Ben Bishop - nullist kangelaseks

Tampa Bay Lightning on lõpetamas põhihooaega ilma oma esiväravavahi Ben Bishopita. Aasta tagasi poleks see tähendanud veel midagi hullu, kuid nüüd on olukord kardinaalselt muutunud. Oma 2.01 meetrise pikkusega NHL-i ajaloo pikimaks väravavahiks tõusnud Bishop kerkis tänavu meeskonna MVP-ks. Seda erakordselt raskete olude juures. Lightning kaotas novembris mitmeks kuuks oma suurima tähe Steven Stamkose ja eelmine kuu jäädi ilma ka kaptenist Martin St. Louis'ist.

(foto: Ed Mullholland/USA TODAY Sports)
2005. aastal sünnilinna klubi St. Louis Bluesi poolt liigasse valitud Bishopi tõi elusaatus Tampasse eelmise hooaja keskel. Lightning loovutas tema eest Ottawa Senatorsile noore ründaja Cory Conacheri ja 4. ringi draftivaliku. Fännid olid toona selle otsuse peale marus, sest Conachari hinnati tulevaseks St. Louis mantlipärijaks. Lightningu peamänedžer Steve Yzerman jäigi mulluse hooaja lõpuks piinlikusse olukorda, kus tuli tunnistada, et selle tehingu näol oli arvatavasti tegu valusa näppu lõikamisega. Bishop tegi kaasa üheksas kohtumises, kus tema keskmine sisse lastud väravate arv oli 2.99 ja tõrjeprotsendiks 91.7%.

Tänavuse hooaja alguses pandi Bishop koos teise hiiglase kasvu (1.98 meetrit) puurivahi Anders Lindbäckiga stardijoonele, et näha kumb esikinda koha endale haarab, aga tõelist võidujooksu ei toimunudki. Bishop alustas oma kaheksast esimesest mängust seitsme võiduga ja ei vaadanud enam tagasi. Kui mängitud oli 15 kohtumist, siis oli ta saanud vaid kaks kaotust!

Jaanuaris tabas teda randme vigastus, mis hakkas veidi tema esitusi pärssima, kuid Lindbäcki hoidis ta siiski kindlalt oma selja taga. Olles nüüd mänginud 63 kohtumist on tema keskmine sisse lastud väravate arv 2.23 ja tõrjed 92.4%. Veel vägevam statistika on see, et ta on enda selja taha lasknud kaks või vähem väravaid 41 kohtumises! Kirjas on viis nullimängu.

Lindbäcki hooaja numbriteks on 22 kohtumisega jäänud 3.05 ja 88.8%. Alla kahe värava on läinud kirja üheksas kohtumises. Nullimänge pole mitte ühtegi. Ta küll ei lasknud ühtegi väravat enda selja taha hiljutises kohtumises Toronto Maple Leafsi vastu, kust Bishop pidi varakult uue randevigstusega lahkuma, kuid see nullimäng kanti ikkagi ameeriklase arvele.

Bishopi esiletõusu muudab veelgi võimsamaks see, et olles eelmise aasta maailmameistrivõistlustel USA koondise väravat kaitsnud lasi ta keskmiselt enda selja taha ligi kolm väravat mängus (2.83) ja pidi otsustavatakse mängudeks oma koha loovutama John Gibsonile, kes alles nüüd hiljuti oma NHL-i debüüdi tegi.

Yzerman, kes nädala alguses Lightninguga lepingut pikendas, võib lõpuks ikkagi endale aplodeerida. Bishopi klubisse toomine oli briljantne käik. Conacher saadeti tänavu pärast 60 mänguga kogutud vaid kuute väravat ja 16 söötu Senatorsi poolt minema. Uue kodu leidis ta Buffalo Sabresis.

Alles hiljutisel õnnetusehunnikul Bishopil on aga väga head võimalused saada tänavu põhihooaja parimale väravavahile jagatava Vezina trofee omanikuks.


Põnev fakt: tänavu kogutud 37 võiduga murdis Bishop Lightningu väravavahtide rekordi.

Kommentaarid