Red Wings langes, Blackhawks mitte

Kahel meeskonnal oli läinud ööl surm silme eest ja ühele neist võibki nüüd järelehüüde kirjutada. Detroit Red Wingsi playoffid on läbi. Tampa Bay Lightning võitis seeria 5. mängu jalkaskooriga 1-0. Samal ajal suutis Chicago Blackhawks oma naha veel päästa. St. Louisis võidutseti teisel lisaajal 4-3.

(foto: Scott Rovak/Getty Images)
Blackhawks mängis end viimaseks kolmandikuks väga kindlale positsioonile, kuigi kohtumine tahtis minna samamoodi käest nagu seeria kolmas matš, kus karikakaitsja üle mitme aasta kaotas normaalajaga kohtumise, milles viimasele kolmandikule eduseisuga mindi.

Seekord saadi ka viimaseks 20-ks minutiks eduseis kätte. Selle eest hoolitsesid viimaste minutite väravatega Artjom Anisimov ja Artemi Panarin, kes sai enda oma Brian Elliotti selja taha sõna otseses mõttes viimasel sekundil. Blackhawks pääses teise kolmandiku keskel Marian Hossa vähemuse väravaga juhtima, kuid sellele vastas kohe Jaden Schwartz.

Lõpuks pidi aga 3-1 seisu pealt ikkagi lisaajale minema. Bluesi tõid viimasel perioodil mängu tagasi Robby Fabbri ja David Backes.

Blackhawks on alates 2009. aastast playoffides lisaaega mänginud üle 500 minuti ning seekord läks punkti panemiseks vaja 23:07. Kes oli otsustava värava autoriks? Loomulikult Patrick Kane.

2013. aasta playoffide MVP sai kirja karjääri viienda karikamängudes tulnud lisaajavärava, kui Blackhawks teise lisaperioodi alguses hea surve püsti pani. Kane purjetas litriga mitme kaitsja vahelt läbi ja suunas selle väravale. Mänguvahend libises vaikselt posti kõrvalt mööda, kuid see käinuks nagu plaani juurde, sest Kane lipsas välgukiirusel värava tagant läbi ning suunas teise ääre pealt litri praktiliselt tühja väravasse.

"Oleme selle meeskonnaga mitmeid lisaaegu mänginud ja mõned on siin playoffides päris pikalt kestnud. Seega, kui saad sellised võimalused, siis võid asja ära otsustada. Vahest on vaja õnne ka," rääkis Kane, kellest rohkem playoffide lisaajaväravaid on kirjas vaid Joe Sakicil ja Rocket Richardil.

Blackhawks on seerias kaotanud mitu mängu vaatamata sellele, et kohtumise jooksul on selgelt rohkem pealeviskeid kirja saadud. Seekordne lahing õnnestus võita vaatamata sellele, et pealevisete arvestuses jäädi selgelt alla. Blues oli üle 45-36.


Blackhawks on nüüd alates 2010. aastast võitnud 15-st ellujäämisheitlusest 12.

Red Wingsil on vastu panna aga hoopis teistsugune seeria. Playoffide avaringis on nüüdseks langetud kolm aastat järjest. Sel korral tuli otsustav kaotus eriti valusalt, kui kohtumise jooksul ei suudetud vaatamata mitmele suurepärasele võimalusele Ben Bishopit ära lahendada ning eelviimasel minutil karistas Alex Killorn raiskamise ära.

"Kui oled võõrsil 1-3 kaotusega mängimas, siis õpid oma iseloomu tundma. Arvan, et mängisime piisavalt hästi, et võita. Kahjuks see ei õnnestunud," sõnas pärast mängu Red Wingsi peatreener Jeff Blashill.

Bishop võttis lõpuks oma neljanda playoffide nullimängu 34 tõrjega. Petr Mrazek, kelle ebaõnnestunud tegutsemisest mängu võiduvärav hargnema hakkas, läks õhtule vaid 23 tõrjega.

Pavel Datsjuk jäi oma tõenäoliselt viimaste playoffide ajal väga kahvatuks. Tal ei õnnestunud viie mängu peale kirja saada mitte ühtegi punkti ja nii jäi ta karikamängudel esimest korda pärast hooaega 2002/03 kuivale.

Venelane tunnistas pärast mängu, et otsustab lõplikult oma tuleviku paari päeva jooksul.


Viimasest kuuest seeriavõidu kindlustanud mängust on Lightning neli korda nulliga lahkunud.

Edasipääsu saab nüüd püüdma minna ka Pittsburgh Penguins. New York Rangersi vastu peetud seeria 4. mängus pandi korralik pidu püsti. Jevgeni Malkin kordas nelja punktiga (2+2) oma karjääri playoffide rekordit ning 31 tõrjega lõpetanud Matt Murrayst sai klubi ajaloos esimene kollanokast puurivaht, kes playoffides seljataguse puhtana hoidnud.

Henrik Lundqvisti mängu lõppes juba 26 minutiga. Koos playoffidega on rootslane tänavu nüüd välja vahetatud kümme korda. Rohkem kui ükski teine puurivaht! Näib, et kuningas on langenud.


Rangers kaotas ajaloo jooksul esimest korda viienda järjestikuse koduse playoffide kohtumise.

"Ma ei arva, et tegu olnuks tahtejõu puudumisega. Valisime lihtsalt väga halvaks esituseks väga halva õhtu," kommenteeris Rangersi boss Alain Vigneault.

Penguinsil on käes klubi ajaloo 13. 3-1 seeria edu. Varasematest kordadest on võidetud üheksa.


Anaheim Ducks ja Nashville Predators jätkavad seisuga 2-2. Kui Predators suutis seeria esimestes kohtumistes võõrsil napid võidud noppida, siis kodus saadi kindlad kaotused. Seekord 1-4 skooriga.

Peter Laviolette'i meeskond alustas hästi ja oli pealevisetega selgelt üle, kuid pärast Mike Fisheri 1-1 viigiväravat ei tulnud enam eriti midagi välja. Frederik Andersen püstitas 90 minuti ja 26 sekundiga karjääri uue nulliseeria rekordi.

Meeskonnad jätsid kahe peale kasutamata 11 ülekaalu võimalust.


Ducks on läbi aegade kolmandat korda 0-2 august end 2-2 peale venitanud. Eduseisu haaramist saab üritada laupäeval, kui pikk hokiõhtu algab kell 22 Penguins vs Rangers 5. mänguga.

Kommentaarid