Bettman lülitaks hea meelega jäähoki suveolümpiamängude kavva

NHL-i olümpia otsus jätkab kirgede kütmist. Eile võttis selle osas avalikult sõna ka liiga juht Gary Bettman, kes pakkus välja idee lülitada jäähoki suveolümpia kavva. Muu osas liiga läbirääkimistest huvitatud ei ole ning vaatamata mängijate negatiivsele reaktsioonile jäädakse oma seisukohtadele kindlaks.

(foto: usatoday.com)
"Oleks suurepärane, kui ROK (Rahvusvaheline Olümpiakomitee) nihutaks olümpia hokiturniiri suvele. Me oleks ülirõõmsad selle üle, sest siis ei häiriks see meie hooaega," ütles Bettman.

Väärib meenutamist, et algselt oligi jäähoki suveolümpiamängude kavas, kui see 1920. aastal esimest korda programmi võeti. Tõsi, talimänge siis veel eraldi ei peetudki. Turniir mängiti ära aprillikuus, samas kui Antwerpenis peetud mängud avati alles augustis.

"Oleme seda proovinud ja asi ei toimi," ütles Bettman seni kehtinud formaadi kohta. "See pole meie mängu heaks, eriti siin Põhja-Ameerikas, kus meie klubid on, mitte midagi teinud ja on tulnud hoopis kahjuks konkurentsi vähenemise, hooaja kokkusurumise ja mängijate vigastuste näol."

Sotši talimängud lõppesid nelja NHL-i mängija jaoks tõsiste vigastustega, mis neid enam hooaja jooksul väljakule ei lasknud. Kokku oli liiga turniirile andnud 147 mängijat.


"NHL-i klubid pole tahtnud olümpiale minna ja oleme rääkinud seda kuude kaupa, kui isegi mitte aastaid. Nüüd me lihtsalt ametlikult kinnitasime seda," võttis Bettman olukorra kokku.

Alates 1993. aastast ametis olnud ameeriklane lisas veel huvitava vahemärkusena, et viimaste kuude jooksul on mitmed Euroopa liigad väljendanud lootust, et NHL OM-il osaleb, sest siis ei katke nende hooajad.

Samuti tõi ta huvitava tõigana välja selle, et olümpial mängimine kuulus varem mängijatega sõlmitud kollektiivlepingusse, aga kui 2013. aastal praegu kehtiv kokkulepe sõlmiti, siis seda punkti sinna sisse ei pandud. Kui see vastab tõele, siis on Mängijate Ühendus hakkama saanud korraliku kalaga.

Rahvusvahelise Jäähokiliidu (IIHF) president Rene Fasel ootab samal ajal telefonikõnet.

"Kui NHL soovib uuesti kõnelusi alustada, siis olen valmis igal ajal New Yorki lendama," ütles Fasel eile. "Seni kuni püsib võimalus, peame selle nimel võitlema. Ma ei anna kunagi alla. Meie uks on pärani lahti. On veel olemas väike võimalus, et kõik laheneb. Meie omalt poolt panime tähtajaks aprilli lõpu. Meie jaoks on veel veidi aega."

Mängijate esindaja Donald Fehr on olukorda kirjeldades samuti öelnud, et allaandmist ei tule ehk NHL-i staaridega olümpiahoki nimel on käima läinud tõeline võitlus.

Kommentaarid