohkemat, kuid samas võib see vihjata ka konkreetsetele plaanidele meeskonda värskendada. Kes siis lahkujateks võiksid olla?  (jättes välja kogu karjääri klubi eest mänginud Shane Doani)

Martin Hanzal

27-aastane tšehh on soliidne mängija ja lõpetas just elu parima hooaja tuues 40 punkti. Olles aga meeskonnas juba alates hooajast 2007/08 pole ta ehk varasemaid lootusi täitnud. Tänavu lõpetas ta pärast olümpiapausi vaid kolme punktiga 13-st mängust.

Lauri Korpikorski

Soomlane sai eelmisel suvel uue 4-aastase lepingu. Ta on pigem kaitse suunitlusega mängija, aga paists neli hooaega tagasi silma ka oma ründeoskustega, kogudes 40 punkti. Pärast seda on tema karjääri numbrid liikunud mööda allakäigu treppi. Osalt tänu vigastustele, kuid võimalik, et ka tema oskustele mitte vastava mängusüsteemi tõttu.

Zbynek Michalek

Kogenud kaitsja on tuntud oma jõulise mängustiili poolest ja selliseid mängijaid on vaja igal satsil.  Ta veetis vahepeal kaks hooaega Pittsburgh Penguinsis, kuid on olnud Coyotesi mees juba alates aastast 2005. Kosilasi kindlasti talle jaguks ja ühe "jõujunni" vahetamine teise vastu võiks värskendavalt mõjuda küll.

Derek Morris

2003. aastal Phoenix'isse (või siis pigem Glendale'i) jõudnud Morris on samuti vahepeal paar aastat klubist eemal veetnud, kuid siiski oldi kiired ta tagasi tooma. See mõjub klubipoolse usaldusavaldusena ja võib ette kujutada, et mängija võib selle peale jalad lõdvaks lasta küll. Sarnaselt Michalekile on ka Morris pigem vastaste mõjutaja kui mängukäigu muutja. Selliseid leiaks endale teisigi.

Radim Vrbata

32-aastane tšehh käis läbi mitmest meeskonnast enne kui Coyotesi näol endale mugava keskkonna leidis. Hooajal 2011/12 tõi ta karjääri parimad 62 punkti (35 väravat). Esisnaipri rolli pole ta aga suutnud hoida.

Keith Yandle

Yandle on üks meeskonna liidritest ja liiga parimatest kaitsemängijatest, kuid vaadates kuidas Coyotesi hooaeg kokku kukkus, siis saab teda äkki süüdistada liiga vähestes juhtimisoskustes. Coyotesi värvides tegi ta debüüdi juba 2006. aastal. Tema on üks meeskonna pikemaajalisemaid liikmeid ja peaks ühe parima mängijana kandma ka suuremat vastutust.

Samas võib Coyotesi ebaedus süüdistada ka neid otsuseid, mis juba tehtud. Eelmisel suvel toodi Washingtonist Aleksandr Ovetškini ja Nicklas Böckströmi selja tagant ära Mike Ribeiro. 4-aastase ja 28 miljoni dollari (20.24 miljoni euro) suuruse lepingu peale võetud keskründaja pidi saama võimaluse säramiseks, kuid kukkus haledalt läbi. Hooaja lõpetas ta vaid 47 punktiga ja kolmandas ründekolmikus. Halvemad numbrid sai 34-aastane mängumees kirja vaid oma kollanoka hooajal!

Meeskonna peatreener Dave Tippett, kes võitis 2010. aastal liiga parimale treenerile jagatava Jack Adamsi trofee, saab muu hulgas uueks hooajaks mõtteid koguda ka Kanada MM-koondise peatreenerina.

Kommentaarid