Playoffide avaring: Montreal Canadiens vs New York Rangers

Mis oleks juhtunud siis, kui Chris Kreider poleks 2014. aastal Carey Price'i katki teinud? Kas Kanada klubide 1993. aastast kestnud karikapõud oleks tänaseks läbi? Kui pika rihma küljes oleks Michel Therrien olnud? Need on mitmed vastuseta jäävad küsimused. Aga vähemalt saab Montreal Canadiens tänavuste playoffide avaringis New York Rangersi vastu väikest kättemaksu püüda.

(foto: cbc.ca)
Omavahelised põhihooaja mängud

Rangers 1 - 4 Canadiens
Kreider - Weber, Lehkonen, Shaw, Benn

Rangers 2 - 3 (KV) Canadiens
Lindberg, Nash - Shaw, Weber, Byron

Canadiens 5 - 4 Rangers
Galchenyuk, Flynn, Jemelin, Pacioretty, Byron - Pirri, Nash, Miller, Stepan

Montreal Canadiens

Kreider lõpetas kolme aasta taguse idakonverentsi finaali Price'i jaoks seeria avamänguga. Rangers liikus 4-2 võiduga finaali, kus jäädi Los Angeles Kingsi jaoks lihtsalt sparringupartneriks.


Price tegi mäletatavasti järgmisel hooajal oma karjääri parima aasta ja valiti ühena vähestest väravavahtidest põhihooaja MVP-ks. Äkki olnuks tema Henrik Lundqvisti asemel võimeline peatama Los Angeles Kingsi rongi? Veel üks küsimus, mis vastuseta jääb. Aga igatahes on nüüd pärast vaheaastat Price'il ja Canadiensil uus võimalus karikat püüda. Kuigi vaadates tema numbreid, siis võib öelda, et Price pole päris samal tasemel olnud, kui eelnevatel hooaegadel.

29-aastane väravavaht võitis tänavu 37 oma 62-st stardist, lastes 2.23 väravat ja tõrjudes 92.3%-ga. Kirja jäi vaid kolm nullimängu. Seejuures oli detsembris tema tõrjete efektiivsus vaid 89.9% ja esitused jäid kahvatuks ka jaanuaris (90.6%). Need kuud panid kogu hooajale korraliku põntsu. Samuti võib vist öelda, et ka meeskond tervikuna on tema statistikat kärpinud.

Veebruaris näis Therrieni vallandamine üllatusena, aga lõppkokkuvõttes võib kindlasti öelda, et treenerivahetus oli õigustatud. Claude Julieniga peetud 24 mängu jooksul lahkus meeskond kaotajana väljakult vaid kaheksa korda. Suurejooneline ära kukkumine Atlandi divisjoni tipust asendus meeskonna jaoks viimase nelja hooaja jooksul kolmenda vähemalt 100 punktiga hooajaga.

Suurimat mõju õnnestus Julienil avaldada karistuste surmamise valdkonnas. Meeskonnale valmistas Therrieni ajal vähemuses mängimine kõvasti probleeme, aga uue tüürimehega lasti kõigi kohtumiste peale vaid viis ülekaalu väravat ja karistuste surmamise efektiivsus kerkis 90% lähedale. Võrdluseks, Therrieni viimases kümnes kohtumises oli vaid kaks mängu, kus meeskond suutis endale ülekaalu värava laskmist vältida.

Kuna Canadiens mängis hooaja jooksul kahe peatreeneri all, siis on raske hooaja numbritest midagi välja lugeda. Samuti on Julieniga näidatud statistika kindlasti mõjutatud sellest, et tema juhendamisel ei mängitud väga palju kohtumisi. Seega võib ka välja toodud vähemuse efektiivsus olla petlik. Sellest peaks aga hea pildi ette saama, kui algab seeria meeskonna vastu, kes põhiturniiri viimasest 15-st mängust kümnes vähemalt ühe ülekaalu värava kirja sai.

Canadiens edeneb, kui...

Aleksandr Radulovi tõus jätkub. Julien tõi endaga palju head, aga ka ühe selge halva osa. Aleksandr Radulovi ründetootlikus langes temaga märgatavalt. Samas õnnestus aga venelasest ründetuusal põhihooaeg hästi lõpetada, kui viimasest kuuest mängust tuli kuus punkti (3+3). Tema võiks olla ka Kanada klubi poolne x-faktor seerias, mis tõotab tulla tasavägine.

New York Rangers

Võib öelda, et Price on viimastel aastatel kukutanud Lundqvisti maailma parima väravavahi troonilt, aga nüüd on rootslasel suurepärane võimalus end otseses vastasseisus uuesti tõestada. Kuigi omavahelised kohtumised ei ole seni kuningas Henrikul eriti hästi õnnestunud.


Hästi ei õnnestunud Lundqvistil ka tänavune põhiturniir. Näiteks seitsme kuu jooksul suutis ta oma karjääri keskmise tõrjeprotsendi (enne tänavust hooaega 92.1%) väärilisi numbreid näidata vaid kaks korda - novembris 92.5% ja veebruaris 92.8%. Kogu hooaja peale kokku olid tal tõrjed 91% ja keskmiselt lastud väravate arv 2.74. Mõlemad näitajad on tema karjääri halvimad.

Samas kehtib ka Lundqvisti puhul sama tõdemus, mis Price'i juures - meeskond on numbreid negatiivselt mõjutanud. Rangers tegi tänavu väga veidra aasta, mil kodupubliku ees ei tahtnud kuidagi tulemused tulla, aga võõrsil mängiti suurepäraselt. Nii oldi lõpuks ka ainus meeskond, kellel oli võõrsilvõite kodus teenitud võitudest rohkem. Lundqvist lasi endale kodus täpselt kolm väravat mängus ja tõrjus 90.1%-ga, võõrsil olid numbriteks 2.46 ja 92%.

Rangers oli tänavu kolmandat hooaega järjest liiga üks resultatiivseimatest meeskondadest, tehes keskmiselt 3.09 väravat mängus. Paremini toimetasid vaid kolm konkurenti. Terav rünnak tähendas seda, et isegi tippvormis Lundqvistita suudeti edu saavutada. Peamänedžeri Jeff Gortoni poolt tehtud läinud suvised muudatused andsid meeskonnale kiirust juurde ja mitmekülgsem edurivi suutis tänu sellele üle elada ka järjekordse Rick Nashi kahvatu aasta (67 mängus 23 väravat ja 38 punkti). Heaks uudiseks on aga see, et 32-aastane ründaja kipub oma parimat mängu hoidma just playoffideks. Viimase kahe hooaja jooksul on ta karikamängudes 24 matšiga jõudnud 18 punktini (7+11). Nashile istus põhihooajal Canadiensiga mängimine hästi ja äkki õnnestub nüüd ka edu korrata.

Alain Vigenault meeskond asub Canadiensi ümbersündinud vähemust ründama 20.3%-lise ülekaaluga. Selle osas võeti koht liiga esikümnes isegi vaatamata aeg-ajalt kummitamas käinud põudadele. Näiteks enne põhihooaja lõpus näidatud edu oli kümme järjestikust mängu ilma ülekaalu väravat. Järjest läksid raisku 26 võimalust. Playoffides hakkavad erimeeskonnad väga suurt rolli omama ja sellist nüridust endale kindlasti lubada ei saa. Parandamist vajab ka 79.8%-line karistuste surmamine.

Rangers edeneb, kui...

Põhiturniiri võõrsilmängude edu õnnestub korrata. Canadiens domineeris kolme võiduga omavahelist põhihooaja seeriat, aga kõigi eelduste kohaselt on ikkagi tulemas tasavägine seeria. Seeria, mis võib vabalt minna 7. mängu peale. Ja kus 7. mäng peetakse? Montrealis. Alustatakse samuti kahe mänguga Bell Centre'is ja nii võibki öelda, et Rangersi edu aluseks võiks olla võõrsilmängudes hiilgamise jätkamine.


Ennustus: Canadiens edasi 4-2

Price mängib Lundqvisti üle ja see võikski olla lühikene kokkuvõte seeriast. Rangers on tublilt tulnud tagasi august, mis terendas ees, kui aasta tagasi avaringis väga kergelt Pittsburgh Penguinsile alla jäädi, aga praeguse koosseisu juures ei näi olevat varasemat sügavust, mis aitas meeskonna mitmeid kordi konverentsi finaali. Kui jätta välja kaitsenumbrid, mida Price aitab tipptasemel hoida, siis ei hiilga Canadiens eriti millegagi, ent meeskonnas on siiski mitu silmapaistvat meest, kes võivad tasavägise mängu (ja seeria) iga hetk ära otsustada.

Kommentaarid