Playoffide avaring: Los Angeles Kings vs San Jose Sharks

Ja me kohtume taas. Sellised tunded valdavad sel kevadel Los Angeles Kingsi ja San Jose Sharksi mängijaid. Kings kerkis kaks aastat tagasi Sharksi vastu NHL-i ajaloos neljandaks meeskonnaks, kes playoffides 0-3 kaotusseisust järgmisesse ringi edenenud.

(foto: zimbio.com)
Omavahelised põhihooaja mängud

Sharks 5 - 2 Kings
Braun, Pavelski, Thornton, Karlsson, Braun - Lecavalier x 2

Sharks 2 - 3 (LA) Kings
Pavelski, Couture - Doughty, Lecavalier, Gaborik

Kings 3 - 5 Sharks
Toffoli x 2, Lewis - Thornton, Burns x 2, Pavelski x 2

Sharks 1 - 4 Kings
Ward - Toffoli, Lucic, Carter x 2

Kings 1 - 5 Sharks
Shore - Thornton, Pavelski, Burns, Hertl, Donskoi

Los Angeles Kings

Sharksi vastu võidetud avaringi seeria oli 2014. aastal üks kolmest, kust kuningad end 7. mängus edasi vedasid. Ent võimalik, et selle eest maksti lõivu järgmisel hooajal, kui üllatuslikult karikakaitsjana põhiturniiriga piirduti. Kingsi läbikukkumine oli ootamatu, kuid samas meeskonna jaoks äkki ka vajalik. Tänavu sai mängida varasemast suurema isuga ning see tõi ka peaaegu klubi ajaloo teise divisjoni tiitli. Sellest jäi Darryl Sutteri meeskond ilma alles põhihooaja viimasel päeval.

Kings taastas oma positsiooni liiga tippude seas peamiselt kaitse toel. Põhihooaja jooksul lasti endale kesmiselt 2.34 väravat, millest olid paremad vaid Washington Capitals ja divisjoni tiitli röövinud Anaheim Ducks. Esikinnas Jonathan Quick saavutas 2.22-ga ja 91.8%-ga karjääri ühed parimad numbrid. Väljakumängijad tegid tal ka elu lihtsaks, sest endale lastud pealevisete keskmine oli 27.5, millega kuuluti liiga tippude sekka. Kusjuures Sharks oli selle osas isegi veidi parem - 27.4. Väärib ka märkimist, et Kingsi ise sooritatud ja endale lastud pealevisete suhe oli üldse kogu liiga parim - +4.5.

Rünnakul vedas vankrit Anže Kopitar, kes lõpetas üheksandat hooega järjest (!) meeskonna resultatiivseima mängijana. Kuigi 25+49-ga tulnud 64 silma on selle perioodi jooksul üks kahvatumaid näitajaid. Samas ei pruugi see ka halb asi olla. See näitab seda, et kaaslased suudavad tema ümber korralikult panustada. Kingsil oli põhiturniiril viis vähemalt 50 punktiga mängijat. Meeskonna rünnak oli põhihooaja jooksul keskpärane (2.72 väravat mängus), kuid tublisti töötas ülekaalus mängimine (20%) ja on selge, et Sutteri satsi alistamiseks peab esinema oma täielikul tipptasemel.

Edu võti: hea algus

Kings tõestas kaks aastat tagasi, et halb algus ei tähenda kohe valge lipu lehvitamise aega, kuid näib ebatõenäolisena see, et uuest august suudetakse end sama hästi välja kaevata. Paari teeb väga põnevaks see, et Kings alustab kodus. Tegu on kodujääl hästi esineva satsiga, kuid vastu tuleb põhiturniiril võõrsilmängudes superhästi tegutsenud sats. Sharks võitis kodust eemal 41-st kohtumisest 28. Hooaja jooksul oli võõrsil kuus vähemalt kolmemängulist võiduseeriat. Tegu väga head kvaliteeti näitava faktiga. Samal ajal kaotati järjestikused võõrsilmängud vaid kolm korda. Kings peab kindlalt kodu kaitsma. Vastasel juhul läheb seis taas kibedaks.

San Jose Sharks

Sharksil lõppes mullu kümnehooajaline playoffidega seeria. Võib isegi öelda, et tegu oli enamvähem samasuguse ootamatusega, kui Kingsi playoffidest eemale jäämine. Meeskond on pikalt stabiilselt tugev olnud, aga eelmisel hooajal olid kodumängudes kummalised probleemid ja nende taha kõik ka jäi. Ka tänavu jäädi kodumängude arvestuses liiga viimaste sekka, kuid eelpool välja toodud võõrsilmängude tulemuste toel mängiti end siiski kindlalt playoffidesse tagasi.

Peter DeBoer, kelle New Jersey Devils iga-aastaselt erimeeskondade arvestuses liiga tippude hulka kuulus, oma kuldset kätt uue meeskonna peal täielikult rakendada ei suutnud. 22.5%-ga jõudis Sharks parimate ülekaalu meeskondade sekka, kuid vähemuse efektiivsuseks jäi ainult 80.5%. Playoffides peab seda kindlasti parandama. Kuna endine Kingsi puurilukk Martin Jones tegi uues klubis eduka debüüthooaja, siis kehv karistuste surmamine meeskonna kaitsenumbreid väga alla ei viinudki. Endale lastud keskmise 2.52-ga jäädi jagama liiga 10. kohta.

Usutavasti on aga Kingsi alistamiseks kaitse asemel rohkem rünnakut vaja. Vastased oskavad suurepäraselt mängu surmata ning DeBoeri hoolealused peavad oma võimalusi võimalikult efektiivselt kasutama. Põhihooajal skooriti keskmiselt 2.89 kolli ehk potentsiaal on täitsa olemas. Sharks oli koos Chicago Blackhawksiga ainsad kaks, kellel oli liiga punktitabeli esikümnes kaks meest. See au tuli tänu Joe Thorntonile (82 punkti) ja Joe Pavelskile (78). Seejuures jäi kaitsja Brent Burns napilt - kahe punktiga - esikümnest välja.

Edu võti: Joe Thornton

Thorntonil on seoses Kingsiga mitmeid erinevaid mälestusi. Tema lisaajavärav otsustas 2011. aasta avaringi saatuse. Tegu oli hooajaga, mil Sharks jõudis oma ajaloo kolmanda konverentsi finaalikohani. Lõplikust läbimurdest on väga vähe puudu olnud ja nii oli see ka 2014. aastal. Siis läks meeskond playoffidele peale pärast 111-punktilist põhiturniiri, mis klubi ajaloo üks parimaid näitajaid. Kingsi vastu tuli kõik algselt nii lihtsalt (esimesest kahest mängust 6-3 ja 7-2 võidud), aga seejärel tabas täielik kollaps. Sellest ajast on pärit ka Thorntoni meeldejääv reaktsioon, mis annab sõnadeta perfektselt edasi absoluutse pettumustunde ja selle, et enda parimast vahest lihtsalt ei piisa.


Pärast šokk-kaotusega lõppenud seeriat klubis kapteni ametist ilma jäänud Thornton on karjääri jooksul Kingsi vastu 75 mängust kogunud 72 punkti (16+56). Temast sõltub selles paaris väga palju. Tal on selja taga viimaste aastate parim põhihooaeg ning kohtumised Kingsi vastu algavad seisust, kus Sharks on võitnud 33 järjestikust mängu, kus Thornton vähemalt ühe punktini jõuab.

Ennustus: Kings edasi 4-3

Tegu peaks olema edasi-tagasi seeriaga, kus omavahel võite ja kaotuseid vahetatakse. Meeskonnad on päris võrdsel tasemel ja seeria võitja otsustavad pisiasjad. Seda silmas pidades tuleb tunnistada, et Kingsil on veidikene rohkem kvaliteeti igas liinis. Quick on võrreldes Jonesiga kogenum, Drew Doughtyl on võrreldes Burnsiga parem toetav kaader ning ees rünnakul tulevad Kopitari kõrval mitmed teised tegijad, kes end korduvalt hooaja otsustavas faasis tõestanud. Thornton piirdus seejuures 2014. aasta avaringi seerias vaid kolme punktiga. Veel üks kõnekas fakt sellest, kui palju temast oleneb. Usutavasti peab aga Jumbo Joe seeria lõppes taas pea norgu laksma.

Kommentaarid