Playoffide avaring: Tampa Bay Lightning vs Detroit Red Wings

Tänavu on playoffide avaringis kaks sama paari, mis ka aasta tagasi. Üks neist on Tampa Bay Lightning vs Detroit Red Wings, kes eelmisel kevadel pakkusid pingelise seitsme mänguga seeria. Favoriidina alustanud Lightning läks edasi ja jõudis lõpuks ka karikafinaali. Seekord alustatakse võrdsemast seisust.

(foto: detroit.cbslocal.com)
Omavahelised põhihooaja mängud

Lightning 6 - 2 Red Wings
Condra x 2, Namestnikov, Stamkos, Kutšerov, Palat - Abdelkader, Helm

Lightning 3 - 1 Red Wings
Brown, Johnson, Kutšerov - Nyquist

Red Wings  2 - 1 Lightning
Sheahan, Larkin - Kutšerov

Red Wings 3 - 1 Lightning
Nyquist, Zetterberg, Quincey - Callahan

Tampa Bay Lightning

Lightning on endiselt kihlveokontorite poolt selgelt eelistatud, aga seeriat alustatakse palju kehvemas seisus. Vigastused on röövinud kapteni Steven Stamkose ja ühe kaitse tugitala Anton Stralmani. Lisaks olid põhiturniiri lõpunädalatel tervisega kimpus veel ka mitmed teised mängijad. Seejuures pole peatreener Jon Cooper kogu hooaja jooksul stabiilselt sama koosseisu saanud kasutada, sest erinevatel aegadel on praktiliselt kõiki mingisugused probleemid kimbutanud. Meeskonnas oli näiteks vaid kolm mängijat, kes suutsid kaasa teha vähemalt 80 matši.

Mullu oma ajaloo jooksul teist korda finaalis mänginud meeskond läbis tänavu põhiturniiri käigus omamoodi identiteedimuutuse. Mitmel aastal järjest keskmise väravate arvu osas liiga esikümne hulka mahtunud meeskond hakkas viljelema kontrollivat või siis mõnede hinnangul, ettevaatlikumat stiili. Keskmise väravasaagi 2.73'ga jäädi 12. kohale. Mullusega võrreldes läbiti suur kukkumine, kuna aasta tagasi oldi 3.16-ga üldse kogu liiga resultatiivseim meeskond. Samal ajal paranesid aga selgelt kaitsenumbrid - endale lastud väravate arv vajus 2.51 pealt 2.41 peale, millest olid paremad vaid neli meeskonda.

Kõva põntsu andis ründetootlikusele muidugi ka ülekaalu võimaluste kehv realiseerimine. Selle osas jäädi lõpuks 15.8%-ga tagantpoolt kolmandaks. Mullu oldi täitsa viisaka 18.8%-ga liiga keskmike hulgas. Kuna ülekaalust ei õnnestunud varasema hooga paugutada, siis jäi ka Stamkose aasta üsna tagasihoidlikuks. 36 tabamust on täishooaegade puhul tema halvim tulemus pärast kollanoka hooaega. Kuigi tänapäeval pole muidugi kerge ka 30 piiri kätte saada. Kogu liiga peale said sellega tänavu hakkama 28 mängijat. Stamkose kõrval oli Lightningu teine 30 väravaga mees Nikita Kutšerov. Huvitaval kombel jäid aga nii Stamkos kui Kutšerov mulluses Red Wingsi vastu peetud seerias kuivale.

Edu võti: Tyler Johnson

Stamkose ja Kutšerovi paukpadrunid korvas eelmisel kevadel Tyler Johnson. 25-aastane ründaja tegi seerias kolm kahe väravaga mängu. Stamkos piirdus seejuures üldse ainult kolme söödupunktiga. Selles mõttes võib äkki öelda, et Lightning oma kaptenist tänavu puudust ei tunnegi, kuna tema panus jäi aasta tagasi niigi minimaalseks. Kuigi on loomulikult selgemast selgem ka see, et ainuüksi tema väljakul olek on meeskonna jaoks ülioluline, sest temale kogunev tähelepanu annab teistele rohkem tegutsemisruumi. Ent Stamkost pole ja sellega peab leppima. Mulluste playoffide ajal algas kõva diskusioon seoses sellega, et kes on ikkagi Lightningu esitsenter - kas Stamkos või Johnson. Nüüd on pisikesel ründajal võimalus sellele vastus anda. Tema on meeskonna edu võtmeks. Kuigi halb uudis on see, et ka Johnson oli üks nendest mängijatest, kes põhiturniiri vigasena lõpetas.

Detroit Red Wings

Ei ole palju neid meeskondi, kes karikamängudele terve koosseisuga on saabunud, aga Red Wings on üks neist. Johan Franzen on varasematel aastatel olnud muidugi meeskonna jaoks tähtis mängija, aga rootslane oli juba mullu peapõrutusega audis ja piirdus ka tänavu vaid kahe mänguga. Tema kõrval on audis ka Drew Miller, kuid Ryan Milleri noorem vend käis viimati jääl jaanuaris ja tema koht on satsis täidetav. Oluliste puudujateta meeskond vedas end playoffidesse päris napilt, kuid nüüd algab kõik otsast peale. Seda seisust, kus peaksid olema üsna head võimalused võita üle kolme aasta üks playoffide seeria.

Mike Babcockilt meeskonna tüürimise üle võtnud Jeff Blashill on oma esimese aasta jooksul üsna hästi hakkama saanud. Hooaja käigus oli küll mitmeid tõuse ja mõõnu, kuid pole vist mitte ühtegi satsi, kes hooaja käigus vähemalt ühe külma perioodi all ei peaks kannatama. Blashill viis Red Wingsi playoffidesse vaatamata sellele, et tegu oli ühe põhiturniiri nõrgima ründemeeskonnaga. Keskmise väravasaagi 2.55 taha jäid ainult satsid, kes avavad sel nädalal golfihooaja. Mulluses avaringi seerias kolm kolli paugutanud Tomaš Tatar ja kollanokk Dylan Larkin olid ainsad, kes 20 värava piiri ületasid. Väravavahtide hüplik mäng tähendas seda, et Red Wings polnud ka kaitse osas midagi erilist. Endale lasti keskmiselt 2.67 väravat, millega platseeruti paki keskele.

Keskpärane on äkki ka Red Wingsi seisu hinnates just see kõige parem sõna. Ei olda tipus, kuid samas püsitakse ka kaugel liiga lõpuosast. Ja tundub aasta-aastalt, et ega seda nüüd 25 hooaja peale veninud järjestikuste playoffide kohtade seeriat ei murra ka miski. Viis aastat oleks vaja seda veel elus hoida, et ületada Boston Bruinsi 29, mis üldse Põhja-Ameerika profiliigade pikim järjestikuste playoffide kohtade seeria. Kuigi enne sellele mõtlemist oleks tore hooaja otsustavas faasis edu saavutada. Eriti nüüd, kus Pavel Datsjuk on teatanud, et selle kevade mängudega lõppeb tema NHL-i karjäär.

Edu võti: väravavah(t)i(de) mäng

Nende meeskondade teist aastat järjest kohtumine tekitab deja vu tunde ning seda lisab veelgi juurde see, et Red Wingsi edu võti on sama, mis ka aasta tagasi sai kirja pandud. Mullu teenis Petr Mrazek suure usalduse, kui järsku tuli vaid 41-mängulise kogemusega playoffides esikindana jääle minna. Tšehhi puurilukk sai aga oma ülesannetega suurepäraselt hakkama, lõpetades seeria kahe puhta paberiga. Ta lasi endale keskmiselt 2.11 väravat mängus ja tõrjus 92.5%-lise efektiivsusega. Kui ta suudaks seda korrata, siis peaksid Red Wingsil olema head võimalused edasipääsuks. Jama lugu on aga see, et Mrazeki mänguvorm hakkas tänavu veebruari teises osas tõsiselt alla käima ning esikindana lõpetas põhiturniiri Jimmy Howard. 32-aastane ameeriklane tegi eduka põhihooaja lõpu, kuid tema hooaja kogunumbrid jäävad selgelt nooremale ametivennale alla. Mrazek tõi oma meeskonnale 49 stardiga 23 võitu, lastes 2.33 väravat ja tõrjudes 92.1%-ga. Howard korjas 33-st stardist 14 võitu, lastes 2.80 väravat ja tõrjudes 90.6%-ga. Blashill peab seeria võitmiseks valima õige kinda. Ükskõik kumb see siis ka oleks.

Ennustus: Lightning edasi 4-3

Red Wingsi puurivahid hakkavad duelli pidama Ben Bishopiga, kes on kindel hooaja parima väravavahi kandidaat. 29-aastane puurilukk korjas 60 stardiga 35 võitu, lastes 2.06 väravat ja tõrjudes 92.6%-ga. Keskmise väravate arvu osas oli ta põhiturniiri parim ja tõrjete efektiivsuse arvestuses jäi temast 93%-ga ette vaid Brian Elliott. See eelis koos kodueelisega peaks tähendama seda, et Cooperi meeskond suudab siiski oma favoriidi staatust õigustada. Kui muidugi vigastusi veel juurde ei kuhju ja kui Johnson ikkagi on mängukorras nagu meediale räägitud.

Kommentaarid