Playoffide avaring: Edmonton Oilers vs San Jose Sharks

Vaiko Eplik laulis juba 2003. aasta Eurovisioonil, et 80ndad tulevad tagasi ja NHL-is on nüüd omamoodi sellesse punkti jõutud. 80ndatel liigat domineerinud Edmonton Oilers on pärast väga pikka aega tippkonkurentsis naasnud ja alustab tänavusi karikamänge üsna suurte lootustega.

(foto: thechronicleherald.ca)
Omavahelised põhihooaja mängud

Sharks 2 - 4 Oilers
Ward, Burns - McDavid, Lucic x 3

Oilers 3 - 2 Sharks
Maroon x 2, McDavid - Hansen Pavelski

Sharks 1 - 4 Oilers
Couture - Sekera x 2, Caggiula, McDavid

Oilers 3 - 5 Sharks
Caggiula, Benning, Klefbom - Bødker x 3, Burns, Couture

Sharks 3 - 2 (LA) Oilers
Pavelski, Lebanc x 2 - McDavid, Maroon

Edmonton Oilers

On Wayne Gretzky ja nüüd on ka Connor McDavid. Oilersi ajaloo kaks ainsat mängijat, kes lõpetanud NHL-i põhiturniiri resultatiivseima mängijana ning Art Rossi trofeega. Vaid Gretzky ja Sidney Crosby on selle auhinna McDavidist nooremana teeninud. 2015. aasta drafti avavalik, kes kiirelt tõusmas jäähoki kaanepoisiks, oli tänavu liigas ainus 100 punktini jõudnud mängija ning juhtis edetabelit 70-ga ka söödupunktide osas. Tema juhtimisel tegi meeskond 33-punktilise arengu ning on tänavu playoffides täiesti tõsiseltvõetav karikanõudleja.


Oilersi numbreid vaadates saab ilkuda vaid ühe asja kallal - karistuste surmamisel oldi 80.7%-ga liiga keskpärased. Küll aga tulid sellega seoses julgustavad märgid põhiturniiri viimastelt nädalatelt. Alates märtsist oli ainult neli kohtumist, kus vastastel õnnestus PP väravani jõuda. Kuigi Sharksist peaks ka kehva vähemusega mööda saama. Mullune karikavõistluste finalist paugutas tänavu põhihooajal kõigest 16.7%-ga.

Meeskond pole 11 aastat playoffides mänginud, aga alustab pärast üle hulga aja uuesti väljavalitute sekka jõudmist koheselt favoriidina. Põhiturniir lõpetati viimasest 14-st mängust 12 võitmisega ja kuigi traditsiooniliselt on Sharksi - ja tegelikult kõigi divisjonikaaslaste - vastu raskused olnud, siis tänavu näidati end ka otsestes vastasseisudes positiivse poole pealt. Öeldakse küll, et playoffidega hakkab täiesti uus mäng, aga mingisugune verstapost see siiski on.

Oilers on alati olnud hea ründemeeskond, aga nüüd suudetakse ka kaitses mängida. Suures osas tänu väravavahile Cam Talbotile. Tänavu 42 võiduga klubi ühe hooaja uue rekordi püstitanud puurilukk lasi endale keskmiselt 2.39 väravat ja tõrjus 91.9%-ga. Tema seitsmest nullimängust olid kogu liiga peale paremad vaid kaks ametivenda. Ainus mure seoses temaga on see, et senise karjääri jooksul pole ta veel playoffides ühtegi kohtumist alustanud.

Oilers edeneb, kui...

Hooaja esimese poole Sharks välja ei ilmu. Peter DeBoeri meeskond jäi lõpuks Oilersile nelja punktiga alla, kuigi hoidis enamuse hooajast selget edu ning tõusis ka Vaikse ookeani divisjoni võidu favoriidiks. Midagi aga juhtus hooaja teises pooles, eriti lõpuosas. Viimasest 13-st mängust kaotati üheksa. See kahvatu minek koos Oilersi tõusuga on selles vastasseisus rollid vahetanud. Ent kui haid suudavad end nüüd uuesti ümberlülitada, siis võiks seis taas vastupidine olla.

San Jose Sharks

Sharks on kehva mänguvormi kõrval karikamängudele kaasa võtnud ka mitu vigastatud võtmemängijat. Üks Brent Burnsi pealevise tegi paar nädalat tagasi Logan Couture'i katki ja Joe Thornton tõmbas hiljuti ühes pealtnäha süütus olukorras jala ära. Vanameister on öelnud, et tema ei hakka kindlasti playoffide avamängu vahele jätma ning treeningutel on tagasi ka mulluste playoffide resultatiivseim mees Couture, ent küsimused seoses nende tõelise konditsiooniga jäävad.


Suuri küsimusi on tekitanud ka meeskonna eelpool välja toodud kehv edukus ülekaalu mängides. DeBoeri esimese hooaja jooksul oldi 22.5%-ga selle osas liiga parimate seas, ent sel hooajal on jäädud päris kehvakeseks. Ometi on kõik vanad tuttavad vennad ikka pundis olnud - Burns ohtlik kaugelt pommitaja, Thornton osav söödusepp ja Joe Pavelski haruldase puutega finišeerija. Äkki on siin tõesti tumedad jõud mängus, nagu Burns hiljuti halvast vormist rääkides mainis.

Kehv ülekaal on kukutanud märgatavalt ka keskmist väravate saaki. Eelmisel hooajal oli see 2.89, nüüd 2.67. Kaitses on seis olnud päris sarnane - 2.52 vs 2.44. Kaitsenumbreid õnnestus isegi natukene parandada vaatamata sellele, et esikinnas Martin Jones andis võrreldes oma debüüthooajaga veidikene järele. Endale lastud keskmine nihkus 2.27 pealt 2.40 peale ja tõrjed 91.8% pealt 91.2% peale. Kuue nullimängu asemel sai ta kirja vaid kaks.

Selles paaris on omamoodi haarav väravavahtide duell. Talbot ja Jones olid 2014. aasta finaalseerias mõlemad õpipoisi rollis, esimene Henrik Lundqvisti varumehena ja teine Jonathan Quicki selja taga. Sarnase saatusega mehed on nüüd ise tõusnud oma meeskondade esinumbriteks ja kandmas sellega suurt vastutust. Jones näitas aasta tagasi, et on playoffides selleks valmis, Talbot end veel tõestanud pole.

Sharks edeneb, kui...

Oilers väristama hakkab. Talbot pole Todd McLellani hoolealustest ainus, kes seni playoffide tõelist lõhna nuusutanud pole. Nende abistamiseks on koosseisus mitmeid veterane ja Milan Lucici näol ka üks endine karikavõitja, aga kooliraha maksmine võib veel ees olla. Nagu hiljuti Tampa Bay Lightningul, kes enne 2015. aasta finaalseerias mängimist hooaeg varem juba avaringis konkurentsist lülitati.

Ennustus: Oilers edasi 4-3

McLellan töötas San Joses seitse aastat peatreenerina ning peaks sealse pundi nõrkusi ja tugevusi peensusteni tundma. Meeskonnad tulevad täiesti erinevas seisus playoffidele peale ning eelis on hiljuti vaid võitmisega harjunud satsil. Neid meeskondi on küll keeruline lahutada, aga pakuks, et lõpuks aitab üle pika aja taas playoffide hokit nägev Edmontoni publik omad üle finišijoone.

Kommentaarid