Playoffide hoki on Torontos tagasi!

Paljukannatanud Toronto hokipublik saab vähemalt mõningat aega nüüd südamerahuga magada. Kohalik Maple Leafs on tänavu pärast tööseisaku tõttu kaotsi läinud 2004/05 hooaega teist korda playoffidesse jõudnud. Oma koht kindlustati päris "leafsiliku" mänguga Pittsburgh Penguinsi vastu.

(foto: Twitter @PR_NHL)
Leafs oli põhihooaja eelviimases mängus pealevisetega parem 30-18 ja lõpuks üle skooriga 5-3, aga enne õnnelikku lõppu tuli üle elada korralik doos draamat. Mäng algas kohe külma duššiga, kui 7. minuti alguses kaotusseisu jäädi. Värava autoriks loomulikult Phil Kessel, kelle jaoks Air Canada Centre'i võrgud väga tuttavad. Seda näitas hästi ka tõsiasi, et enne eilset oli ta 24 mängu jooksul skoorinud vaid korra.

Külaliste eduseis ei kestnud aga kaua. Pool minutit hiljem näitas James van Riemsdyk, et ka Torontos osatakse tsirkust teha. Kuigi meeskondlik kombinatsioon oli ikka vägevam.


Meeskonnad vahetasid teisel kolmandikul ülekaalu väravaid ning Leafs oli sunnitud ka väravavahti vahetama, kui Tom Sestito Frederik Andersenile paugu kirja pani.


Asendusmees Curtis McElhinney suutis teha vaid ühe tõrje, enne kui tema selg prügine oli. Sidney Crosby vastas ülekaalu väravaga Tyler Bozaki PP tabamusele.

Penguinsil oli vähe võimalusi, aga ometi kippusid need sisse minema ning hokijumala soosingu võttis hästi kokku meeskonna kolmas värav, mille järgselt kodupublik šokis oli. Jake Guentzel, kes pani eelnevalt lauale ühe aasta eksimuse kandidaadi, sai kahe Leafsi mehe rikošeti abil kirja värava, mis külalised 13 minutit enne lõppu 3-2 ette viis.


Playoffide koha kindlustamiseks võitu vajanud Leafs ei lasknud aga lõpuks end sellises nöökimisest häirida. Kuigi tulemine jäi üsna hilja peale. Mäng viigistati 5:30 enne lõppu Kesseli tehingus üle tulnud Kasperi Kapaneni karjääri esimese väravaga ning jäähoki kõrgemad jõud lõpetasid viimaks omapoolse kiusamise, kui Connor Brown samuti õnne kaasabil 4-3 võiduvärava tegi.


"See on õhtu, mis jääb mulle pikaks ajaks meelde," ütles pärast mängu Brown, kellest sai meeskonna tänavune kolmas 20 väravaga kollanokk. "Oli lahe, et see tuli minu kepist. See, kuidas me alla ei andnud, kui viimasel kolmandikul ühega taha jäima, ülitähtis värav Kapanenilt ka. See oli tõeliselt vinge õhtu!"

Lõpuks polnud aga mitte Browni värav mängu otsustanud moment. Kuna ligikaudu kolm minutit oli veel minna, siis pidi Leafs ka visalt eduseisu kaitsma. Selle käigus näitas ootamatult mängu sekkuma pidanud McElhinney klassi.


Kohtumise lõppskoor vormistati viimastel sekunditel Auston Matthewsi poolt tühja väravasse tehtud tabamusega. Temast sai liiga ajaloos neljas mängija, kes oma kollanokka hooajal enne 20-aastaseks saamist 40 väravat teinud.


Matthews märkis pärast mängu, et töö pole veel lõpuni viidud. Leafs vajab tänasest matšist Columbus Blue Jacketsi vastu vähemalt punkti, et vältida karikamängude avaringis Washington Capitalsi. Teiseks potentsiaalseks vastaseks on Ottawa Senators.


Tänavune aasta on viimase 25 jooksul viies, mil playoffides mängivad vähemalt viis Kanada klubi.

Teised kohtumised

Philadelphia Flyers 4 - 2 Columbus Blue Jackets (tipphetked)

Blue Jacketsi väga ilusast hooajast on järgi jäänud kaotusteseeria, mis venis juba kuue peale. Vähemalt jõudis aga Seth Jones tänavuse 12. väravaga klubi kaitsjate ühe hooaja rekordi korduseni. Flyersil õnnestus vältida kuivalt omavahelise põhiturniiri seeria kaotamist. Endise koduklubi vastu mänginud Steve Mason võttis 20 tõrjega karjääri 200. võidu.

Ottawa Senators 3 - 1 New York Rangers (tipphetked)

Pealevisetega 33-19 üle olnud senaatorid kindlustasid endale divisjoni 2. koha ja sellega playoffide avaringis kodueelise. Rangers andis taas mitmetele põhivendadele puhkust ja sai rõõmustada vaid Ottawas esimest korda tagasi olnud Mika Zibanejadi värava üle.

Boston Bruins 1 - 3 Washington Capitals (tipphetked)

Capitals sai kahe teise kolmandiku lõpuosas tulnud väravaga võimaluse võidelda homses põhiturniiri viimases mängus klubi ühe hooaja võitude rekordi korduse nimel. Märk pandi eelmisel hooajal maha 56 võiduga. Bruins, kes pärast playoffide koha kindlustamist kaotanud mitu mängijat, jäi veel ühest lülist ilma. Kaitsja Brandon Carlo sai mängida vaid neli minutit.

Los Angeles Kings 3 - 2 (LA) Chicago Blackhawks (tipphetked)

Kings suutis kaks kaotusseisu kustutada, saades Dustin Brownilt viimase minuti viigivärava ja Drew Doughtylt võidutabamuse. Jeff Carter ja Anže Kopitar lõpetasid mõlemad kolme sööduga. Kuningatele ka midagi positiivset kehvast hooajast: 15-st lisaajale läinud mängus on kirjas 12 võitu. Veel midagi negatiivset: normaalajaga on võidetud vaid 25 mängu.

New Jersey Devils 2 - 4 New York Islanders (tipphetked)

Jaroslav Halak jätkas 37 tõrjega ootamatu kangelase mängimist, ent Leafsi edu muutis selle kõik lõpuks tähtsusetuks. Anders Lee kasvatas kahe tabamusega hooaja saagi 33 peale. Kahe väravaga mees oli ka Beau Bennett. Enne mängu käis hiljuti karjääri lõpust teatanud Patrik Eliaš veel korra Devilsi särgis jääl.


Carolina Hurricanes 4 - 5 (KV) St. Louis Blues (tipphetked)

Blues kindlustas väravaterohke kohtumisega Kesk divisjoni 3. koha ja sellega playoffide avaringi vastasseisu peatreeneri Mike Yeo endise tööandja Minnesota Wildiga. Pikalt kodumängude arvestuses liiga liidrite hulgas olnud Hurricanes lõpetas aasta PNC Arenal viimasest 21-st vaid kaheksa võitmisega.

Detroit Red Wings 2 - 3 (LA) Montreal Canadiens (tipphetked)

Joe Louis Arena eelviimane mäng pakkus ühe NHL-i rekordi korduse, kui Alex Galchenyuk lisaajal tänavu viiendat korda skooris. Tegu ka uue Canadiensi klubi rekordiga. Legendaarse halli viimaseks külaliseks on täna Devils.


Florida Panthers 3 - 0 Buffalo Sabres (tipphetked)

Viimasel ajal tohutult väravaid lasknud Panthers keeras kaitse viimase kodumängu puhul lukku ja lõpetas kuuemängulise kaotuste jada. James Reimer jõudis 30 tõrjega hooaja teise puhta paberini. Väravatest kaks läksid Jonathan Huberdeau nimele. Neist üks ka väga omanäoline, kui mees ise enne litrit väravas oli.


Winnipeg Jets 2 - 1 Nashville Predators (tipphetked)

Kapteni Blake Wheeleri viimase minuti vähemusest tulnud värav andis Jetsile võimaluse alustada uut hooaega klubi rekordi pikendamisega. Vanale pandi punkti seitsmemängulise võiduseeriaga! Seejuures tuldi kõigis kohtumistes ka kaotusseisust välja. Predators võttis selle tulemusega endale esimeseks tantsupartneriks vana tuttava Chicago Blackhawksi.

Dallas Stars 4 - 3 (KV) Colorado Avalanche (tipphetked)

Stars lõpetas hooaja mänguga, mis võtab hästi kokku kogu aasta. Pealevisetega oldi 45-24 üle, aga väravavahi kehv tegutsemine andis vastasele võimaluse. Avalanche pööras 0-2 kaotusseisu eduks, ent Tyler Seguini värav päästis kodumeeskonnale lisaaja ja hiljem otsustas ka tema mängu karistusvisetel.

Arizona Coyotes 1 - 3 Minnesota Wild (tipphetked)

Wild haaras neljanda järjestikuse võidu ja koos sellega hooaja 49. võidu, mis tähistab klubi uut rekordit. Samuti on 106 punkti uueks tippmargiks.

San Jose Sharks 3 - 1 Calgary Flames (tipphetked)

Ühe sööduga tänavuse 76. silma kirja saanud Brent Bruns püstitas klubi kaitsjate ühe hooaja uue rekordi. Kapteni Mark Giordanota mänginud külaliste eest sai oma esimese kirja vahetustehingute tähtpäeva täiendus Curtis Lazar.

Vancouver Canucks 2 - 3 Edmonton Oilers (tipphetked)

Oilers vedas end kahe viimase kolmandiku värava üle 100 punkti piiri, millega saadi viimati hakkama 1987. aasta karikavõidu hooajal. Meeskonnad kohtuvad täna Edmontonis uuesti ja seal püüab Connor McDavid personaalset 100. punkti. 13-mängulise punktiseeria peal olles on suurest tähisest puudu kaks silma.

Kommentaarid