Aleksandr Ovetškin - oma meeskonna vaieldamatu liider või hoopis nõrgim lüli?

Aleksandr Ovetškin on üks maailma parimaid hokimängijaid. Selles pole kahtlust. Tuleb Sidney Crosby ja järgmisena võibki juba nimetada Ovetškinit. Kuigi see on suuresti maitse küsimus. NHL-i TOP3 sekka kuulub ta kindlasti. Washington Capitals on õnnega koos, et selline superstaar klubi rivistuses mängib. Või kas ikka on? Taas on tõusnud aktuaalseks venelast terve tema karjääri jooksul painanud probleem. Suurepäraste oskuste ja väravavaistu kõrval puudub tal meeskonnamänguks vajalik mentaliteet.

(foto: Getty Images)
Omades ühte liiga parimat mängijat peaks Capitals olema kindel playoffide meeskond ja potentsiaalne tiitlinõudleja. Esimese väitega võib enamvähem tõene. Kuus hooaega järjest on suudetud playoffidesse kvalifitseeruda, kuid tihtipeale kujuneb sellest lihtsalt üle finišijoone lonkamine. Tänavu on üleval tõsine oht, et see seeria saab ka lõpu. Tiitlivõidust on Capitals võib isegi öelda, et valgusaastate kaugusel. Ja nii see ka jääb kui Ovetškin oma mängu ei muuda.

Iga hokimängija unistus on Stanley karika võit, kuid vähesed jõuavad selleni, sest pikal teekonnal on vaja meeskonna heaks tuua ohvreid. Ovetškinil on vundamentaalne viga - tal justkui puudub selline instinkt. Ta on aastaid olnud liiga üks ohtlikumaid väravakütte, kuid kõigist neist väravatest on vähe kasu kui meeskond alati, mil tema jääl on, mängib kaitses vaat, et nelja mehega. 48 väravaga on Ovetškin tänavu liikumas oma karjääri kolmanda suurima väravakütti tiitli suunas, kuid ta on +/- arvestuses liiga viimane! -36 näitaja tähendab, et on 766 liigas regulaarselt jääl käinud meest, kes on temast kasulikumad!

+/-1 arvestus pole küll see lõplik kasulikkuse näitaja, kuid annab siiski aimu meeskonna edukusest konkreetse mängijaga. Näiteks, kui sel nädalal piinlikus 0-5 kaotusmängus Dallas Starsi vastu Ovetškin taaskord oma passiivse kaitsetööga silma jäi, siis ütles Boston Bruinsi peatreener Claude Julien: "Võin kindlalt väita, et minu mehed haaravad iga kohtumise järgselt paberilehe, kus kirjas nende +/- näitaja ning nad jälgivad seda pingsalt."

Kuna Ovetškini üheks leivanumbriks on arvulises enamuses mängimine - sealt saab ta suure osa oma väravatest - siis pole tal võimalik ka seda näitajat positiivuse poole suunata. Nende väravate eest plusse ei jagata. Seega jääbki Vene superstaaril üle endalt küsida - kas ta on rahul, et võidab igal hooajal suurima väravaküti tiitli või soovib ta konkureerida ka Stanley karikale? Selleks tuleb muuta oma mängu.

Pärast kaotust Starsile jäi ta avalikult hambuse ka Capitalsi peatreenerile Adam Oatesile, kes just tema nime neljanda värava puhul välja tõi. Hea huumorisoonega vastasfännid on pidavalt Ovetškini passiivsest kaitsetööst vorminud pildimaterjali, kus tema käitumist võrreldakse mängukonsooli peal mängimisega. Alati kui Ovetškin jalad sirgelt mõnda vastaste ohtlikku olukorda takistama tuleb, siis on justkui konsooli pult ühenduse kaotanud.


Eelnev gif on pärit mullustest playoffidest. Meeskonnakaaslased teevad kõik, mis võimalik, et vastaste värava sündi takistada, kuid Ovetškin, kes on ka Capitalsi kapten ja peaks justkui eeskuju näitama, pole absoluutselt huvitatud oma värava ees toimuvast. Kui sa ei pinguta playoffides, siis kus veel üldse seda teha? Pult läks katki ka Starsi vastu:


Võttes arvesse Capitalsi keerulist olukorda, siis võib öelda, et pealinnaklubi jaoks on playoffid juba ka käimas. Idakonverentsi viimasest playoff-kohast jäädakse nelja punkti kaugusele. Mängida on jäänud veel vaid kuus kohtumist. Praegu tuleb anda endast kõik, et klubi playoffidesse aidata, kuid Ovetškin ei tee seda.

On vägagi tõenäoline, et Capitals playoffidest ka välja jääb ja Ovetškin püsititab paar uut negatiivset rekordit. Pittsburgh Penguinsi Mike Bullard viskas hooajal 1983/84 51 väravat, kuid lõpetas hooaja -33'ga. Suurema miinusega vähemalt 50 värava skoorijaid pole seni olnud. Rich Nash jagas hooajal 2003/04 liiga suurima väravaküti tiitlit koos Ilja Kovaltšuki ja Jerome Iginlaga kui tema +/- lahtris ilutses -41. Nüüd New York Rangersit esindav mees on seni ainus, kes enam kui -15 juures liiga edukaim väravakütt on olnud.

Kommentaarid