Playoffide avaring: Dallas Stars vs Minnesota Wild

Dallas Stars vs Minnesota Wild vastasseis on täiesti omamoodi maiguga. Minnesota North Stars oli pika ajalooga klubi, kes mängis kaks korda Stanley karikafinaalis. Viimast korda 1991. aastal. Juba kaks hooaega hiljem oli aga meeskond vormunud Dallas Starsiks. "Hoki osariik" sai oma meeskonna Wildi näol tagasi alles 2000. aastal.

(foto: Ronald Martinez/Getty Images)
Omavahelised põhihooaja mängud

Wild 3 - 4 (LA) Stars
Haula, Fontaine, Koivu - Goligorski, Demers, Eaves, Klingberg

Stars 1 - 2 Wild
Ja. Benn - Carter, Vanek

Wild 3 - 6 Stars
Spurgeon, Coyle, Neiderreiter - Jo. Benn, Fiddler x 2, Seguin, Roussel, Eakin

Wild 3 - 4 (LA) Stars
Vanek, Coyle, Pominville - Goligorski, Ja. Benn, Klingberg, Seguin

Stars 3 - 2 (LA) Wild
Spezza, Benn, Klingberg - Niederreiter, Scandella

Dallas Stars

Starsil oli pärast Minnesotast ümberkolimist eesotsas Mike Modanoga hea alus all ja nii jõuti üsna kiirelt, 1999. aastal ka karikavõiduni. Sellele järgnesid veel mitmed korralikud hooajad, enne kui nullindate lõpus playoffide põud algas. Nüüd on aga meeskond viimase kolme aasta jooksul teist korda karikamängudel ja tänu edukale põhiturniirile poleks ka üllatus, kui lõpuks hokimaailma valitsejaks tõustakse. Kuigi enne seda tuleb läbida pikk kadalipp, mis eelkõige algab iseendast.

Lindy Ruffi meeskond on enda kõige suurem vaenlane. Seda nägime ka aasta tagasi, kui pärast playoffide põua lõpetamist ei suutnud täiendatud koosseis kohe järgmist korda otsa keevitada. Meeskond skooris 261 väravat, mis oli enne tänavust parim alates esimesest Texase osariigis veedetud hooajast 1993/94. Samas aga lasti endale panna 260 tükki ja see tähendas liiga ühte auklikumat kaitset. Tänavu on ka kohati oma hoovi korras hoidmisega probleeme olnud, aga rünnak tegutses veel teravamalt ja nii võeti pärast kümneaastast pausi oma esimene divisjoni tiitel. 3.23 väravat genereerinud rünnak oli liiga parim ja kaitse 2.78-ga piisavalt hea, et mitte langeda viimase kümne sekka. Seejuures olid Starsi keskmisest väravatevahest +0.45 paremad ainult Pittsburgh Penguins (+0.51) ja Washington Capitals (+0.70).

Starsi hooaeg oli huvitav selle poolest, et suurepärase mineku kõrvale, mis päädis lõpuks 109 punktiga ja läänekonverentsi esikohaga, mahtus ka kaks täiesti külma perioodi. Vahemikus 29. detsember - 23. jaanuar kaotati 12-st mängust üheksa. 16. veebruar - 1. märts tuli kaheksast mängust vaid üks võit. Põhiturniir lõpetati uuesti kuumana - 11-st mängust üheksa võitu. Oh kui halb oleks see, kui nüüd väga valele ajale järjekordne külm periood satub. Wild on piisavalt hea meeskond, kes suudaks igasuguse tasemelanguse ära kasutada.

Edu võti: väravavah(t)i(de) mäng

Starsi puurivahid suutsid eelmisel hooajal tõrjete efektiivsuse osas edestada ainult Edmonton Oilersit. 89.5% pealt jõuti tänavu 90.4% juurde, aga see polnud piisav viimaste seast pääsemiseks. Seejuures on Stars tõrjeprotsendi osas viimase üheksa sekka jäänud meeskondadest ainus, kes playoffidesse pääses. Kari Lehtonen ja Antti Niemi on mõlemad suured nimed, veel suuremate kogemustega, aga kumbki pole playoffides pikemat aega suutnud midagi erilist korda saata. Niemi on pärast Chicago Blackhawksiga 2010. aastal karikani jõudmist võitnud vaid kolm playoffide seeriat ning Lehtonen, kes põhiturniiri lõpuosas rohkem mängimisega justkui esikindaks tõusis, pole kogu karjääri jooksul üldse mitte ühtegi seeriat võitnud! Seda peab nüüd hakkama tegema, sest Starsi ründepotentsiaalis kahtlust pole. Veidi liialdades võib äkki isegi öelda, et 90% meeskonna edust sõltub maskis mehest.

Minnesota Wild

Sarnaselt vastasele on ka Wildil omad probleemid. Peatreener John Torchetti peab seeriat alustama oma esiründaja Zach Parise'ita, keda vaevab seljatrauma. 31-aastane ameeriklane oli põhiturniiril 25 tabamusega meeskonna suurim väravakütt ja kui erinevad terviseprobleemid poleks temalt röövinud 12 mängu, siis olnuks ta kindlasti ka punktitabeli tipus. Parise, kelle isa J.P. North Starsi eest mängis, on viimastel aastatel playoffides olnud Wildi A ja O. 23 mänguga on tulnud kaheksa väravat ja 15 söötu ehk ta on mänginud täpselt punkt per mäng tempoga.

Parise'ita mängimine paneb kindlasti kõva põntsu meeskonna rünnakule, mis niigi enamuse hooajast tagasihoidlikult tegutses. Väravate keskmine jäi lõpuks 2.60 peale. 13. veebruaril Mike Yeo asemel peatreeneriks määratud Torchetti juhendamisel skooriti keskmiselt täpselt kolm, mis on hea märk, kuid playoffidele minnakse vastu viiemängulise seeriaga, kus kõigis kohtumistes kahe või vähema peale jäädi. Need kõik mängud ka kaotati. Ehk Parise'i vigastuse kõrval on meeskond hooaja otsustavasse faasi kaasa võtnud ka teise negatiivse emotsiooni. Kaotusteseeriate murdmine ei ole NHL-is kerge.

Wild paneb liiga parimale rünnakule vastu TOP 10 kaitse. Põhiturniiril lasti endale 2.49 väravat. Korralik number pigistati välja vaatamata 77.9%-lisele karistuste surmamisele. Liiga parimast vähemuse meeskonnast sai ühe hooajaga järsku üks nõrgemaid. Samal ajal paranes ülekaalu efektiivsus 15.9% pealt 18.5% peale. Stars surmas karistusi 82.3%-lise efektiivsusega, mis tähendab, et selles osas on ees ootamas põnev heitlus. Wildil peaks olema arsenal, millega Starsi kontrolli all hoida, kuid lisaks sellele tuleb ka ise vastast haavata.

Edu võti: rünnak

Selleks, et kolmandat hooaega järjest avaringist edeneda peab Wild, suutma skoorida korralikul tasemel. Paremini kui hooaja keskmine. See ei saa kerge olema, kuid arvestades vastase väravavahte, siis ei tohiks see ka liialt konti murdev olla. Meeskond on iseenesest edurivis korralikult varustatud. Lisaks Parise'ile on Wildi mängijatest karjääri jooksul 30 värava piiri kätte saanud ka Jason Pominville ja Thomas Vanek. Mõlemal on aga selja taga väga kahvatu põhiturniir. Vanek piirdus karjääri jooksul esimest korda vähema kui 20-ga (18) ning Pominville'i 11 kolli on karjääri halvim, kui pigistada silm kinni tööseisaku tõttu lühikeseks jäänud 2012/13 hooaja juures. Nüüd peab aga paugutama hakkama.

Ennustus: Wild edasi 4-2

Stars alustab seeriat ülisuure favoriidina, aga selles paaris peaks tegelikult olema korralikult üllatuse hõngu. Kuigi palju sõltub sellest, kas Parise saab end mängukorda või mitte. Samas ei peaks ka temata mängides meeskonna võimalused kõige halvemad olema. Lehtonen ja Niemi on ebastabiilsed vahid ning kui kohe esimeses paaris mängus rabistama hakatakse, siis kasvavad Wildi võimalused märgatavalt. Torchetti paneb vastu Devan Dubnyki, kes pärast Edmontonis tehtud keerulist karjääri algust, kerkinud liiga TOP 10 väravavahtide sekka. Hea väravavaht annab sulle alati hea võimaluse võitmiseks.

Kommentaarid