Blue Jackets viigistas seeria, Avalanche'ile 2-0 edu

Hooajal 2000/2001 liigaga liitunud Columbus Blue Jackets pidi ootama üle kümne aasta oma esimest playoffide võitu, kuid nüüd on see käes. Teises kohtumises alistati Pittsburgh Penguins teisel lisaajal 4-3. Ohio pealinna armastatuim mees on kindlasti järgneva paari päeva jooksul Matt Calvert, kes sai enda nimele kaks tabamust, nende seas ka võiduvärava. Teises hilises kohtumises ei suutnud Minnesota Wild ära kasutada varajast eduseisu ning pidi taaskord tunnistama Colorado Avalanche'i paremust. Skooriks sel korral 4-2.

(foto: Charles LeClaire/USA Today)
Penguins alustas erksalt ja kaks Brian Gibbonsi tabamust, neist üks arvulises vähemuses mängides, tõid kiirelt 2-0 eduseisu. Mängitud oli vaid 4:24. Vaid pool minutit hiljem sai aga esmakordselt tabloole ka Blue Jackets. Arvulises enamuses skooris Ryan Johansen. Enne kolmandiku lõppu nõelas aga veel Penguins omakorda arvulises ülekaalus ja puhkama mindi kodumeeskonna 3-1 eduseisus. "3-1 seis on kaugel ideaalist ja ma arvan, et paljud meeskonnad oleksid selle peale käega löönud, kuid me võitlesime edasi," ütles vigastuspausilt naasnud R.J. Umberger. Ja Blue Jackets võitles vapralt.

Matt Niskaneni tabamus jäigi Penguinsi viimaseks. Jacketsi väravavaht Sergei Bobrovski tegi pärast seda väravat 28 järjestikust tõrjet, saades neid lõpuks kirja 39. Jackets suutis esimesel kolmandikul vaid neli väravale viset, kuid domineeris väravavõimaluste poolest kogu ülejäänud kohtumist. Calvert sai oma esimese kirja arvulises vähemuses kui mängitud 27:31. "Kui saime skoori 3-2 peale, mängisime ülejäänud kohtumise väga hästi," tõdes Jacketsi peatreener Todd Richards.

Viigisadamasse jõuti kuus minutit enne normaalaja lõppu. Tabamuse autoriks kaitsja Jack Johnson, kes skooris ka esimeses kohtumises. "Arvulises ülekaalus mängimine kujunes kohtumises ülitähtsaks, " tõdes Penguinsi peatreener Dan Bylsma, lisades: "Me ei kasutanud oma võimalusi teisel kolmandikul ära ja nemad said teise arvulises enamuses visatud värava, mis viigistas seisu." Kaks söödupunkti kirja saanud Sidney Crosby leidis, et Penguins peab oma mängu parandama ka 5 vs 5 olukordades.

Blue Jacketsi võiduvärav tuli kohe teise lisaaja alguses. Lõpuks 41 tõrjet teinud Marc-Andre Fleury sai suurepäraselt hakkama Cam Atkinsoni üritusega, kuid litter maandus otse Calverti nina ette ja raske oli hea positsiooni pealt eksida. "Olen alati unistanud sellest, et tõusen lisaajal kangelaseks," tunnistas 24-aastane Calvert.


Teises kohtumises pani peo püsti Avalanche'i esimene ründekolmik Gabriel Landeskog - Paul Stastny - Nathan MacKinnon. Esimese matši lõpus kokku vormitud kolmik kombineeris kõik oma meeskonna neli väravat. Üks tabamus oli ilusam kui teine. Šõud alustas MacKinnon, kes keeras 1-1 värava puhul Wildi kaitsja Jared Spurgeoni jalad lootusetult sõlme. Olles oma karjääri esimese kahe playoff-mänguga kogunud seitse punkti (1 + 6) kerkis mulluse drafti avavalik alles kolmandaks meheks, kes liiga ajaloos sellega hakkama on saanud. Barry Pederson tegi selle ära 1982. aastal ja Odie Gleghorn nii ammusel ajal kui 1919.

Kolmiku supermäng rõõmustas loomulikult ka peatreener Patrick Roy'd, kes ütles. "Nad liigutasid litrit väga hästi ja tegid häid liikumisi." Samuti kiitis Roy 30 tõrjet teinud väravavahti Semjon Varlamovit. Wildi esikinnas Ilja Brõzgalov suutis 14-st pealeviskest tõrjuda vaid 11 enne kui tema tööpäev varakult ära lõpetati. Vigastusest naasnud asendusmees Darcy Kümper tõrjus kõik vastaste 14 viset (Avalanche'i neljas visati tühja võrku). See peaks Wildi peatreenerile Mike Yeo'le pakkuma kõvasti mõtteainet, keda usaldada esimeses kodumängus, millele minnakse vastu lootusrikkalt. "Kodus suudame neil ehk teha elu rohkem ebamugavaks," lootis Yeo. "Oleme kogu aasta vältel suutnud kodujääl väga häid mängijaid neutraliseerida," mainis Wildi peatreener samuti.


Olles aastal 1995 Quepecist Denverisse kolinud pole Avalanche kaotanud mitte ühtegi 12-st playoff-seeriast, kus on saavutatud 2-0 eduseis.

Kommentaarid