Playoffide 2. ring: Tampa Bay Lightning vs New York Islanders

Tänavused playoffid jätkuvad seisus, kus esimest korda Henrik Lundqvisti ajastul saab New York Islanders karikamängudel osaleda nii, et Rangersit enam konkurentsis pole. John Tavarese juhtimisel on meeskond näitamas suurepärast minekut. Kuigi Tampa Bay Lightningu näol on nüüd ees päris kange vastane.

(foto: Kim Klement/USA TODAY Sports)
Omavahelised põhihooaja mängud

Islanders 5 - 2 Lightning
Pulock, Martin, Nelson, Tavares, Boychuk - Killorn, Hedman

Lightning 7 - 4 Islanders
Kutšerov, Namestnikov, Stamkos, Šustr, Johnson, Garrison, Hedman - Nelson, Prince, Boychuk, Kuljomin

Lightning 2 - 3 Islanders
Killorn, Stralman - Bailey, Clutterbuck, Tavares

Tampa Bay Lightning

Lightning lõi avaringis Detroit Red Wingsi kiirelt mängudega 4-1 auti, kuigi tegelikult oli seeria raskem kui lõpptulemus näitab. 89.3% mänguajast kulges viigiseisul või ühe meeskonna üheväravalise eduga. Jon Cooperi hoolealused murdsid vastase maha erimeeskondadega. Ülekaalus paugutati 23-st neli (17.4%) ja vähemuses töötati 96%-lise efektiivsusega. See oli avaringis kõigi meeskondade peale parim näitaja. Red Wingsil oli vastu panna vastavalt ainult 4% ja 82.6%. Vana klišee selle kohta, et playoffides on erimeeskondadel ülioluline osa, pidas väga hästi paika.

Suuresti tänu heale karistuste surmamise oskusele lasi Lightning endale vaid 1.60 väravat mängus. Esiletõusnud kaitse oli väga oluline, kuna kogu seeria käigus saadi kirja ainult 12 väravat (keskmine 2.40) ja laias plaanis oli ka võimaluste tekistamisega raskuseid. Keskmiselt jõuti 27.6 pealeviskeni. Endale lasti samal ajal neid 32. Pealevisete suhtest -4.4 olid halvemad vaid kaks satsi. Kuigi tõsi, kõige halvem oli St. Louis Blues (-7.3), kes ometi suutisvõlumaa valitseja maha murda.

Kui väravavaht tegutseb peaaegu eksimatult, siis võib muidugi endale lasta ükskõik kui palju pealeviskeid. Ben Bishop tõrjus avaringis 95%-lise efektiivsusega ning ei lasknud mitte üheski kohtumises endast üle kahe mööda. Võimalusi oli Red Wingsil küll ja veel, aga Suur Ben näitas, et on valmis oma satsi uuesti finaali vedama. Mullu lasi ta kogu teekonna jooksul keskmiselt 2.18 väravat, tõrjudes 92.1%-ga. Tänavune algus on silmnähtavalt parem.

Edu võti: väravate laiali jaotamine

Mullusel lüüasaanud finalistil jäi rünnak tagasihoidlikuks eelkõige seetõttu, et resultatiivselt tegutses ainult üks kolmik. Alex Killorn (3), Tyler Johnson (2) ja Nikita Kutšerov (5) skoorisid meeskonna 12-s kollist kümme. Terve hulk ründajaid jäi punktideta ja usutavasti väga kaugele sedamoodi rallit ei sõida. Steven Stamkos on trennis tagasi, aga tema väljakule naasmist peab siiski veel ootama. See tähendab, et seni esimese ründekolmiku varju jäänud härrad peavad oma taset kindlasti tõstma.

New York Islanders

Väravate üksluine tulemine valmistas avaringis probleeme ka Islandersile. Kolmandik meeskonna 15-st väravast tulid John Tavareselt, kes korjas kuue mänguga kokku üheksa silma. Tema kõrval oli Frans Nielsen ainus, kes enda nimele rohkem kui ühe tabamuse sai. Tavares on alates põhihooaja lõpunädalatest võtnud südameasjaks vedada meeskond pärast mitmeid nukraid aastaid lõpuks nii kaugele, et hiljem oleks lapselastele millestki uhkusega rääkida. Viimase 25 kohtumise jooksul on tal kirjas 15 väravat ja 29 punkti.

Kuna aga peamiselt vaid üks vend rünnakut veab, siis peab palju kaitsele lootma. Islanders skooris Florida Panthersi vastu napilt rohkem kui Lightning oma avaringi mängudes (2.50). Samal ajal püsis aga kaitse, eelkõige väravavahi toel, üsna korralikult. Vigastatud Jaroslav Halaki asemel puuris seisnud Thomas Greiss lasi endale keskmiselt 1.79 väravat, tõrjudes 94.4%-ga. Travis Hamonic saadi playoffide alguseks tagasi ning see oli kõva täiendus. 25-aastane kaitsemees sõi keskmiselt ära 29 minutit ja neli sekundit. Keskmise mänguaja osas edestasid vähemalt kolmes kohtumises osalenud mängijate hulgas teda vaid viis härrat, nende seas meeskonnakaaslane Nick Leddy (30:00).

Sarnaselt Lightningule näitas ka Islanders avaringis erimeeskondade osas kõrget klassi. Enda võimalused realiseeriti ära 23.8%-ga ning vähemuses hoiti asju kontrolli all 86.7%-ga. Viimase osas aitas kindlasti kaasa ka see, et Jack Capuano meeskond oli esimeses ringis üks parima distsipliiniga satsidest. Vähemusest leiti end ainult 15 korda. Sellest paremini tegutses vaid San Jose Sharks, kellel samas oli seerias ka üks mäng vähem. Lightning kusjuures oli väga jõuliseks kujunenud seeria tõttu hoopis skaala teises otsas. 25 vähemuses mängimise korrale "tegi ära" ainult Philadelphia Flyers (27).

Edu võti: lisaaegade vältimine

Kunagi ei tea mängu stsenaariumit ette ja seetõttu ei saa Islanders otseselt mingisuguse võlunipiga lisaaegade mängimist vältida, kuid see oleks siiski soovituslik. Avaringis vajasid pooled mängud lisaperioodi ning seejuures pandi seeriale punkt kahe kohtumisega, kus ühest lisaajast ei piisanud. Lightning on võrreldes Islandersiga saanud umbes poole nädala jagu rohkem puhata. Cooperi hoolealused on värskemad ja see võib Islandersile probleeme valmistada. Samas on hea uudis see, et pärast tänast ja ka 3. mängule eelnevalt on kaks puhkepäeva.

Ennustus: Lightning edasi 4-2

Lõpuks võiks värskus siiski suureks eeliseks saada. Lisaks toetab Lightningut ka see, et vähemalt paberi peal on edurivis sügavust rohkem ning seetõttu võib arvata, et on vaid aja küsimus, millal esimese kolmiku tagant ka väravaid hakkab tulema. Islanders on ka üsna noor ja playoffide mõttes kogenematu meeskond. Lightning haaras endale mullu kõvasti karastust kaasa ning näitas ka pingeolukordades külma närvi.

Kommentaarid