Vara veel kuningas Henrikut maha kanda

Kui hokifännidelt küsida, et kes on maailma parim väravavaht, siis oleks esimeseks vastuseks kindlasti Henrik Lundqvist. Seda juhul kui üritada teemale läheneda objektiivselt ja mitte eelistada näiteks oma lemmikmeeskonna puurilukku. Rootslane on olnud tõeline tippväravavaht juba alates oma kollanoka hooajast. Tänu oma varajastele supermängudele teenis ta endale ka kiirelt hüüdnimeks "Kuningas Henrik". Seda on ta au ja uhkusega mitu aastat (teenitult) kandnud, aga tänavu löödi kuninga troon ka hetkeks kõikuma.

(foto: Frank Franklin II/TT)
Kuna New York Rangersi koduhallis Madison Square Gardenis toimusid renoveerimistööd, mis veel NHL-i hooaja alguseks valmis ei saanud, siis alustas Rangers oma aastat tervelt 9-mängulise välisturneega. Neist mängudest võideti vaid kolm. Hooaja algus oli klubi jaoks kohutav ning ka vaieldamatu nr. 1 väravavahi esitused ebakindlad. Lundqvisti esimese kaheksa mängu keskmine sisse lastud väravate arv oli näiteks 3.12

Suuresti pandigi kehv algus just selle välisturnee arvele, kuid kui jõuti koju tagasi, siis probleemid jätkusid. Lundqvist, kelle kaksikvend Joel on endine Dallas Starsi ründaja, hakkas küll oma numbreid parandama ja jõudis vana kalendriaasta lõpus sisse lastud väravate arvuga 2.5 peale, kuid sellest oli vähe kasu. Tema meeskond oli raskustes võidusadamasse jõudmisega.

Olles aastat alustanud 9-mängulise välisturneega, sai Rangers võimaluse need kohtumised tasa teha enne jõule. Sarnaselt välismängudele võideti aga ka koduse 9-mängulise seeria käigus vaid kolm kohtumist. Lundqvist oli detsembri alguses sõlminud klubiga uue 7-aastase ja 53 miljoni dollarilise (38.34 miljoni euro) lepingu. Loomulikult läksid kiirelt liikvele jutud, et legendaarne puurivaht, nüüd kus tulevik kindlustatud, pole enam pingutamisest huvitatud.

(foto: Getty Images)
Omamoodi valas veel õli tulle ka Rangersi varumees Cam Talbot. 26-aastane kollanokk noppis samal ajal muudkui võite. Pärast jõule tekkis ka hetkeks selline olukord, kus näis et kollanokk on kuninga pingile tõuganud. Talbot mängis kolmes kohtumises järjest, võites kaks.

Teooriaid Lundqvisti järsu taseme languse kohta oli muidugi teisigi. Hooaja alguses kärbiti väravavahtide jalapatjate suurust. Ehk oli just varustus varasemalt rootslase suure edu taga? Liiga ajaloos ainsa puurivahina vähemalt 30 võitu kõigil oma esimesel seitsmel hooajal noppinud mees näis tegutsevat sama osavalt nagu varasemalt, kuid litrid leidsid ikkagi tee tema selja taha.

Mehena, kes ajakirja "Peoples" poolt on 2006. aastal valitud maailma 100 ilusaima inimese sekka, on Lundqvist ka üsna tegus väljakult eemal olles. Teda võib kohata erinevatel punase vaiba üritustel. Loomulikult näitasid mitmed Rangersi fännid ka selle peale näpuga.

Lundqvist on aga kehvale hooaja algusele vastanud suurepärase teise poolega. 2014. kalendriaasta sees peetud 32 mängu jooksul on ta enda selja taha lasknud kaks või vähem väravat tervelt 20. korral. Hooaja esimese 30 kohtumise jooksul oli neid kordi vaid 14. Ta on oma numbrid suutnud tõsta silma paistvateks - 2.32 väravat mängus, tõrjed 92%. Huvitav fakt on ka see, et suuresti tema toel lõpetas Rangers viimase kümne põhihooaja mängu arvestuses liiga parima tõrjeprotsendiga (Talbot mängis neist kohtumistest vaid kahes).

"Kuningas Henrik" tõusis märtsis Rangersi läbiaegade enim võite kirja saanud puurivahiks ja samuti sai ta enda nimele nullimängude rekordi. Nendeks numbriteks on nüüd 309 ja 50. Tema supervorm viis Rootsi 2006. aastal olümpiakullani ning tänavu jõuti tema toel hõbedani. Ei maksa olla üllatunud, kui ka Rangers temale toetudes playoffides kaugele purjetab. Karikavõiduks ongi tihtipeale vaja vaid heas hoos olevat väravavahti.


Põnev fakt: Lundqvisti tegelik eesnimi on Björn, Henrik on tema keskmine nimi.

Kommentaarid