Playoffide avaring: Washington Capitals vs Toronto Maple Leafs

Kui Mike Babcock enne eelmist hooaega Toronto Maple Leafsi peatreeneriks sai, siis lubas ta kuulsal kombel valu. See jäi mainimata, et see pühitakse kiirelt meelest. Leafsist sai tänavu pärast 2008. aasta Philadelphia Flyersit esimene meeskond, kes eelnevalt liiga viimasena lõpetades kohe playoffidesse hüpanud. Kuigi arvatavasti tuleb nüüd natukene veel valuga kohaneda, kuna vastas on põhiturniiri võitja.

(foto: Getty Images)
Omavahelised põhihooaja mängud

Maple Leafs 1 - 4 Capitals
Marner - Eller, Shattenkirk, Schmidt, Wilson

Capitals 6 - 5 (LA) Leafs
Williems, Oshie, Kuznetsov, Orlov, Carlson, Ovetškin - Kadri, Brown, Gauthier, Komarov, Marner

Leafs 4 - 2 Capitals
Martin, van Riemsdyk, Matthews, Kadri - Bäckström, Johansson

Washington Capitals

Capitalsist sai tänavu viimase 30 aasta jooksul neljas meeskond, kes konkurentsitihedas NHL-is suutnud kaks hooaega järjest põhihooaja parimana lõpetada. Küll tõsi, seekord veidi väiksema ülekaaluga. Kui aasta tagasi kaotas Dallas Stars 11 silmaga, siis tänavu jäi paremuselt teine meeskond Pittsburgh Penguins maha seitsme punktiga. Samas ei saa öelda, et Barry Trotzi hoolealused oleksid kehvemini esinenud. Äkki isegi vastupidi. Tänavust edu võib isegi kõrgemalt hinnata, kuna tulemata jäid mitmed Aleksandr Ovetškini väravad.

Venelane püstitas 12. hooaega järjest oma meeskonda väravate osas juhtimisega uue liiga rekordi, aga sattus tänavu korra isegi karjääri pikima põua peale ning pidi leppima "vaid" 33 tabamusega. Täishooaegade arvestuses oli ta viimati sedavõrd nüri värava ees hooajal 2010/11. Küll aga algab nüüd justkui kõik uuesti ja Leafsi on Capitalsi kapten aastate jooksul ka halastamatult terroriseerinud.


Huvitav on näha, et meeskonna keskmine väravate arv tegelikult isegi tõusis tänavusel hooajal. Aasta tagasi oli see 3.02, aga seekord 3.18, mis andis koha liiga TOP 3 seas. Samuti oldi esikolme hulgas ja täpsemalt esimene endale lastud väravate osas. Seegi paranes võrreldes eelmise hooajaga - 2.33 pealt 2.16 peale. Väravavaht Braden Holtby kordas üheksa nullimänguga karjääri rekordit ja oli selles arvestuses liiga parim. Kirja läksid ka karjääri parimad endale lastud väravate arv 2.07 ja tõrjed 92.5%. Esimese osas edestas teda napimast napimalt 0.01-ga Sergei Bobrovski, teises arvestuses jäi lisaks Bobrovskile ette Craig Anderson.


Vaadates, kuidas niigi võimsast meeskonnast on saanud veelgi tugevam sats, tundub et karikavõidu võimalused pole eales varem olnud paremad kui praegu. Leafs näib olevat kergeks eelroaks, kuid olles ootamatult uuesti karikamängudele jõudnud, võib Kanada klubil veel mõni jänes kübaras varuks olla.

Capitals edeneb, kui...

Oma töö tehakse professionaalselt ära. Põhiturniiri edu on Capitalsi teist aastat järjest playoffide avaringiks teinud suurfavoriidi. Eelmisel kevadel oli vastaseks Philadelphia Flyers ning oma töö tehti 4-2 tulemusega ära. Kuid asjad kujunesid keerulisemaks, kui algul tundus. Ovetškin & Co liikus 3-0 eduseisu, aga andis siis kaks mängu ära ning otsustav võit saadi ka vaid 1-0 tulemusega. Lisapuhkepäevad oleks äkki järgmises ringis vastasseisu Pittsburgh Penguinsiga pealinna klubi kasuks pööranud. Järgmise vastase peale ei tasu kindlasti liiga vara mõelda.

Toronto Maple Leafs

Leafs on võrreldes eelmise hooajaga teinud 26-punktilise hüppe. Kui Babcock oli hooaja alguses pannud paika plaani, kuidas playoffide konkurentsis olla, siis tundus see liiga ambitsioonikana ja isegi natukene naljakana, kuna meeskonnast ei kumanud seda kvaliteeti välja, aga lõpuks üllatati kõiki. Äkki isegi iseend.


Alates 1967. aastast karikapõua peal oleva klubi tõi konkurentsi tagasi harukordne grupp liiga uustulnukaid, kes lõpuks kogusid kambakesi üle 300 punkti. Rivistu tipus oli loomulikult mulluse drafti esinumber Auston Matthews, kellest sai liiga ajaloos alles neljas debüüthooaja vähemalt 40 väravaga lõpetanud teismeline. Ta jõudis liiga väravaküttide edetabelis esikolmikusse ja oli 69 punktiga kõigi uustulnukate seas parim. Tema aastat võib kindlasti nimetada üheks läbi aegade parimaks debüüthooajaks.

Matthewsi ja teiste noorukite toel oli Leafs üks liiga ohtlikumatest ründemeeskondadest. Keskmiselt saadi kirja 3.05 väravat mängus. Vaid playoffidest välja jäänud Buffalo Sabresil (24.5%) oli Babcocki meestest ohtlikum ülekaal (23.8%). Edukas rünnak aitas varjata puudujääke kaitses. Vaid Sabres ja Arizona Coyotes lasid endale Leafsi 32.6-st rohkem pealeviskeid ja seetõttu jäi meeskond ka endale lastud väravate keskmise 2.85-ga liiga tagumise kümne sekka.

Erinev statistika ja kindlasti ka koht liigatabelis võinuks aga olla selgelt parem, kui noort meeskonda poleks painanud üks väga halb harjumus - kehvad lõpud. Meeskond suutis võita vaid 75.6% mängudest, kus viimasele kolmandikule eduseisuga mindi. Avakolmandiku väravate osas oldi 85-ga liiga parim ja 88 tabamusega teise kolmandiku tabamuste arvestuses 4. kohal, aga viimasel kolmandikul tehtud 71 väravat jätsid nad tagumisse otsa. Nii mõnedki punktid läksid kaotsi ja kui seda poleks juhtunud, siis saanuks viimase 12 hooaja jooksul alles teist korda karikamängudele jõudes väga karmi avaringi vastast vältida.

Leafs edeneb, kui...

Juhtub ime. Capitalsi seeria võidukoefitsient on kihlveokontorites vahemikus 1.20-1.30, mis näitab, et edasi pääsemine peaks olema vormistamise küsimus. Isegi kui meeskond ühes mängus vääratab, siis on võimalus teha (mitu korda) vigade parandus. Nelja võiduni mängitavas seeria on väga raske näha Leafsil võimalusi. Olgu ka märgitud, et Leafs on omavahelistest mängudest suutnud viimased neli võitu korjata 14 kohtumisega ja siis läks ka ühe puhul vaja karistusviskeid.

Ennustus: Capitals edasi 4-1

Kordub veidikene eelmise aasta stsenaarium, kus Capitals alustab kindlalt, aga laseb siis korraks lõdvaks. Leo Komarov paneb 4. mängus kübara! Seekord võtavad aga Trotzi hoolealused end kiiremini käsile ning välditakse 7. mängu ohtu. Leafs saab väärtuslikud õppetunnid, nii et lõppkokkuvõttes võivad mõlemad rahul olla.

Kommentaarid