Playoffide 2. ring: San Jose Sharks vs Nashville Predators

Kes oleks kahe hooaja vahel osanud arvata seda, et California meeskondadest kujuneb kõige edukamaks San Jose Sharks? Alati oma osariigi naabrite varjus tegutsenud haid on viimase viie hooaja jooksul teist korda playoffide 2. ringi jõudnud. Nashville Predatorsi näol on nüüd tee peal ees meeskond, kes oma ajaloo jooksul üldse alles kolmandat korda avaringist edenenud.

(foto: mercurynews.com)
Omavahelised põhihooaja mängud

Predators 2 - 3 (KV) Sharks
Weber, Järnkrok - Hertl x 2, Couture

Predators 6 - 2 Sharks
Neal, Järnkrok, Arvidsson x 2, Forsberg, Weber - Thornton, Couture

Sharks 1 - 2 Predators
Pavelski - Nystrom, Järnkrok

San Jose Sharks

Sharks sai avaringis väga magusa võidu. Viimased kolm korda olid karikamängud lõppenud just Los Angeles Kingsi vastu, kes nüüd 4-1 seeria lõpptulemusega kukutati. Tegu on ka personaalse võiduga peatreeneri Peter DeBoeri jaoks. 2012. aastal jäi tema New Jersey Devilsit tüürides finaalseerias Kingsile alla. Oma kange konkurent lükati seekord ka väga kindlalt auti. Kogu seeria käigus hoidis Kings eduseisu ainult 1.3% mänguajast. Tegu Sharksi poolt väga muljetavaldava saavutusega, kuna Darryl Sutteri meeskond oli üheks karikavõidu favoriidiks.

DeBoeri hoolealused särasid avaringis nii rünnakul kui kaitses. Ise skooriti 3.20 väravat mängus, milest olid paremad vaid Dallas Stars ja Pittsburgh Penguins. Endale lasti 2.20 väravat ja sellega oldi samuti esimese ringi parimate hulgas. Ründes realiseeriti oma võimalusi väga hästi, kuna Kings lubas keskmiselt ainult 26.6 pealeviset. Samas ei kinkinud Sharks ka ise midagi eriti ära. Vastane hoiti 25 pealeviske juures ja see oli avaringi parim näitaja. DeBoer on meeskonnale oma templi kindlalt peale pannud. New Jerseys töötades oli ka alati vastastel tema meeskonna murdmiseks vaja kõvasti ajusid ragistada.

Vaatamata sellele, et Kingsi vastu tuli teha vaid viis matši jaotati väravad väga edukalt meeskonna peale ära. Tabamuseta lõpetasid ainult kolm ründajat. Seejuures korvas Joel Ward väravate osas enda nulli nelja sööduga. Kuue sööduga oli Brent Burns kogu ringi üks edukamaid ja sama kehtis väravate osas viie tabamuseni jõudnud Joe Pavelski puhul. Kogu see kompott tähendab seda, et poleks absoluutselt liialdus öelda, et Sharks on Kingsil favoriidimantli endale haaranud.

Edu võti: karistuse surmamine

Sharks mängis Kingsi vastu ainult 14 korda vähemuses, kuid karistuste surmamise efektiivsus jäi päris tagasihoidlikuks. 78.6%-st allapoole jäänud meeskondadest jätkavad oma teekonda karika suunas ainult kaks satsi. Meeskonnal oli ka põhiturniiril vähemuses mängimisega probleeme. 80.5%-ga jäädi liiga tagumise kümne sekka. Predators oli esimese ringi käigus ülekaalu efektiivsuse osas 3.8%-ga üldse kõige halvem, aga vastas oli hooaja parim karistuste surmaja ning põhiturniiri käigus oldi selle osas tegelikult täiesti tip-top meeskond. 19.7%-ga mahutati end esikümnesse. Seda silmas pidades peaks avaringi number selgelt paranema. See tähendab omakorda seda, et Sharks peab enda vähemuse efektiivsust ülespoole kangutama.

Nashville Predators

Predators on koos St. Louis Bluesiga ainsad, kes pressisid end esimesest ringist läbi negatiivse väravate suhtega. Seejuures polnud Peter Laviolette'i meeskonnal miinus ka minimaalne vaid täitsa selgelt silmapaistev. Ise skooriti keskmiselt kaks kolli mängus, aga endale lasti 2.57. Kuigi võib ka öelda, et need numbrid on petlikud. Oma neljas võidumängus ei lastud kordagi üle kahe, samas kui kaotustes ei suudetud kordagi hoida alla kolme. Kuid selline ebastabiilsus pole ka muidugi hea märk.

Eriti julgustav pole kindlasti ka see tõsiasi, et järjekordselt tuli väravate mõttes palju loota kaitsemängijate peale. Neli venda said kirja meeskonna parimat tähistavad kaks väravat ja pooled neist olid kaitsjad. Sinise joone mehi esindasid Mattias Ekholm ja viie punktiga Colin Wilsoni kõrval meeskonna resultatiivseima mängija au jagama tõusnud Shea Weber. Hooaja suurinvesteering Ryan Johansen piirdus seitsme mängu peale ainult 1+2'ga.

Väheste väravate pärast ei pea väga muretsema, kui kaitsetsoonis on asjad kontrolli all ning väravavaht hiilgab, kuid Pekka Rinne tegi avaringis Anaheim Ducksi vastu oma hooajale väga iseloomulikud esitused. Võidumängudes pea eksimatu (kõigil kordadel tõrjed üle 93%), aga kaotustes nüri (tõrjed kõigis alla 88%). Otsustavatest mängudes tõrjus ta kokku 64-st üritusest 62. Vormikõver oli uuesti tõusnud. Aga kuidas on seis 2. ringi alguses? Seda ei tea mitte keegi.

Edu võti: rohkem väravaid

Keskmiselt kaks tükki skoorides näib võimatu mööda saada Sharksist, kellel paugutamas kõik ründekolmikud. Ducksi vastu saadi üle kahe kirja kolm korda ehk potentsiaali peaks resultatiivsuse parandamiseks jaguma. Rääkimata eelpool välja toodud väga hädisest ülekaalu efektiivsusest. Seda kergitades õnnestuks edurivis kogu tootlikust tõsta. Põhiturniiril paugutati keskmiselt 2.73 mängus. Filip Forsbergi ja James Neali näol oli meeskonnas kaks 30 väravaga meest. Hädasti vajatakse nende härrade tabamusi ka nüüd.

Ennustus: Sharks edasi 4-2

Vaadates meeskondade koosseisu ja esitusi avaringis, siis tundub, et Sharks on igas liinis veidikene parem. Kingsi kindlast alistamisest saadi usutavasti ka kõvasti enesekindlust juurde. Seeria algus võib olla vaevaline, kuna taas peab üle olema oma kodumängude needusest ning roostet võib veidi küljes olla (täpselt nädal on vaba olnud), aga lõpuks peaks kvaliteet välja lööma. Kuigi kindlasti on selles paaris ka potentsiaali üllatuseks ja nagu avaring tõestas, siis võib neid vabalt ka oodata.

Kommentaarid