Playoffide avaring: Pittsburgh Penguins vs Columbus Blue Jackets

Kui NHL-is alates hooajast 2013/14 praeguse playoffide formaadiga mängima hakati, siis oli üheks eesmärgiks luua uusi rivaliteete ning võib öelda, et Pittsburgh Penguinsi ja Columbus Blue Jacketsi puhul on see õnnestunud. Divisjonikaaslased on tänavu teist korda ka playoffides omavahel vastakuti

(foto: unionandblue.com)
Omavahelised põhihooaja mängud

Penguins 4 - 1 Blue Jackets
Rowney, Hörnqvist, Dumoulin, Guentzel - Dubinsky

Blue Jackets 2 - 1 (LA) Penguins
Murray, Dubinsky - Cole

Penguins 4 - 3 (LA) Blue Jackets
Kessel x 2, Hörnqvist, Bonino - Dubinsky, Wennberg, Atkinson

Blue Jackets 7 - 1 Penguins
Atkinson, Karlsson, Hartnell x 3, Saad, Jenner - Crosby

Pittsburgh Penguins

Meeskonnad kohtusid esimest korda 2014. aasta avaringi seerias, kus Penguins oli üllatavalt suurtes raskustes. Põhiturniiril jäädi idakonverentsi satside hulgas punktidega alla vaid Boston Bruinsile, samal ajal kui Jackets üldse napilt karikamängudele jõudis, edestades kolme punktiga Washington Capitalsi. Ent playoffides mängiti omavahel nagu võrdne võrdsega. Meeskonnad jagasid esimesed neli mängu sõbralikult ära, enne kui pingviinid 4-2 tulemusega seeria võidu vormistasid. Seejuures oli lähedal ka 7. mängu tulek, kui jakid kuuendas kohtumises neljaväravalise kaotusseisu viimasel kolmandikul ühe peale tõmbasid.


Tänavu on seeria eel seis selgelt teistsugune. Meeskonnad olid põhiturniiri käigus üsna kaelakuti koos ja võrdset seisu iseloomustasid hästi ka omavahelised matšid, kust mõlemad said ühe suure võidu, aga pidi teise teenimiseks lootma lisaajale. Kusjuures Blue Jackets oli üldse üheksa võiduga kogu liiga üks edukamatest lisaaja meeskondadest.

Penguins lõpetas samal ajal edukamana rünnaku ja ülekaalu osas. Mike Sullivani hoolealused said kirja 19 vähemalt viie väravaga kohtumist ja lõpetasid keskmise saagiga 3.39 tabamust mängus. Viimase kaheksa hooaja jooksul on sellest vägevamalt paugutanud 2009/10 Capitalsi meeskond, kes lõpetas koguni 3.82-ga. Ülekaalu arvestuses oli Penguins 23.1%-ga 3. kohal.

Kuna meeskonnad teineteisele ei meeldi, siis on tekkinud ka nii mõnigi mängijate vaheline hõõrdumine. Brandon Dubinsky, kes juba oma New York Rangersi aastatel Sidney Crosbyle närvidele käis, on mänginud end üsna vihatud meheks. Paar aastat tagasi läks ka just tema vastu Crosbyle kirja karjääri kuues ja seni viimane põhiturniiri kaklus.


Huvitav näha, et Dubinsky oli tänavu põhihooajal neljast omavahelisest kohtumises kolmes värava ees täpne. Kogu hooaja pealt tuli temalt vaid 12 tabamust ehk näib, et pingviinidega kohtumine mõjub 30-aastase ründaja jaoks nagu punane rätik härjale. Crosby jättis näiliselt oma väravad kõigi teiste jaoks. Penguinsi kapten võitis 44 tabamusega on karjääri jooksul teist korda liiga parimale väravakütile antava Rocket Richardi trofee.

Karikakaitsja on seni edukalt üle elanud mitmed vigastused. Jevgeni Malkin jättis põhihooajal vahele 20 matši, Crosbyga suurepärase mõistmise leidnud Conor Sheary piirdus 61 kohtumisega ja puudujaid oli veel mitmeid teisi. Eriti valusal moel tuleb tänavu karikat püüda ilma Kris Letangita, kes kaelavigastuse tõttu järgmise hooajani audis. Letang oli eelmisel hooajal 15 silmaga playoffides meeskonna resultatiivseim kaitsja.

Penguins edeneb, kui...

Kaitse saadakse korda. Liiga parim ründemeeskond on tore olla, aga kahtlemata oleks uhkem tunne, kui litrit õnnestuks ka enda puurist paremini väljas hoida. Penguins lasi endale põhihooajal keskmiselt 2.79 väravat, millega pääseti napilt liiga halvima kümne seast. Endale lubati 32.6 pealeviset mängus, millest suuremad numbrid läksid kirja vaid kolmele konkurendile. Mitme kuu jooksul külge korjatud harjumustest on kindlasti raske vabaneda, aga kindlam tegutsemine oma värava all annaks meeskonna lootustele kõvasti juurde.

Columbus Blue Jackets

Blue Jackets on hea eeskuju oma nimekamale rivaalile. John Tortorella meeskond oli 3.01 väravaga liiga resultatiivsemate hulgas ja 2.35-ga kitsimate seas. Täpsemalt lasi vaid Capitals vähem väravaid (2.16). Jackets langes pärast 2014. aasta tõusu paariks hooajaks uuesti konkurentsist, aga on nüüd võimsalt NHL-i parimate seas tagasi. Alates novembri lõpust kuni jaanuari esimeste päevadeni pandi kokku isegi 16-mänguline võiduseeria, millest liiga ajaloos rohkem - täpsemalt ühe mängu võrra - suutnud just vaid Penguins.


Täitsa irooniline, et karikani jõudmiseks on ka vaja playoffides 16 võitu koguda. Jacketsi võidukas lõpp oleks korralik üllatus, aga kui juba karikakaitsja välja lülitatakse, siis peaks meeskonnal selleks potentsiaali olema. Kokkuvõttes hakatakse avaringist lisa otsima vaid kahele võidule, mis seni klubil oma ajaloo jooksul on õnnestunud playoffides saada. Pole ka muidugi väga palju võimalusi selleks olnud. Sel kevadel jõuti alles kolmandat korda karjamaalt marjamaale.

Jackets on end tõestanud mitmekülgse meeskonnana. Tänu väravavahile Sergei Bobrovskile võidakse mõnest kohtumisest 2-1 võit välja pigistada, kuid samas annab paljude snaipritega rünnak võimaluse võita ka mõni matš 10-0 nagu juhtus läinud novembris. Meeskonnas oli lõpuks 12 mängijat, kes jõudsid vähemalt kümne väravani. 35 tabamusega Cam Atkinson kerkis järsku liiga üheks kardetuimaks ründajaks, Alexander Wennberg oli oma 46 söödupunktiga nagu Nicklas Bäckströmi teine tulemine, Zach Werenski näitas kollanokast kaitsjana haruldaselt küpset ja resultatiivset mängu ning isegi Sam Gagner, keda põhimõtteliselt mitte ükski teine meeskond liigas enam endale ei tahtnud, jõudis 50 silmaga uue karjääri rekordini.

Tortorellal on omad kriitikud ja oli ka piinlik, kuidas hooaeg 2013/14 Vancouveris läks, aga arvestades, et ta on ühe hooajaga liiga ladvikusse tõstnud mullu oma konverentsis eelviimaseks jäänud meeskonna ja seda ilma suuremate suviste täiendustega, siis väärib ta imetlust. Tegu ka endisest karikavõitjast treeneriga, kes aktiivsete tüürimeeste seas playoffide võitude arvestuses esikümnes. Niigi haaravas seerias on veel intrigeeriv see, et treeneripingil istuvad endised töökaaslased. Sullivan oli Vancouveris Tortorella abiliseks.

Blue Jackets edeneb, kui...

Bobrovski mängib Matt Murray üle. Praegu on naljakas mõelda, kuidas eelmisel suvel liikusid täitsa tõsised jutud, et Columbuses võib Bobrovski aeg läbi olla ja organisatsiooni nooremad puurilukud on talle kandadele astumas. 28-aastane venelane on kahele tagasihoidlikule hooajale vastanud aastaga, mis võib talle vabalt tuua karjääri teise hooaja parima väravavahi auhinna. Ta lasi põhihooajal endale keskmiselt kõige vähem väravaid (2.06) ja juhtis liigat ka tõrjete efektiivsuse (93.2%) osas. Eelmisel aastal omad karikani aidanud Murray tuleb vastu 2.41 ja 92.3%-ga.

Ennustus: Jackets edasi 4-3

Karikakaitsja pudeneb teist aastat järjest juba avaringis. Penguins saab osad vigased sõdurid tagasi, aga ei suuda siiski Letangi kaotusest kosuda. Küsimärgid ümbritsevad ka nende meeste seisu, kes tõepoolest koosseisu naasevad. Jacketsit on kõige muu hulgas tänavu õnnistatud hea tervisega ja tihti kipub just nii minema, et NHL-is saavutavad lõpuks edu just vähemate puudujatega meeskonnad. Jakkide tuumikust on kaitsja David Savard enim kohtumisi vahele jätnud ja neid on vaid kaheksa.

Kommentaarid