Playoffide 2. ring: Dallas Stars vs St. Louis Blues

Läänekonverentsi finaal saab tänavu olema päris harjumuspäratu koosseisuga. St. Louis Blues on esimest korda üle nelja aasta võitnud avaringi seeria ning Dallas Stars on 2. ringis tagasi pärast 7-aastast pausi. Üks neist pääseb ka edasi konverentsi finaali.

(foto: todaysslapshot.com)
Omavahelised põhihooaja mängud

Stars 4 - 5 (LA) Blues
Eakin, Spezza x 2, Ja. Benn - Brouwer, Tarasenko, Shattenkirk x 2, Pietrangelo

Blues 2 - 1 (LA) Stars
Schwartz, Shattenkirk - Janmark

Stars 3 - 0 Blues
Sharp, Ja. Benn, Eakin

Blues 3 - 2 (KV) Stars
Steen, Fabbri, Backes - Sceviour, Seguin

Blues 3 - 0 Stars
Backes, Tarasenko, Reaves

Dallas Stars

1999. aastal praeguse Bluesi peatreeneri Ken Hitchcoki juhendamisel Stanley karika võitnud Stars käis oma viimase pikema kulgemisega ära just konverentsi finaalis. 2008. aastal jäädi lõpuks karika võitnud Detroit Red Wingsile alla 2-4. Sellele järgnesid mitmed piiripealsed hooajad, enne kui end 2014. aastal uuesti marjamaale murti. Siis tuli taas üks äralangemine, kuid nüüd ollakse kindlalt liiga ladvikus tagasi. Edasine eesmärk saab olla vaid kõrgemale ja kaugemale pürgimine.

Stars näitas avaringis väga muljetavaldavat mängu. Tyler Seguin sai Minnesota Wildi vastu kaasa teha vaid ühes kohtumises, kuid ometi jõuti ühe oma liidrita päris kerge 4-2 seeria võiduni. Ja mis veel märkimisväärsem - vaatamata Seguini puudumisele oldi rünnakul väga teravad. Lindy Ruffi meeskond skooris keskmiselt 3.50 väravat mängus, millest oli esimeses ringis parem vaid Pittsburgh Penguins (4.20). Seda veel ka olukorras, kus ise jõuti keskmiselt mängus vaid 27.3 pealeviskeni. Põhiturniiril oldi selle osas 32.0-ga liiga üks parimatest.

Palju kõneainet pakkunud väravavahid vedasid kenasti välja, kuigi lõpuks lasi meeskond endale ikkagi ligi kolm kolli mängus (2.83). Viimase kahe matšiga tuli rohkem tuppa (9), kui eelnevate kohtumistega kokku (8). Bluesi alistamiseks peab tagalas kindlasti korra uuesti majja lööma. Kusjuures huvitav on see, et need kaks meeskonda suutsid end 2. ringi pressida vaatamata sellele, et mõlemal kärises kaitse mõttes kõvasti vähemuses mängimise pealt. Stars tuli edasi 75% ja Blues vaid 68.4%-ga. Kõik teised, kellel karistuste surmamise efektiivsus jäi alla 78%, on kolinud golfiradadele.

Edu võti: Seguini tagasi saamine

Seguin käis Wildi vastu seeria avamängus 15 minutit ja 40 sekundit ahhilkat proovimas ning võimalik, et seda otsust peavad klubi tähtsamad ninad kogu eeloleva suve kahetsema. 24-aastane ründetuus läks sellest tingituna planeeritust pikemaks ajaks laatsaretti ja Bluesi vastu peab temata alustama. Hetkel ei ole Seguin treenimas ja peamänedžer Jim Nill on öelnud, et Boston Bruinsiga 2011. aastal karika võitnud kanadalane peab pärast treeningutele naasmist 4-5 päeva kindlasti veel vahele jätma. 10 punkti (4+6) kogunud Jamie Benn vedas avaringis meeskonda hästi, aga vastas on sats, kes äsja Patrick Kane-Jonathan Toews superduo kukutanud.

St. Louis Blues

Kõik vaheldust soovivad hokisõbrad võivad Bluesile suured tänusõnad edastada. Tänavune saab pärast 2011. aastat olema esimene, mil Stanley karika paraadi ei toimu Chicagos või LA-s. Ühtlasi jätkatakse playoffide 2. ringi mängudega nii, et edasi pole pääsenud mitte ükski "Originaalse Kuue" meeskondadest. Blues oli Chicago Blackhawksi vastu tegemas oma traditsioonilist avaringi kokkuvajumist, ent viimasel hetkel saadi sellele siiski pidur peale.

Karikakaitsja kukutamine ning ka teised üllatused on Bluesist teinud ühe karikavõidu favoriidi. Kuigi huvitaval kombel tuli Hitchcocki meeskond avaringist edasi negatiivse väravate suhtega. Ise skooriti 19 tükki (keskmiselt 2.71 mängus) ja endale lasti 20 (keskmine 2.86). Miinuses oli ka pealevisete suhe - 29.3 vs 36.6. Seda silmas pidades väärib suurt kiitust väravavaht Brian Elliott. 31-aastane kanadalane lasi isiklikult 2.40 väravat mängus, tõrjudes 92.9%-ga.

Rünnakul näitas meeskond head sügavust. Vaid kaks edurivimeest lõpetasid seeria punktideta ning ainult neli ei jõudnud vähemalt ühe väravani. Kui vähemuses olid suured probleemid, siis ülekaalu mängides toimis kõik päris õlitatult. 27.8%-line efektiivsus jäi avaringis alla vaid kolmele meeskonnale. Arvestades, et nüüd on vastu tulemas meeskond, kes iga neljanda vastase ülekaalu võimaluse väravaks lasi teha, siis võib Hitchcock seeriale peale minnes päris enesekindel olla.

Edu võti: nõrkuste lihvimine

Nii mõnegi statistilise näitaja osas eirab Bluesi edasipääsemine igasugust loogikat. Meeskond oli vähemuses kehv ja lasi endale palju väravaid. Kuigi tõsi, nii mõnegi lihtsalt tühja võrku. Samas ei saa ka tugevaid kaitsenumbreid loota, kui vastasel lastakse keskmiselt teha üle seitsme pealeviske rohkem. Probleemid enda tsoonis on ka üllatavad, kuna Hitchcock on tuntud kui kaitsele orienteeritud peatreener. Blackhawks vedas end 2010. aastal karikani vaatamata sellele, et keskmiselt lasti 2.82 väravat mängus, kuid see on siiski selge erand. Blues peab oma eesmärkide täitmiseks litri enda võrgust eemal hoidma.

Ennustus: Blues edasi 4-3

Hitchcock murdis 1999. aasta finaalis Ruffi Buffalo Sabresi ja julgeks ennustada, et tänavune duell lõppeb samuti tema võiduga. Blues oli põhihooaja käigus pidevalt vigastustega kimpus, aga playoffidesse on nüüd sellest tingituna saabutud ühe tervema meeskonnaga. Stars on Seguinita ja enne tema naasmist võib tekkinud tulekahju olla kustutustöödeks juba liiga suur. Samas ei tohiks Stars ka kerge vastupanuga langeda. Omavahel heideldi Kesk divisjoni tiitli peale lõpuni välja ning usutavasti läheb siin samamoodi.

Kommentaarid