Playoffide 2. ring: Washington Capitals vs Pittsburgh Penguins

Järjekordselt on aeg kiruda veidi playoffide formaati. Teist aastat järjest kohtuvad kaks idakonverentsi hiidu Washington Capitals ja Pittsburgh Penguins juba karikamängude 2. ringis. Kolme lisaajaga seeria kaldus aasta tagasi 4-2 skooriga pingviinide kasuks. Tegu on vastasega, kes Capitalsile alati probleeme valmistab.

(foto: Charles LeClair/USA TODAY Sports)
Omavahelised põhihooaja mängud

Penguins 8 - 7 (LA) Capitals
Malkin x 3, Sheary x 2, Bonino, Rust, Crosby - Burakovsky, Bäckström, Williams, Connolly, Eller x 2, Oshie

Capitals 5 - 2 Penguins
Ovetškin x 2, Williams, Bäckström, Eller - Malkin, Hörnqvist

Capitals 7 - 1 Penguins
Oshie, Bäckström x 2, Orlov, Williams, Ovetškin - Kessel

Penguins 3 - 2 (KV) Capitals
Hörnqvist, Malkin, Kessel - Burakovsky x 2

Washington Capitals

Capitals on Penguinsi vastu üle elanud mitmeid avaringis kukkumisi, aga tuttavaks on saamas ka 2. ringi langemised.


Eelmisel aastal oldi 1-3 kaotusseisust 7. mängu välja pigistamisele lähedal, kuid Penguins võitis viimaseks jäänud kohtumise kodus lisaajal 4-3. Seerias olnud kolmes lisaajast võitis Penguins kokku kaks. Tegu oli väga võrdse seeriaga, kus kõikide mängude arvestuses oli lõpuks karikavõiduni välja põrutanud pingviinide ülekaal pealevisete osas 208-202. Aleksandr Ovetškin pidi oma igipõlise rivaali Sidney Crosby vastu alla neelama järjekordse mõru pilli. Kuigi võib uskuda, et rivaliteet on natukene üle punnitatud.


Ovetškin tegi tänavu ühe oma karjääri halvima põhiturniiri ja ei suutnud playoffide avaringis Toronto Maple Leafsi vastu samuti väga särada. Oma tavapärased kolm kolli tegi ta ära, aga need jäidki tema ainsateks punktideks, Näiteks kolmikukaaslane T.J. Oshie korjas tervelt seitse silma (3+4). Üsna kõnekas on ka fakt, et täpselt samad numbrid (3+0) läksid kirja Tom Wilsonile, kes tavaliselt vastaseid lihvimas Capitalsi viimases ründekolmikus.

Venelase õlgadel on suur taak. Ta pole oma karjääri jooksul kordagi 2. ringist kaugemale jõudnud. Tuleval sügisel tiksub talle turjale 32. eluaasta ja on selge, et ega väga palju võimalusi oma nime karika peale saamiseks pole enam jäänud. Eriti julgustav pole seis ka pärast tänavust kehvapoolset 1. ringi, kus meeskonna elu läks selgelt keerulisemaks, kui võis arvata. Seeriat sooviti kindlasti kiirelt ära lõpetada, aga läks hoopis teisiti. Lisaks koguti viie lisaajaga endale rohkesti lisatööd.

"Pittsburghile meeldis arvatavasti väga see, et mängisime igas kohtumises lisaaega," on pärast avaringi rääkinud Capitalsi kaitsja ja endine Penguinsi mees Brooks Orpik. 36-aastane ameeriklane mainis ka, et füüsilise väsimuse asemel omab hoopis suuremat mõju vaimne kurnatus.

Enne seeria algust on Capitals juba mänginud ligi 100 minuti jagu rohkem, kui Penguins. Hooaja lõppfaasis, kus kõik konkurentsi jäänud meeskonnad tegelikult väga võrdsel tasemel, võivad just seesugused pisikesed detailid hakata suurt rolli mängima. Vastuargumendina saab öelda, et Penguins võib veidi roostes olla, kuna avamatš mängitakse täpselt nädal pärast eelmist kohtumist. Ent sellega seoses on märgitud, et oma hoo üles saamiseks ei kulu tavaliselt rohkem kui üks periood.

Capitals edeneb, kui...

Oma taset suudetakse tõsta. Pealinna klubi esitused avaringis olid kaugel veenvatest. Mitmel korral oli vaja kaotusseisust välja rabeleda ja tervikuna ei saadud selgelt pöördeid nii hästi üles, kui põhihooaja vältel. Sama asi ei tohi 2. ringis korduda. Vastas on karikakaitsja, kes enda esimesele vastasele pika puuga pani ja seda pärast arvamusi, et seeria võib ebamugavaks kujuneda. Võimalik, et Capitalsi probleemid esimestes mängudes tulenesid suuresti häälestatusest ja üks silm oli juba 2. ringi peal, aga seda peab nüüd meeskond tõestama.

Pittsburgh Penguins

Penguins tuli avaringist välja kõige resultatiivsema meeskonnana, tehes keskmiselt 4.20 väravat mängus. Seda viie mänguga. Parimat kuuemängulise seeria teinud meeskonda, kelleks oli just Capitals, edestati ikka kolme väravaga. Vahetult enne avaringi algust jäädi halba seisu, kui selgus, et Matt Murray meeskonda aidata ei saa, ent Marc-Andre Fleury oli kutseks valmis. Endisele esikindale pole sammal peale veel kasvanud. Viie mängu peale läksid kirja täitsa kobedad numbrid - tõrjed 93.3% ja keskmiselt lastud väravaid 2.52. Natukene võib viimase näitaja kallal ilkuda, ent meeskonna resultatiivsus kindlustas selle, et enamus võitudest olid ikkagi selge ülekaaluga.

Väga oluliseks osutus just Fleury tõrjete efektiivsus. Penguins oli jätkuvalt raskustes vastaste pealevisete vähendamisega ning neid jäi lõpuks kirja keskmiselt 38.8. Tegu oli avaringi halvima näitajaga. Meeskondlikust tõrjeprotsendist olid aga paremad vaid neli konkurenti. Võrdluseks, Braden Holtby tõrjed olid Capitalsi esimestes mängudes 92.5%.

Sidney Crosby tuli 1. ringist edasi 7 punktiga (2+5) ja Jegveni Malkin hullas 11 silmaga (2+9), ent punkte jagus ka teistele. Isegi sedavõrd hästi, et 27-aastane uustulnuk Carter Rowney oli väljakumängijatest ainus, kes punktideta jäi. Just sügav pink ja neli heal tasemel ründekolmikut oli üks põhjustest, miks meeskond aasta tagasi lõpuni välja läks. Sellega seoses on huvitav ka see, et parimateks väravaküttideks ei ole satsi esistaarid. Väravatetabelit juhivad hoopis Bryan Rust (4) ja Jake Guentzel (5). Viimasest sai avaringis NHL-is ajaloos teine kollanokk, kes playoffides kübara teinud ja selle lisaajal vormistanud.


Omavahel kohtuvad kaks silmapaistvat ülekaalu meeskonda ja tubli vähemuse satsi. Vaid Calgary Flames oli esimestes mängudes ülekaalu osas Penguinsi 33.3%-st parem ja Capitals ei jäänud oma 29.4%-ga palju maha. Karistuste surmamisel jäi mõlemale kirja 83.3%. Aasta tagasi oli omavahelises seerias Capitals PP väravatega parem 5-3, aga Mike Sullivani meeskond sai oma ülekaalu käima täpselt õigel ajal. Otsustavas mängus kasvatati kahe ülekaalu väravaga teisel kolmandikul edu kolmeväravaliseks. Seegi on üks pisiasjadest, mis kahte kanget võib lahutama jääda.

Penguins edeneb, kui...

Oma tasemel ei lasta langeda. Meeskond on nädal aega kodus passinud ja võib eeldada, et seeria esimene kohtumine tuleb raske, eriti alguses. Tähtis on võimalikult kiirelt oma mängumootor uuesti käima saada. Heaks uudiseks on vaba nädala jooksul olnud see, et Chris Kunitz läheneb väljakule naasmisele. Ühtlane rivistus saaks tema näol veel ühe hea käigu juurde ja see võiks aidata stagnatsiooni vältida. Samas tasub ka märkida, mida Sullivan ütles pärast avaseeria viimast matši. Meeskonna peatreener teatas, et tema sats võib isegi veel paremaks minna. Jääme põnevusega ootama.

Ennustus: Penguins edasi 4-2

Tore oleks näha Ovetškinit karikat võitmas, aga kui meeskond aasta-aastalt Penguinsist mööda ei saa, siis on see paraku võimatu. Seekord on edenemist samuti raske näha. Lihtsaks põhjuseks see, et Leafsi vastu polnud esitused veenvad, samas kui Penguins täitis oma favoriidirolli perfektselt. Seda julgeks isegi öelda, et tugevama vastase vastu. Seitse mängu selles seerias oleks vägev vaatepilt, aga ajalugu on näidanud, et Capitalsil õnnestub see harva välja mängida.

Kommentaarid