Playoffide avaring: Tampa Bay Lightning vs Montreal Canadiens

25. mai 2011 oli kuupäev, mil Tampa Bay Lightningu fännid nägid oma meeskonda viimati kodujääl playoff-kohtumist pidamas. Tampa Bay Times Forum kandis siis veel nime St. Pete Times Forum. Idakonverentsi finaalis alistati Boston Bruins 6-4. Sellega viigistati mängude seis 3-3 peale. Järgmine kohtumine kaotati Bostonis TD Gardenis 0-1. Bruins läks edasi ja võitis Stanley karika. Lightning jäi uusi playoffe ootama. Kolm aastat hiljem on see aeg nüüd käes ja avaringis ootab Montreal Canadiens

(foto: Mike Carlson/Getty Images)
Omavahelised põhihooaja mängud

Lightning 3 - 1 Canadiens
Callahan, Johnson, Killorn - Gallagher
Canadiens 1 - 2 (pärast lisaaega) Lightning
Briere - Thompson x 2
Lightning 1 - 2 (pärast karistusviskeid) Canadiens
St. Louis - Plekanec, Eller
Canadiens 1 - 2 (pärast karistusviskeid) Lightning
Briere - Malone, Filppula

Lightning

Vaadates põhihooaja statistikat, siis Lightningul oli vaid üks nõrk koht - arvulises vähemuses mängimine. 80.7%-ga platseeruti liigas 23. kohale. Teistes tähtsamates valdkondades oldi tugev keskmik. Heal päeval on noor meeskond võimeline lööma ükskõik keda (välja arvatud Boston Bruinsit), kuid halval päeval võib minna untsu kõik, mis võimalik. Noorusest tingituna võib ka eeldada sellist ebastabiilsust. Suur küsimus on ka playoffide eel see, et kuidas noorukid lõpumängude survele vastu peavad? Playoffide hoki on täiesti teistsugune ja suur pinge on varasemalt alla neelanud isegi mitmeid superstaare ning teeb seda kindlasti ka edaspidi. Samuti on küsimus seoses maskis mehega. Meeskonna tänavuse hooaja päästeingel Ben Bishop sai põhihooaja viimasel nädalal vigastada ja vähemalt avakohtumises ta ei osale. Anders Lindbäck mängis Bishopit asendades suurepäraselt ja teenis ka eelmise nädala liiga esimese tähe nimetuse, kuid tal on vähe mängupraktikat ning kui see kombineerida kogenematusega, siis võib lugu lõppeda väga nukralt.

Jälgi teda: Ryan Callahan

Nagu eelpool mainitud, siis Lightningu üks nõrkusi on vähemuses mängimine. Ryan Callahan peaks nendes situatsioonides saama rohkelt jääaega ja olema oma töökusega noorele meeskonnale eeskujuks. Steven Stamkos saab loomulikult suure tähelepanu osaliseks ja tema väravad eeldatavasti on lõpuks need, mis Lightningu järgmise ringi võivad viia, aga Callahani liivapaberilik mäng peaks olema motivatsiooniks kogu satsile

Canadiens

Tänu tugevale väravavahtide tandemile Carey Price'i ja Peter Budaj näol kerkis Canadiens üheks liiga parimaks kaitsemeeskonnaks. Pikalt püsis keskmine sisse lastud väravate arv kahe lähedal. Lõpuks jäi kirja kaks ja pool, mis andis 8. koha. Canadiensi selge nõrk koht on aga rünnak. Ise visati põhihooajal keskmiselt mängus samuti 2.5 väravat ja kui kaitsele lootes võib kahest tabamusest vahest piisata, et võit kätte saada, siis pikemas perspektiivis see ikkagi hea märk pole. Canadiens oli ka enamuse hooajast üks liiga halvimaid 5 vs 5 mängivad meeskondi. Seega on Lightningu vastu ülitähtis ära kasutada arvulise enamuse võimalusi. Canadiens on ainus konkurentsi jäänud Kanada klubi. Viimati oli hoki sünnimaa sedavõrd väikese esindusega Stanley karika peale mängimas 1973. aastal. Sellega kaasneb kindlasti suur au, mis meeskonda edasi innustab, aga äkki ka surve, mis omakorda võib hakata meeskonna esitusi pärssima.

Jälgi teda: P.K. Subban

Subban on liiga üks parimaid kaitsjaid ning ka Canadiensi tugitala. Kui tema on vormis, siis töötab ka meeskonna mängumootor veatult. Ta on kindel kaitses ning ka ohtlik relv rünnakul. Põhihooaeg ei olnud tema jaoks ehk nii hea, kui võis loota pärast mullust parimale kaitsjale jagatavat Norrise trofee võitu, kuid millal siis oma parim mäng nähtavale tuua kui mitte playoffides? Sellest paarist edasi liikuja otsustab arvatavasti kaitsemäng ja Subban peab olema tasemel.

Ennustus: Lightning edasi 4-3

Nagu näitasid põhihooaja mängud, siis nende kahe vahele mahub väga vähe õhku. Neljast kohtumisest kolm otsustati pärast normaalaega. Seega võib siin otsustavat rolli mängida just kodujää eelis, mille Lightning endale viimasel hetkel kindlustas. Usun, et tulevad väikese skooriga mängud ning Lightningu kogenumad kalad (neid isegi leidub) tassivad noorukid edasi järgmisesse ringi.

Kommentaarid