Playoffide avaring: Florida Panthers vs New York Islanders

Jaromir Jagr on alates 2013. aastast esimest korda playoffides tagasi ning alustab suuri mänge vastasseisus, kus üks meeskond võidab üle pika aja ühe seeria. New York Islandersi viimane seeria võit jääb aastasse 1993. Florida Panthers pole ühtegi võitnud alates 1996. aastast, mil finaalis mängiti.

(foto: Bruce Bennett/Getty Images)
Omavahelised põhihooaja mängud

Islanders 3 - 2 Panthers
Okposo, Bailey, Clutterbuck - Barkov, Bjugstad

Islanders 1 - 5 Panthers
Nelson - Smith, Barkov, Ekblad, Trocheck, Huberdeau

Panthers 3 - 2 (KV) Islanders
Pirri, Jokinen, Barkov - Strome, Bailey

Florida Panthers

Olnuks Jagr meeskonna juures kogu hooaja jooksul, siis saanuks pantrid ehk juba mullu võimaluse üle hulga aja ühe seeria võitmiseks. Lõpumängudest jäädi eemale seitsme punktiga. Tänavu ei sattunud playoffidesse jõudmine praktiliselt hetkekski kahtluse alla. Hooaja algus ei olnud küll midagi väga tähelepanuväärset, kuid detsembri keskel saadi sisse hoog, mis tõi klubi rekordit tähistava 12-mängulise võiduseeria ja lõpuks pandi suurte ees Atlandi divisjon üsna kindlalt kinni. Tampa Bay Lightning jäi teisena kuue punkti kaugusele.

Ent meeskonna edu taga pole muidugi ainult Jagr. Panthers oli põhiturniiril ainus, kellel oli kuus (!) vähemalt 50 punktiga mängijat. Jagri 66-le järgnesid Jussi Jokinen (60), Jonathan Huberdeau (59), Aleksander Barkov (59), Vincent Trocheck (53) ja Reilly Smith (50). Mõnus segu kogemusest ja noorusest tõi põhiturniiril keskmiselt 2.83 väravat mängus, mis meeskonna parim alates hooajast 2006/07. See andis ilusti koha liiga esikümnes. Nii nagu ka kaitsenumber 2.44. Jagri nooruse eliksiiri jagus ka Roberto Luongole, kes tegi 37-aastasena ühe oma karjääri parima aasta. See karjäär algas muidugi Islandersi särki kandes ehk midagi, mis sellele vastasseisule veelgi vürtsi lisab. Luongo lasi endale põhiturniiri ajal keskmiselt 2.35 väravat, tõrjudes 92.2%-ga. 60-st stardist võitis ta 35.

Pantritest olid kaitse osas paremad ainult kuus satsi vaatamata sellele, et hooaja jooksul olid suured probleemid vähemuses mängimisega. 79.5%-ga jäädi selle osas liiga tagumisse ossa. Põhiturniiri viimase 11 mängu jooksul lasti endale üheksas kohtumises vähemalt üks ülekaalu värav! Kehv oli seis ka enda ülekaaluga (16.9%). Võimalik, et muinasjutulise hooaja rikuvad ära just erimeeskonnad. Kuigi iseenesest võib juba aasta kordaläinuks lugeda. Panthersi poolt oodati esiletõusu, aga vaevalt, et keegi oskas ette näha rohkem kui 20 punktiga oma taseme parandamist. 103 punkti on samuti pantride rekord. Nagu ka 47 võitu.

Edu võti: erimeeskonnad

Nagu eelpool välja sai toodud, siis on seis erimeeskondadega kehv. Eriti nukker vähemuse osas. Selle puhul on heaks uudiseks see, et Islandersi mehed pole ülekaalu mängides erilised võlurid (18.3%). Kuid halvaks uudiseks see, et Jack Capuano on aastaga liiga ühtedest halvimatest karistuste surmajatest vorminud ühed parimad. Mullune 78% kerkis tänavu koguni 84.5% peale, millega jäädi alla ainult kolmele meeskonnale. Islanders lasi endale põhihooaja viimases mängus ülekaalust panna neljast kolm, kuid enne seda oli surmatud 30-st 27. Kuna vastasseis on väga võrdne, siis saab kindlasti erimeeskondadel olema väga oluline roll. Selleks, et pantrid üle pika aja taas ühe seeria võidaksid peab Gerard Gallant mingisuguse viguri välja mõtlema, kuidas end parandada ja vastast omakorda halvata.

New York Islanders

See on lõbus fakt, et nii Panthers kui Islanders võitsid viimati ühe seeria ajal, mil Jagr kandis veel Pittsburgh Penguinsi särki. Islanders kõrvaldas oma viimasel aastal siis ka pingviinid, enne kui konverentsi finaalis Montreal Canadiensi vastu 1-4 langeti. Pärast seda on 80ndatel Stanley karika neli korda järjest võitnud klubi elanud üle tõeliselt tumedaid aegu, mida enim ilmestanud juhtkonna kahtlased otsused. Kuid tundub, et nüüd ollakse õiges suunas teel. Viimase nelja aasta jooksul on playoffidesse jõutud kolm korda. Ja ega avaringist edenemine mullu ka väga kaugel polnud, kui Washington Capitalsile kaotati 7. mäng napilt 1-2.

Islanders oli tänavu võrreldes eelmise hooajaga põhiturniiril üsna sama tasemega. 47-st võidust teeniti kaks vähem, aga punktide osas oli langus minimaalne. 101 pealt kukuti 100 juurde ja seda suuresti tänu veidratele viimastele mängudele, mida meeskond pealtnäha ei tahtnud võita, et avaringis just pantrid endale Penguinsi asemel vastaseks saada. Eks ole siis näha, kuidas see plaan lõpuks välja kukub. Finaali marssimiseks tuleb ikkagi kõigist jagu saada ning enda selline meelega kukutamine võis riivata lõpuks vastaseks saadud meeskonna au, mis omakorda võiks nad suurema innuga mängima panna.

Capuano juhendamisel on Islanders alati kõvasti väravaid paugutanud, kuid sel hooajal pöörduti palju tasakaalukama mängu juurde. Selle tõttu langes meeskonna väravate keskmine 2.77 peale, kuid kaitsenumber paranes mulluse 2.73 pealt omakorda 2.57 peale. Kinnisema stiili harrastamine peaks ka playoffides plussiks olema. Samas on halb uudis see, et avaringis peab hakkama saama oma esikinda Jaroslav Halakita. 30-aastane puurilukk pole alates märtsi algusest mänginud. Selle hetkeni suutis ta võita täpselt pooled oma 36-st stardist, lastes 2.30 väravat ja tõrjudes 91.9%-ga. Karikamänge alustab postide vahel Thomas Greiss, kes mängis isegi Halaki üle (38-st stardist 23 võitu, tõrjed 92.5% ja väravate keskmine 2.36), aga sakslane on karjääri jooksul osalenud täpselt ühes playoffide kohtumises. See oli kuus aastat tagasi San Jose Sharksi särki kandes.

Edu võti: kaitse

Meeskond tegi üldises plaanis kaitses osas hooaja käigus suure sammu edasi, aga playoffe alustatakse ilma ühe põhitegijata. Õnnetu saatusega Travis Hamonic on teist aastat järjest vahetult enne hooaja otsustavaid mänge vigastada saanud. Islanders lasi põhiturniiri lõpus temata mängides endale keskmiselt 3.33 väravat. Arvestades, et ka Halak on audis, siis ei ole seis kaitse osas julgustav. Eriti kui vastas sedavõrd energiline meeskond nagu Panthers. Selleks, et järgmisesse ringi jõuda peab Capuano meeskond kaitses puudujateta korralikult hakkama saama.

Ennustus: Panthers edasi 4-3

See seeria võib kalduda mõlemale poolele, aga Panthersil on esile kerkivad plussid. Vastase vigastused töötavad Gallanti meeskonna kasuks ja võimalik, et ka see eelpool spekuleeritud faktor nagu Islanders oleks võtnud enda jaoks "kergema" vastase. Trochecki kaotus on pantritele valusaks hoobiks, kuid temata mängides lõpetati hooaeg väga korralikult - kuuest mängust võideti viis. Räägitakse, et 22-aastane ründaja võib ka avaringi käigus naasta ja see võiks olla veel üheks tõukeks, mis toob pärast 1996. aasta konverentsi finaali meeskonnale esimese playoffide seeria võidu.

Kommentaarid