Playoffide 2. ring: Ottawa Senators vs New York Rangers

Enne Ottawa Senatorsi ja New York Rangersi vahelise seeria algust on juba omamoodi ajalugu tehtud. Dion Phaneuf on esimest korda oma 12-aastase karjääri jooksul jõudnud playoffide avaringist edasi! Seejuures on täitsa head võimalused, et kange kanadalane astub kohe ka järgmise sammu.


(foto: newsday.com)
Omavahelised põhihooaja mängud

Senators 3 - 1 Rangers
Hoffman, Brassard, Pageau - Zibanejad

Rangers 4 - 3 Senators
Holden x 2, Stepan x 2 - Borowiecki, Smith, Ceci

Rangers 0 - 2 Senators
Pageau, Stone

Ottawa Senators

Senaatorite seeria New York Rangersi vastu on eriline ka selle poolest, et omavahel kohtuvad kaks meeskonda, kes eelmisel suvel ühe liiga suurima vahetustehingu tegid. Kohti vahetasid Mika Zibanejad ja Derick Brassard. Kanada klubi andis noorema mängumehe ära, lootes pärast playoffideta hooaega kiirelt konkurentsi tagasi tõusta. Rangers tahtis koosseisu värskendada ja kiiremaks saada. Lõppkokkuvõttes võib vist märkida, et tegu on tehinguga, mille mõlemad osapooled võivad end võitjana tunda.

Brassardi resultatiivsus kukkus küll pärast 58 silmaga hooaega 39 peale, aga usutavasti ei hangitudki teda põhihooajal säramiseks. Rääkimata sellest, et peatreeneri Guy Boucheri filosoofia ei eeldagi väravaterohkeid kohtumisi. 29-aastast ründajat võib vabalt kutsuda playoffide spetsialistiks. Enne tänavusi karikamänge oli 2016. aasta maailmameistril playoffides 59 kohtumisega kirjas 44 silma (18+26). Imelikul kombel oli tema kõige kahvatumaks hooajaks meeskonna viimaste aastate parim. Kui võtta välja 2014. aasta karikafinaaliga lõppenud hooaja numbrid, siis jääb Brassardi nimele playoffides 36 kohtumisega koguni 32 punkti (12+20).

2006. aasta drafti 6. mees pole pettumust valmistanud ka tänavu. Ta oli avaringis kaheksa silmaga (2+6) Senatorsi resultatiivseim. Brassard pole ka meeskonna ainus, kes säranud on. Põhihooaja vaid 13 tabamusega lõpetanud Bobby Ryan on playoffides kuue mänguga pannud neli kolli ja kogunud seitse punkti. Hiilgaval tasemel, sama särav kui tema väravasööt Boston Bruinsi vastu peetud seeria 3. mängus, on olnud ka Erik Karlsson.


Oma tänavuste esituste eest karjääri jooksul neljandat korda hooaja parima kaitsemängija kandidaatide sekka valitud rootslane kogus avaseeriaga kuus punkti, mis kõik tulid söötudest. Ja seda vigasena mängides! Karlsson avaldas pärast 4-2 võiduga lõppenud seeria lõppu, et tal oli vasakus kannas kaks mõra. Aga nii sai rassitud küll ja isegi sedavõrd palju, et mitte keegi teine ei mänginud avaringis Karlssoni 30:24-st keskmiselt rohkem. Vigastus olevat tema liikumist mõjutanud, aga 2. ringi mängudeks peaks kand täiesti tipp-topp olema.

Mitme mehe suurepärane tegutsemine tähendab ka seda, et ühtlasi on tervikuna meeskonna numbrid väga head. Vaid Minnesota Wild lubas avaringis Senatorsi 27.5-st pealeviskest vähem üritusi ja Craig Andersoni kindla tegutsemise toel lasti endale ainult 2.17 väravat. Ise saadi kirja 2.50. Heal tasemel oli nii ülekaal (21.7%) kui vähemus (81.3%).

Senators edeneb, kui...

Anderson mängib Henrik Lundqvisti üle. Lundqvist on äsja olnud duellis üle mehest, keda kutsutakse maailma parimaks jäähoki väravavahiks. Kehv põhiturniir näib olevat unustatud ja tema üle mängimine kujunenud parajaks pähkliks. Anderson lasi Bruinsi vastu keskmiselt 1.94 väravat ja tõrjus 92.1%-ga. Potentsiaali rootslase alistamiseks peaks olema. Seejuures on Senatorsi ajaloos esimese mehena kolmel erineval hooajal playoffides vähemalt ühe nullimängu kirja saanud väravavaht aastate jooksul nautinud väga Rangersiga kohtumist. Eriti Madison Square Gardenis, kus koos playoffidega tema karjääri numbriteks 13 mänguga neli puhast paberit, tõrjed 95.1% ja keskmiselt lastud väravaid 1.59.

New York Rangers

Lundqvist pidi avaringis Montreal Canadiensi vastu oma parimal tasemel olema, kuna Carey Price'i tegutsemine jättis meeskonna ründenumbriks tagasihoidliku 2.33 väravat mängus. Brassardi näol andis meeskond ära ühe potentsiaalse playoffide kangelase, aga vähemalt esimeste kohtumistega on Zibanejad näidanud, et võib selle koha perfektselt täita. Ta oli nelja punkti ja kolme sööduga Canadiensi vastu meeskonna parim.

Rangers toetus kõvasti Lundqvisti peale, aga samas näidati ka head meeskondlikku tegutsemist. Kogu seeria jooksul jääl käinud 20-st väljakumängijast jäid nulli peale vaid kaks meest. Vähemalt ühe värava said kirja kaheksa mängijat. Iroonilisel kombel alustab seeriat Senatorsi vastu parima väravakütina kolm tabamust kirja saanud Mats Zuccarello, kes oli varasemalt New Yorgis Brassardiga lahutamatu. Osa hokimaailmast on ka leinas, et need kaks üksteist nüüd vihkama peavad.


Seesugust elulist intriigi annab vastasseisule ka tõsiasi, et Rangersi peatreener Alain Vigneault on Ottawa külje alt pärit. Pärast jõulupausi sõitis ta isegi ühele mängule Senatorsi lennukiga. Vigneault on oma meeskonna üheksandat aastat järjest playoffidesse viinud, aga pärast Vancouver Canucksiga 2011. aasta finaalis käimist on edu jäänud harvaks. Viimase kuue aasta jooksul on ta alles kolmandat korda avaringist edasi jõudnud. Heaks märgiks on aga see, et alati, kui avaring on selja taha jäänud, siis on tulnud ka konverentsi finaal.

Ent edasi liikumiseks peab Vigneault seekord üle kavaldama mehe, kes aktiivsete peatreenerite hulgas playoffide võiduprotsendi osas 2. kohal. 2011. aastal Tampa Bay Lightningu idakonverentsi finaali viinud Boucher kukkus järgnenud hooaegadel läbi, aga on nüüd uuesti oma kvaliteeti näitamas. Tema karikamängude edukusest (62.5%) on parem vaid Pittsburgh Penguinsi Mike Sullivan (63.9%).

Rangers edeneb, kui...

Võidetakse erimeeskondade duell. Nagu eelpool sai märgitud, siis Senators oli esimeses seerias nii ülekaalu kui vähemuses osas heast klassist. Rangers tegi enda töö poolikult ära. Edasi pääsenud meeskondadest omatakse parimat vähemuse efektiivsust (85%), aga samal ajal jagatakse St. Louis Bluesiga halvimat ülekaalu edukust (6.7%). Ei taha üldse uskuda, et sedamoodi jätkates veel ühest vastasest mööda saadakse.

Ennustus: Senators edasi 4-2

Senaatorite mängu ei ole alati ilus vaadata, aga oma tööd tehakse efektiivselt ja see väärib austust. Edu Bruinsi vastu võis olla tingitud vastase vigastustest, aga nüüd ongi meeskonnal võimalus näidata, et see polnud juhus. Rangers oli avaringis väravate leidmisega hädas ja kui nüüd vastas osavalt mängu surmav meeskond, siis ei möödu otsingud kindlasti sujuvamalt. Järgmisesse ringi saamiseks on vaja üks-kaks käiku veel juurde panna ja ei julge öelda, et selleks ollakse suutelised. Lisaks oleks ju ka omamoodi tore näha, kuidas tänavu lähevad veel korra omavahel kokku meeskonnad, kelle vahele põhiturniiri lõpus üks mahlane tüliõun kasvas.

Kommentaarid