Playoffid algasid võimsalt!

Kui veel aasta tagasi said playoffid tõelise "vanakooli" alguse (kolmest mängust kaks läksid lisaajale ja lõppesid 2-1), siis tänavu alustati väga bravuurikalt. Kolme kohtumise peale saadi kirja 23 tabamust! Keskmine saak 7.66 väravat mängus! Väga võimas! Seejuures kõik matšid lõppesid napi üheväravalise eduga ja nähti ära esimene lisaaeg. Ega paremat algust ei oskagi ettekujutada.


Pittsburgh Penguins alustas oma teekonda karika suunas 4-3 võiduga Columbus Blue Jacketsi vastu. Alles teist korda klubi ajaloos playoffidesse jõudnud Blue Jackets alustas julgelt ja kui mängitud 6:20, siis sündis ka ajalooline värav. Pärast Ryan Johanseni uhket eeltööd viis Jack Johnson Blue Jacketsi ette. Klubile tõi see tabamus üldse ajaloo esimese eduseisu playoff-kohtumises. Jussi Jokinen viigistas mängu kui kellast läinud 17:13, aga külalised polnud nõus kergelt alla vanduma. Enne kolmandiku lõppu viis Mark Letestu arvulises ülekaalus mängides Jacketsi taas ette ja kohe teise kolmandiku alguses röövis Derek MacKenzie päise päeva ajal Kris Letangi ning sai kirja värava arvulises vähemuses. 1-3 kaotusseis näis Penguinsi jaoks paraja pähklina, kuna Sergei Bobrovski oli Jacketsi väravas heas hoos, kuid lõpuks tegid Sidney Crosby & co töö näiliselt lihtsalt ära. Viigisadamasse jõuti kahe ülekaalus sündinud väravaga ja 4-3 võiduvärava viskas viimase kolmandiku keskel Brandon Sutter. Blue Jacketsil ei tasu aga pikalt nurgas nukrutseda. Mängiti hästi ja ehk tuleb sellest isegi põnevam seeria kui algselt arvati. Pärast mängu kiitsid pingviinid rohkelt oma power play'd aga jagus ka häid sõnu vastaste suunas. "Nad pingutasid kõvasti, neil on tasakaalus meeskond ja suurepärane väravavaht. Meie jaoks on tegu raske vastasseisuga," tõdes võiduväravaautor Sutter. Crosby sai kirja ühe söödu, aga oli enamjaolt ebaefektiivne. Seda suuresti tänu Brandon Dubinsky visale kaitsetegevusele. Ta saatis Crosby't 26-st vahetusest 20. käigus ja olgugi, et võit tuli, polnud kapten rahul. "Alustasime kehvasti ja jäime kaheväravalisse kaotusseisu. Peame mõningaid asju veel timmima," tunnistas Crosby, kes sai oma söödupunkti 3-3 värava ajal ning just siis, kui Dubinsky't jääl polnud.


Pingelise ja mitmete pöörangutega matši pidasid omavahel ka Tampa Bay Lightning ja Montreal Canadiens. Olles nelja omavahelise mängu peale põhiturniiril kombineerinud normaalajal vaid kümme väravat paugutati nüüd kaheksa tükki! Lisaajal saadi veel kirja ka üheksas ning Canadiens võitis 5-4. Seda pärast kahte kaotusseisu. Esimene neist tuli esimese kolmandiku keskel. Nikita Kutšerov, kes skooris oma põhihooaja debüüdil tegi sama triki ära ka karjääri esimeses playoff-mängus. Tampa rõõm kestis aga vaid 19 sekundit. Tomaš Plekanec keeras Radko Gudase jalad lootusetult sõlme ja finišeeris külmavereliselt. Kui mängitud veidi üle poole tundi, siis võis Tampa Bay Times Forum taas rõõmustada. Lightningu viis uuesti fantastilise individuaalse sooritusega ette kapten Steven Stamkos. See eduseis püsis veidi üle kolme minuti. 2-2 tegi arvulises vähemuses Brian Gionta. Canadiens domineeris tegelikult kohtumist täielikult (väravale visked 1. kolmandik 14-4, 3. kolmandik 15-3) ja viimase kolmandiku alguses saadi lõpuks ka teenitud eduseis. Gionta asus söötja rolli ja väravakangelaseks kerkis Lars Eller. Võis arvata, et Lightning variseb sel hetkel kokku, kuid kaks minutit hiljem "lõi korra majja" Alex Killorn ja kui Thomas Vanek Canadiensi veel korra ette viis, siis päästis kodumeeskonna lisaajale oma õhtu teise tabamusega Stamkos. Lisaaeg oli üllatavalt lahtine ja mõlemad omasid mitmeid häid võimalusi. Canadiensi parima šansi rikkus väravapost. Oldi liikumas juba teise lisaaja suunas, kui uskumatult kehva kaitsetegevuse tagajärjel jäi värava ette täiesti vabaks Dale Weise, kes ei eksinud. "Lapsena kodutänavas mängides olen selliseid väravaid teinud miljoneid kordi. Hea tunne see ka täiskasvanuna ära teha," tunnistas Weise, kes toodi klubisse märtsis New York Rangersist. Värava sepistas vanameister Danny Briere, kellel nüüd karjääri peale kokku 109 playoff-mänguga kirjas 110 punkti. Müts maha! Kui enne matši oli ehk Lightningu fännide jaoks suurimaks hirmuks Ben Bishopi puudumine, siis tegelikkuses vedasid meeskonda alt hoopis väljakumängijad. Ka peatreener Jon Cooper kiitis asendusväravavahti Anders Lindbäcki: "Ta tegi ära kõik need tõrjed, mis ta pidi, aga kinkisime vastastele liiga palju väravavõimalusi." Rootslase arvele jäi lõpuks 39 tõrjet. Canadiensi puurivaht Carey Price oli üllatavalt pehme ja lasi neli väravat 25 pealeviskega. Cooperi ametivend Michel Therrien jagas omadele vaid kiitust: "Enne seeria algust ütlesin, et vajame kõigi poolset panust ja selle me täna ka saime."


Läänekonverentsis alustasid esimestena Anaheim Ducks ja Dallas Stars. Ducks alustas võimsalt ja haaras 4-0 eduseisu enne kui vastastele ka veidi kaeru jagati. Lõppskooriks 4-3. Ducksi peatreener Bruce Boudreau oli mõistagi ära vajumises pettnud, sõnades: "Stars sai sellest kindlasti enesekindlust juurde." Positiivset leidis kaotuse puhul ka Tyler Seguin. "Lõpetasime nii nagu peaksime mängima terve kohtumise," tunnistas Starsi ründeäss, kes sai oma nimele mängu viimase tabamuse. Kohtumise lõpuhetkedel sai litriga valusalt vastu nägu Ducksi Ryan Getzlaf, kes kogus kaks punkti, kuid seda ilma tõsisemate tagajärgedeta.


Täna alustavad neli vastasseisu - New York Rangers vs Philadelphia Flyers, San Jose Sharks vs Los Angeles Kings, Chicago Blackhawks vs St. Louis Blues ja Colorado Avalanche vs Minnesota Wild.

(foto: 1059thex.com)

Kommentaarid