Playoffide avaring: Pittsburgh Penguins vs New York Rangers

Kes oleks võinud arvata novembris pärast seda, kui Pittsburgh Penguins New Jerseys nulli peale jäi ning Jevgeni Malkin teravate väljaütlemistega esines, et meeskond läheb Washington Capitalsi järel karikamängudele teise favoriidina? Hooaja lõpuosas näidatud suurepärane hoog on aga just sellise seisu toonud. Otsustavaid mänge alustatakse teist aastat järjest New York Rangersi vastu.

(foto: zimbio.com)
Omavahelised põhihooaja mängud

Rangers 2 - 3 (LA) Penguins
E. Staal x 2 - Cullen, Kessel, Crosby

Rangers 3 - 5 Penguins
Kreider, Brassard, McDonagh - Hörnqvist, Sheary x 2, Cullen, Crosby

Penguins 4 - 1 Rangers
Crosby, Malkin, Hörnqvist, Kessel - Kreider

Penguins 0 - 3 Rangers
Hayes, Moore, Fast

Pittsburgh Penguins

Pingviinide hooaja murdepunktiks oli Mike Johnstoni vallandamine. 58-aastasena NHL-is oma esimese peatreeneri tööotsa saanud Johnston alustas edukalt, kuid eelmisel kevadel kadus põhiturniiri lõpus hoog täielikult ära ja playoffides jäädi kindlalt 1-4 Rangersile alla. Johnston vallandati 12. detsembril ning tema asemele edutati AHL-i meeskonna juurest Mike Sullivan. Algus oli tema käe all üsna künklik, kuid kui hoog sisse saadi, siis ei suutnud enam keegi meeskonda maha jahutada. Põhiturniiri viimasest 16-st mängust võideti 14 ning kokku tõi Sullivaniga 54-st kohtumisest 32 võitu.

Hooaja lõpu edu juures on kõige muljetavaldavam see, et võidult võidule marsiti ilma Jevgeni Malkinita. Venelane tegi vasakule käele liiga ning vigastust hinnati isegi sedavõrd tõsiseks, et tema osalemine playoffide avaringis seati kahtluse alla. Selle nädala alguses oli #71 aga trennis tagasi. Nii nagu ka teised olulised mehed, kes põhiturniiri lõpuosas laatsaretti lendasid - esikinnas Marc-Andre Fleury ja kaitsemees Olli Määttä. Viimase kahe osas olevat treeningutel nähtu olnud julgustav ning nad peaksid playoffide alguseks valmis olema. Malkini puhul märgiti samuti, et ta jättis endast hea mulje. Esimeseks mänguks venelane vast mängukorda ei saa, kuid seeria käigus peaks ta jääle jõudma küll. Eriti kui see läheb pikemaks kui mullune vaid viite mängu vajanud pusklemine.

Malkin tegi põhihooajal kaasa vaid 57 mängu, kuid sellest hoolimata oli Penguinsil üks liiga teravamaid rünnakuid. Keskmisest väravasaagist 2.94 olid paremad ainult Washington Capitals ja Dallas Stars. Seda isegi olukorras, kus ülekaalu efektiivsus oli meeskonna kõrgete standardite kohta kehv - 18.4%. Endale lastud väravate keskmine 2.43 on veidi petlik, kuna hooaja alguses mängiti Johnstoniga täiesti teistsugust, kinnist mängu, kuid ka Sullivaniga saavutatud 2.52 pole midagi koledat. Sellega pääsenuks ilusti liiga esikümnesse. Playoffidele vastu minnes saab oleva huvitav näha, kuidas sealse stiiliga kohanetakse. Viimaste kuude edu on tulnud vanakooli "skoorime vastased lihtsalt üle"-mänguga. Tiitleid võidab aga teadupärast kaitse.

Edu võti: meeskonna tervis

See ei ole hea märk, et playoffidele mitme vigase mehega vastu minnakse. Paratamatult toob otsustavate mängude algamine kaasa ka vigastuspausilt kiirustamise. Raske öelda, kas see pingviinide puhul nii ka on. Ent on selge, et edu saavutamiseks peab koosseis tervena püsima. Sidney Crosby on kaks hooaega järjest kevadel vigasena mänginud ning see on meeskonnale pannud paraja pitseri. Penguins on nende aastate jooksul võitnud ainult ühe playoffide seeria. Crosby tuleb nüüd karikamängudele ülikuumana (viimase 21 kohtumise jooksul ainult üks punktideta mäng, 11 väravat ja 29 punkti) ning selle vormi püsimine võib endaga kaasa tuua igasugu ilusat. Rääkimata Malkinist, kes alati playoffides oma ära teeb. Kui just tervisega probleeme pole nagu aasta tagasi.

New York Rangers

Korraliku vigastatud mängijate nimekirjaga alustab avaringis ka Rangers. Heaks uudiseks on see, et ainsana on tõsisema trauma all kannatamas Ryan McDonagh. Halb uudis on see, et McDonagh on meeskonna kapten ja kaitseliini liider ning teda näeb heal juhul alles ringi viimastes mängudes. 26-aastase ameeriklase murdis maha parema käe vigastus. Mõnel mehel lihtsalt pole õnne. Eelmisel aastal lõpetas McDonagh playoffides murtud jalaga. Vigastusi oli veel ka teisi ja võib öelda, et see oli üks peamiseid põhjuseid miks langeti viimase nelja aasta jooksul teist korda konverentsi finaalis.

Rangersi stabiilsus, millega on pikalt tipus püsitud, väärib imetlust. Kuid võimalik, et tänavu ilmnesid põhihooaja käigus juba esimesed märgid sellest, et omamoodi kurikuulsaks saanud meeskonna karikavõidu aken hakkab sulguma. Alain Vigneault meeskond jäi sügava statistika osas liiga viimaste sekka ning domineeris kõigis valdkondades, mis seotud litri õnnega. Traditsioonilised numbrid samuti midagi väga rõõmustavat ei pakkunud. Rahul saab olla ainult keskmise väravate arvuga, milleks kujunes 2.84. Skoorisime osas jõuti esimese seitsme sekka vaatamata sellele, et keskmiselt sooritasid ainult neli meeskonda vähem pealeviskeid kui Rangersi 28.5. See näitab just head õnne värava ees. Samal ajal lasi 1994. aastal viimase oma neljast karikast võitnud meeskond endale 30.4 pealeviset, mis samas klassis idakonverentsi viimaste hulgas lõpetanud Toronto Maple Leafsi ja Buffalo Sabresiga.

Tundub, et taas on seis selline, et meeskond läheb nii kaugele kui Henrik Lundqvist jaksab satsi vedada. Sellega seoses on aga hulk küsimärke. Rootslane lõpetas tänavu põhiturniiri keskmise väravate arvuga 2.48, mis kogu tema karjääri halvim näitaja! Olles eelmise nelja hooaja jooksul seitse korda välja vahetatud, pidi kuningas Henrik nüüd mängu käigus ühe aasta jooksul oma koha loovutama kaheksa korda. Meeskonna suurim tugevus on järsku muutunud suurimaks nõrkuseks. Vähemalt mõnedes mängudes. Teistes kohtumisest võib Lundqvist ka endiselt väravasuul olla tõeline inimmüür.

Edu võti: Henrik Lundqvist

Rangers peab edu nimel lootma, et playoffides ilmub tõesti välja see inimmüürist Lundqvist, mitte see, kelle tõrjete efektiivsus oli põhihooaja käigus kolme kuu jooksul alla 91%. Kuigi kogu hooaja lõikes kujunes see täitsa korralikus 92%-ks. Rootslane võitis oma 64-st stardist 35, mis pole samuti kehv näitaja. Samas võinuks kindlasti oodata suuremat saaki, sest pärast vahepealseid viperusi oli tervis taas 100%-liselt korras. Penguinsi vastu on Lundqvist karjääri jooksul 59-st kohtumisest võitnud 29, lastes 2.42 väravat ja tõrjudes 91.6%-ga. Arvestades hoogu, millega Sullivani meeskond playoffidele on tulnud, siis peab tõenäoliselt nendest numbritest paremini tegutsema.

Ennustus: Penguins edasi 4-2

Kui kõik tõesti terved on, siis peaks Penguins tegema tagasi täpselt selle, millega Rangers mulluses avaringis hakkama sai - toore jõuga üle olemine. Crosby on superhoos ja kui Malkin ka veel tema kõrval paugutama hakkab, siis võib see seeria väga kiirelt läbi saada. Penguinsi tagasihoidlik ülekaalu meeskond, millele pani kindlasti pitseri Malkini puudumine, saab end lihvida satsi vastu, kes oli vähemuse osas 78.2%-ga üks põhiturniiri nõrgemaid. Fleury traditsiooniline suurtes mängudes rabistamine võiks olla Rangersi suureks plussiks, aga 31-aastane puurivaht on viimastel hooaegadel playoffides täitsa korralik olnud.

Kommentaarid