Jon Cooper - mees, kes on eeskujuks igale spordifännile

Ei ole vist olemas ühtegi spordifänni, kes poleks vähemalt korra elus arvanud, et tema teeks oma lemmikmeeskonna peatreenerina paremat tööd, kui see hetkel ametis olev amatöör. Samas tuleb fännidel ikkagi leppida targutaja rolliga. Peatreeneriks saamine nõuab rohkelt tööd ja ka õnne ning tavaline Toomas tihti selle osaliseks ei saa. Ehk aga ei tasuks sedavõrd kergelt käega lüüa? Tampa Bay Lightningu peatreener Jon Cooper on ideaalne näide sellest, et ka täiesti tavaline inimene võib spordimaailmas läbi lüüa.

(foto: Scott Audette/Getty Images)
Nagu enamus noortest kanadlastest mängis ka Cooper posikesena jäähokit, aga suurem edu saatis teda hoopis lacrosse'is. Ta oli Hofstra ülikooli lacrosse'i meeskonna liige. "Kukkus välja nii, et olin lacrosse'is osavam kui hokis," on ameeriklannast ema ja kanadalasest isa peresse sündinud Cooper meenutanud.

Kõrgharidus käes, siirdus ta tööle elukindlustusega tegelevasse ettevõttesse. Seal hakkasid mehel peas mõlkuma mõtted millegist enamast. Teda tabas soov saada spordiagendiks. See viis ta tööle Wall Streetile ning ta alustas juuraõpinguid. Just nende käigus leidis ta oma tee tagasi hoki juurde. Asudes mängima sama valdkonna inimestest moodustunud "pühapäeva hoki" meeskonnas, kohtus Cooper mehega, kes tema elusaatust täielikult muutis.

Thomas Brennan jr. oli "Legal Eagles" meeskonna liige ja kohaliku ringkonnakohtu kohtunik. Cooper jäi talle kohe silma. "Jon oli väga hea iseloomuga kutt, kellega oli lihtne suhelda," on Brennan meenutanud. Ta võttis Cooperi pärast juurakooli lõpetamist enda alluvusse tööle. Cooperist sai kaitseadvokaat, kes esindas neid kliente, kel päris advokaadi palkamiseks raha ei jätkunud. Tema kuupalgaks oli 1000 dollarit (723 eurot).

Amet näis Cooperile hästi sobivat. Brennan on teda tagantjärgi kiitnud: "Tal tulid läbirääkimised proküröriga alati hästi välja. Kindlasti oleks ta juuravaldkonnas teinud suurt karjääri."

Advokaadina omandatud kogemused aitasid hiljem Cooperil hokimaailmas läbi lüüa. Kõik sai alguse puht juhuslikult. Kui mees veel advokaadina töötas, tõusis ta ka ühe noorte hokimeeskonna peatreeneriks. Ta kutsuti pärast ebaõnnestunud hooaega appi Lensingi Katoliku Keskkooli meeskonna juurde, kus mängis väravavahina ka tema poeg.

Leides tänu oma heale iseloomule kiirelt meeskonnaga kontakti ja suutes tänu oma läbirääkimisoskustele juhised ning mõtted selgelt kohale viia, hakkasid tulemused koheselt paranema. "Ma leidsin, et hoki ja kohtutöö omavad teatud sarnasusi;" on Cooper meenutanud. "Olin harjunud suurele grupile rääkima ja ma pidin 20-le kutile selgeks tegema, kuidas mängima peab. See on sama nagu veenda vandekohtunikke."

Cooper siirdus poja keskkooli meeskonna juurest edasi juhendama juuniorite meeskondi St. Louis Bandits ja Green Bay Gamblers, tüürides mõlemad meistriks. See jäi 2010. aastal silma Tampa Bay Lightningule, kes otsis endale sobivat meest enamjaolt noormängijatest koosneva AHL-i tütarmeeskonna Norfolk Admiralsi etteotsa. Hooajal 2011/12 tüüris Cooper Admiralsi AHL-i meistriks.

(foto: Hofstra Athletic Communications)
Järgnenud hooajal sai Lightningu tütarmeeskonnaks Syracuse Crunch ja Cooper asetati ka selle meeskonna peatreeneriks. Edukas töö jätkus kuni 2013. aasta märtsi viimase nädalani. Crunch oli AHL-i parim meeskond, kui Lightning vallandas oma peatreeneri Guy Boucheri ja asendas ta Cooperiga.

Nässu läinud hooaega ei suutnud küll Cooper enam päästa, tuues vaid viis võitu 16-st mängust, kuid tema toomine peatreeneriks oligi pigem samm tuleviku suunas. Lightningul oli Crunchis mängimas mitmeid talendikaid noorukeid ja kes oleks olnud parem mees nende edasiseks voolimiseks kui Cooper, kes ennast väga hea noortetreenerina oli tõestanud. Lightning pole pidanud oma otsust kahetsema. Endine jurist on tüürinud meeskonna tagasi playoffidesse ja mitmed AHL-is domineerinud mängijad pole hätta jäänud ka suurte poiste mängumaal.

Enamus tipptreenereid omavad suuri kogemusi ka mängijatena, kuid Cooper on tõestanud, et profiliiga treeneriks on võimalik tõusta ka teist, täiesti harilikku teed pidi. Tänavu on ta kindel kandidaat hooaja parima peatreeneri tiitlile ja ka ideaalne eeskuju igale spordifännile, kes unistab treeneriametist.

Kommentaarid