Ametlik otsus: NHL olümpial ei osale

Pikale veninud trall seoses NHL-i mängijate osalemisega järgmise aasta taliolümpiamängudel sai täna ametliku lõpu. Liiga teatas, et ei osale Pyeongchangi OM-il, kus toimunuks järjekorras kuues maailma parimate mängijate osalusel peetav hokiturniir.

(foto: worldhockeyblog.com)
NHL teavitas oma otsusest kõiki seotud osapooli ja avaldas ka lühikese teadaande, mille põhipunktiks võib pidada seda, et mitte keegi teistest osapooltest ei pakkunud mitmete kuude jooksul välja arukat plaani, mille põhjal tippliiga ajutine peatamine oleks kuidagimoodi õigustatud.


Nagu ikka elus, siis on tüliallikaks raha. Varasemalt oli Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) tasunud NHL-i mängijate reisi- ja majutuskulud ning kindlustuse, mis Sotši mängude päevil kandus seitsme miljoni dollarini. Sellest nüüd loobuti ja samuti ei tahetud NHL-i lasta ligi rahapotile, mis täituks sponsorlepingute, teleülekannete, piletimüügi ja muu ees saadud krõbisevaga, mida maailma parimad hokimehed aitaksid kasvatada.

Eelmisel nädalal teatas Rahvusvaheline jäähokiliit (IIHF), et on valmis kõik kulud enda kanda võtma, kuid NHL-i nähtavasti see plaan siiski ei rahuldanud. Kulude kõrval soovitakse ka tulu teenida ning varasemad olümpiaturniirid on näidanud, et praeguse mudeli puhul pole see võimalik. Ehk lühidalt, ära antakse rohkem, kui vastu saadakse. Näiteks pole NHL-il olnud isegi õigust kasutada olümpiat kajastades videomaterjali.

Veebruaris, mil olümpiaturniir peaks käima, on USA profispordis üsna vaikne aeg ja selle ajal on NHL-il ideaalne võimalus endale tähelepanu haarata ning uute fännideni jõuda.

NHL-i juht Gary Bettman on ka kahtluse alla seadnud IIHF-i motiivid seoses NHL-i mängijate osalemisega OM-il. "Kui sa muretsed hoki juuretasandil arendamise eest, siis miks võtad sa raha selle juurest ära, et rahastada NHL-i mängijate osalemist olümpial," küsis Bettman avalikult läinud sügisel.

Samas ei saa ka öelda, et liigal oleks puudunud täielikult huvi Lõuna-Koreas mängimise suhtes. Mõned kuud tagasi pakuti NHL-i Mängijate Ühendusele varianti, mille kohaselt praegu kehtivat kollektiivlepingut oleks olümpial mängimise õiguse eest pikendatud. See idee lükati aga kiirel tagasi, kuna nii kujuneks kehtiv leping, mis niigi nurinaid tekitav, liiga pikaks.

Veel on selgusetu, kuidas mõjutab otsus 2022. aasta olümpiat ja mis saab mängijatest nagu Aleksandr Ovetškin, kes öelnud, et OM-ile minnakse olenemata NHL otsusest igal juhul. Eriti huvitav saab olema jälgida, kuidas reageerivad otsusele liiga uue põlvkonna tähed, kes sirgunud ajal, mil NHL-i mängijad olümpiamängudel oli iseenesest mõistetav ja kindlasti unistati ka ise turniiril osalemisest.

Kommentaarid