Wayne Gretzky igatseb taga loovat mängu

Tänavuse hooaja käigus on palju räägitud väravate kokku kuivamisest. Põhiturniir lõpetati 6565 tabamusega, mis teeb ühe mängu keskmiseks 5.34 kolli. Samal tasemel oli see ka hooajal 2013/14. Mullu skooriti keskmiselt 0.02 väravat vähem. Wayne Gretzky on liitunud seltskonnaga, kes lahtisemat mängu taga igatsevad. Täpsemalt tahaks #99 näha rohkem loovust.

(foto: globalnews.ca)
Olles mänginud ajal, mil ühe meeskonna keskmine väravate arv oli nelja juures, tundub Gretzkyle praegu nähtav üsna võõrana.

"Kui ma olin 10-aastane, siis visati litter jääle ja öeldi, et mine tee värav," meenutas Gretzky eelmisel nädalal ühes intervjuus. "Nüüd õpetatakse 10-aastaseid oma kindlate liistude juurde jääma. Kaitsjad peavad taha jääma. Kõik peavad pealeviskeid blokeerima. Ma ise vist ei blokeerinud kunagi ühtegi pealeviset, kuigi surmasin igas mängus karistusi. Minu meelest makstakse väravavahtidele pealevisete takistamise eest, mitte ründajatele. Kõik on täielikult muutunud. Enim oleme kaotanud loovust ja üldist kujutlusvõimet."

Tänavu skoorisid meeskonnad keskmiselt mängus 2.71 väravat, mis viimase 11 hooaja väikseim näitaja. Ja loomulikult võrreldes endiste aegadega päris hädine number. Samal ajal on endale lastud väravate keskmine aina paranemas. Sellega jõuti tänavu 2.51 peale, mis väiksem alates hooajast 1955/56.

"Tervikuna on nüüdne mäng kinnisem. Alates esimesest päevast õpetatakse sulle, et sinu ülesandeks ja vastutuseks on hoida litter enda võrgust väljas," lisas Gretzky.

Vanu aegu, mil meeskonnad skoorisid keskmiselt ligi neli mängus, ei tule vast enam kunagi tagasi. Ent skoorimist asutakse eeldatavasti juba järgmisel hooajal parandama väravavahide varustuse kärpimisega ning see peaks kolmeni küündimise täitsa reaalseks muutma. Viimase 20 hooaja jooksul on kolm kätte saadud kaks korda.

Kommentaarid