Noorte ässade lahing

Põhihooaja viimase mängude õhtu naelaks pidi olema Phoenix Coyotesi ja Dallas Starsi vaheline lahing, kus pidi selguma läänekonverentsi viimane playoffide meeskond. Selle rikkus aga paraku Coyotesi kohutav hooaja lõpp. Läinud öise 2-3 kaotusega San Jose Sharksile saadi seitsmes järjestikune kaotus. Seega on viimase õhtu suurimaks küsimuseks jäänud nüüd see, et kes tõuseb kollanokkade seast suurimaks väravakütiks. Selle au peale asuvad heitlema kolm meest - Nathan MacKinnon, Ondrej Palat ja Tyler Johnson.

Nathan MacKinnon
(foto: Ron Chenoy/USA TODAY Sports)
Eelmise suve drafti esimese valikuna pole loomulikult suur üllatus, et MacKinnonist saab kollanokkade seas edukaim punktitooja. 81 mänguga on tal neid kirjas 63. 1. septembril täiskasvanuikka jõunud kanadalasest sai Colorado Avalanche'i hooaja avamängus Anaheim Ducksi vastu klubi läbiaegade noorim mängija. Karjäär NHL-is algas stiilselt. Ta sai 6-1 võidumängus kirja kaks söödupunkti. Esimene värav tuli karjääri viiendas mängus Washington Capitalsi vastu. Kokku oli ta siis kogunud juba kuus punkti. Märtsis sai MacKinnonist ka ühe NHL-i rekordi omanik. Ta sai 18-aastaselt vähemalt ühe punkti kirja 13. järjestikuses kohtumises, millega ületas ei kellegi teise kui Wayne Gretzky rekordi. Läbiaegade parim hokimängija suutis sama vanalt kokku seada vaid 12. mängulise seeria. Hetkel on MacKinnonil kirjas 23 väravat.

Ondrej Palat
(foto: Reuters)
23-aastase Palati lugu on muinasjutuline. Ta valiti Tampa Bay Lightningu poolt 2011. aasta draftis alles 208. mehena ehk tagant poolt neljandana. Tšehhi peeti töökaks mängumeheks, kuid temas ei nähtud piisavalt talenti. Lightning otsustas aga riskida. See on risk on ennast nüüd kuhjaga ära tasumas. Palat on tänavu ainus, kes valitud kahel korral kuu parimaks kollanokaks. 81 kohtumisega on ta kogunud 59 punkti (23 väravat). Oma meeskonna jaoks on temast saanud asendamatu mees, kellele usaldatakse rohkelt mänguaega ka arvulises vähemuses mängides.

Tyler Johnson
(foto: Jeff Gross/Getty Images)
Johnson oli juuniorite klassis väga produktiivne mängumees, kuid tal oli üks suur viga. Ta oli kasvult väike ja hokis on nii raske läbi lüüa. Siiski aga mitte võimatu, nagu ta tõestanud on. 81. mänguga on tal tänavu Lightningu eest kirjas 50 punkti (24 väravat, millega ületanud Steven Stamkose rekordi). Omal ajal draftimata jäänud ameeriklase korjas Lightning üles kolm aastat tagasi. 2010. aasta suvel loobus temast Minnesota Wild, kelle just Johnsoni väike kasv ära hirmutas. Seda otsust tuleb nüüd aga kahetseda. Lightning vormis Johnsonit kaks aastat AHL-i tütarmeeskonna juures, kus ta kerkis mullu terve liiga edukaimaks skoorijaks ja MVP-ks. Eelmise hooaja lõpus visati kassipoeg ka suurde vette. Üllatuslikult suutis abitu olend ka ujuda ning tõi karjääri esimese 14 NHL-i mänguga kuus punkti. Johnson on tänavu koos Boston Bruinsi Brad Marchandiga visanud enim väravaid (5), mis sündinud arvulises vähemuses mängides.

MacKinnon ja Avalanche lõpetavad täna põhihooaja võõrsil Anaheim Ducksi vastu. Palat ja Johnson loodavad Lightningule tuua playoffide avaringiks kodujää eelise välismänguga Washington Capitalsi vastu.

Kommentaarid