Canadiens kolkis taas Lightningut, Sharks häbistas Kingsi

Kes oleks võinud arvata, et paarist Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens, kes vajasid põhihooajal omavahel jageledes kolmes mängus neljast võitja selgitamiseks lisaaega, kujuneb playoffide avaringi kõige rohkem haigutama ajav vastasseis? Canadiens tegi läinud ööl taas enamvähem kõike, mida tahtis ja võitis 3-2. Los Angeles Kings alustas teist kohtumist San Jose Sharksi vastu bravuurikalt, haarates kümne minutiga 2-0 eduseisu, kuid väravavaht Jonathan Quick oli nähtavasti taaskord vale jalaga voodist välja tõusnud. Sharks pani vastuseta seitse tükki järjest.

(foto: Graham Hughes/AP)
Lightningut tervitas enne kohtumist hea uudis selle näol, et Ondrej Palati seisund hinnati väljakule naasmiseks piisavalt heaks. Samas see haigevoodi mille kollanokk vabaks jättis, selle haaras alakeha vigastusega kohe endale Soome känd Sami Salo. Canadiens on hetkel võrreldes vastasega palju tervem ja ka kolmandat mängu alustati palju paremini. Võimalik, et osad fännid ei olnud Bell Centre'isse isegi kohale veel jõunud, kui juba oli tablool seis 1-0. 11. sekundil viskas selles seerias oma kolmanda värava Rene Bourque. Tegu on kiireima väravaga, mis kunagi Bell Centre'is sündinud. Küll aga kaugel liiga rekordist. Läbiaegade kiireima playoffide tabamuse autoriks on Don Kozak, kel läks LA Kingsi eest mängides aastal 1977 vaja selleks vaid kuus sekundit.

Külalistel läks tükkaega kosumiseks ja oma mängu hakati leidma alles teise kolmandiku alguses. Kolmandiku teist poolt suudeti ka domineerida. Selle toel saadi ülekaalust tänu Palati tabamusele viigivärava ning kaugel polnud ka eduseis. Litter käis ka lõpuks 27 tõrjet teinud Carey Price'i selja taga, kuid Canadiensi puurilukk oskas kavalalt Alex Killornile otsa koperdada ning tabamus ei lugenud.


Lightningu peatreeneri Jon Cooperi oli selle otsuse peale loomulikult marus: "Olin mängu ajal selle peale vihane ja olen ka nüüd, aga see on vaid minu arvamus." Cooper samas ei asunud ka kohtunikku süüdistama, öeldes: "Tema pidi otsuste tegema. Ta on inimene, ta nägi seda olukorda ühte moodi, mina teist moodi."

Eriti valus oli värava mitte lugemine siis, kui vaid mõned minutid hiljem Canadiens taas ette pääses. Soola raputati Lightningu haavadele veel ka selle näol, et kui Steven Stamkos kolmandiku lõpuhetkedel maha murti ja talle põlvega vastu pead sõideti, siis ei järgnenud sellele mitte mingisugust karistust. Oli kahtlane, kas Stamkos üldse jääle tagasi tuleb, kuid kapten ei kavatsenud omasid raskes seisus hüljata.

Viimasel kolmandikul said mõlemad kirja veel ühe tabamuse ja olgugi, et Lightningu omas lõpus paari head võimalust, siis Price'i neil viigiväravaks üle mängida ei õnnestunud. "Neil oli rohkelt väravavõimalusi ja nad võitlesid hästi," ütles kaks söödupunkti kogunud P.K. Subban, lisades: "Pidime võitlema kuni lõpuvileni."


Cooper hindas Lightningu esitust kogu seeria parimaks, märkides: "Me mängisime sihikindlalt ja kirglikult." Canadiensil on edasipääsuks vaja nüüd vaid ühte võitu, kuid võib arvata, et Lightning pole oma viimast sõna veel öelnud.

Eraldi ära märkimist väärib veek ka enne kohtumist Bell Center'is korraldatud võimas mängueelne šõu


Sama võimas kui see šõu oli ka San Jose Sharksi rünnakute laviin, mis Kings tabas kui haid kurjaks aeti. Lõpuks jäi Sharksi rivistusse vaid kuus meest, kes ühtegi punkti endale ei kogunud. "See on ülioluline, sest kõik need meeskonnad, keda playoffides edu saadab, omavad pikka pinki," ütles Raffi Torres, kes viigistas seisu teise kolmandiku keskel. Kui Kingi puurivaht Jonathan Quick sai esimeses, 3-6 kaotusega lõppenud, mängus varakult puhkama, siis sel korral tuli tal üle elada kõik Sharksi tabamused. Tõrjed lõpuks 40-st 33 (82.5%). Kingsi põhihooajal saatnud betoonkaitsest pole esimestes playoff-mängudes olnud haisugi.

"Kõik 20 meest peavad olema heas hoos," saatis väikese kriitikanoole välja Dustin Brown. Kingsi kapten lõpetas +/- arvestuses nulliga. Suurimad miinused said kirja kaitsjad Matt Greene (-4) ja Alec Martinez (-3) ning põhihooajal meeskonda nii söötude kui ka väravate arvestuses juhtinud Anze Kopitar (-3).

Brown tuletas pärast mängu meelde seda, et ka eelmine aasta kaotati San Joses mõlemad kohtumised, kuid kodus jäädi siiski peale. Huvitaval kombel ongi nüüd viimasest 24-st matšist, mis need kaks omavahel pidanud, kodusats võitnud 22. korral.


13 väravat kahe järjestikuse playoff-mänguga on ka Sharksi uueks klubi rekordiks. Löödi üle 2011. aasta saavutus 12, mil kannataja rollis oli samuti Kings.

Kuna mäng endal eriti hästi ei õnnestunud, Sharksi väravavaht Antti Niemi pidi näiteks silmitsi seisma vaid 26 väravale visekega, siis tegelesid Kingi mehed rohkem vastaste lõhkumisega. Teiste seas paistis Mike Richards silma "milanluciciliku" käitumisega Logan Couture'i vastu.


LA-s peetakse esimene kohtumine meie aja järgi ööl vastu kolmapäeva. Samal päeval jätkub (või siis lõppeb) ka Canadiens - Lightning seeria.

Kommentaarid