Playoffide avaring: Washington Capitals vs Philadelphia Flyers

Philadelphia Flyers on pärast aastast pausi marjamaal tagasi, kuid kõigi eelduste kohaselt ei kujune naasmine rõõmsaks. Vastas on ülivõimsa põhiturniiri teinud meeskond, kellel pole pealtnäha mitte ühtegi nõrka kohta. Washington Capitalsi langemine oleks viimaste aastate suurim üllatus.

(foto: zimbio.com)
Omavahelised põhihooaja mängud

Flyers 2 - 1 (KV) Capitals
Schenn, Cousins - Ovetškin

Capitals 3 - 2 Flyers
Ovetškin, Orlov, Niskanen - Del Zotto, Schultz

Capitals 3 - 4 (LA) Flyers
Burakovsky x 2, Bäckström - Schenn, White, Voracek x 2

Flyers 2 - 5 Capitals
Laughton, Giroux - Oshie, Chimera x 2, Williams, Bäckström

Washington Capitals

Capitalsist sai tänavu ajaloo esimene meeskond, kes 82-mängulise hooaja jooksul ei kaotanud mitte kordagi normaalajaga järjestikuseid mänge. Läbi aegade kümnenda satsina jõuti vähemalt 56 võiduni ja kui poleks olnud üsna pikalt kestnud hooaja lõpu unisust, siis langenuks tõenäoliselt ka 1995/96 Detroit Red Wingsi võitude rekord 62. Barry Trotzi meeskond oli nii rünnaku (3.02 väravat mängus) kui kaitse osas (2.33) liiga teine sats ja sedavõrd võimsalt tegutsemise tõttu kujunes põhiturniir 1998. aasta finalisti jaoks parajaks jalutuskäiguks. Lõpuks tuli klubi ajaloo teine Presidentide trofee 11-punktilise eduga järgmise ees. Ja seda isegi seisus, kus viimasest viiest mängust võideti ainult üks.

Kas Aleksandr Ovetškini ja sõbrad saab kukutada ainult Presidentide trofee needus? 30 korda on see nüüd välja jagatud ja karikavõitu on hiljem saanud tähistada ainult kaheksa meeskonda. Kuus korda on langetud juba avaringis ning sellega sai ka Capitals ise hakkama oma esimese põhiturniiri võidu korral, kui 2010. aastal Montreal Canadiensile 3-4 alla jäädi. Seejuures on need üllatused just viimaste aastate jooksul sagedaseks muutunud. Eelneva seitsme hooaja jooksul on kolm korda põhiturniiri võitja mängud playoffides lõppenud kohe esimese takistuse juures.

Samas on muidugi raske näha seda, et Capitalsi tabab sama kurb saatus. Pärast mullust valusat kaotust konverentsi poolfinaalis tegi meeskond suvel mitu tarka täiendust ja need kõik läksid täppi. Enam ei pea vastased muretsema vaid Ovetškini ja Nicklas Bäckströmi kinni võtmise pärast. Rünnakul on jõudu palju rohkem juures ja näiteks põhiturniiril ei olnud meeskonna resultatiivseim mängija ei Ovetškin ega ka Bäckström. Selleks oli hoopis Jevgeni Kuznetsov, kes jõudis 20 värava ja 77 punktini. Lisaks on seis selline, et kui edurivis asjad ei toimi, siis võib alati jääda lootma kaitse, täpsemalt Braden Holtby peale. 26-aastane puurilukk läheb playoffidele peale pärast suurepärast põhiturniiri ning võimalik, et edasi lähevad tal mängud veel hoogsamalt. Holtbyl on playoffidest kirjas suurepärased karjääri keskmised näitajad - endale lastud väravad 1.92 ja tõrjed 93.6%.

Edu võti: distsipliin

Capitals ja Flyers on suured rivaalid ning omavahelised kohtumised on tihti karistusterohked. Üleolek erimeeskondade osas peaks olema Flyersi parim võimalus seeria võita. Capitals korjas endale põhiturniiril 753 karistusminutit, mis alla liiga keskmise (797.5) ehk distsipliin oli heal tasemel ning seda peab hoidma. Karistuste surmamine oli kõrgeklassiline (85.1%), aga vastu tuleb paras pähkel. Flyersi ülekaalu efektiivsuseks kujunes 18.9%, millega jäädi liiga esikümnest välja, aga Shayne Gostisbehere'i näol leiti endale oskuslik ülekaalu ankrumees ja nendes olukordades on Dave Hakstoli meeskond kindlasti ohtlik. Kusjuures Flyers pani oma viimases põhihooaja mängus ülekaalust neljast kolm.

Philadelphia Flyers

Flyersi playoffidesse jõudmine on täitsa mulluse Ottawa Senatorsi saavutuse maiguline. Meeskond vireles oma divisjoni tagumises otsas, kaotas ühe parima kaitsja Michael Del Zotto ja mängis pikalt ka eelmise hooaja edukaima punktikoguja Jakub Voracekita. Siis aga hakkasid asjad järsku laabuma ja nii tuli hooaja viimase 25 mängu käigus punktilisata lahkuda ainult kuues. Meeskond skooris viimase paari kuu jooksul keskmiselt täpselt kolm väravat mängus ja lasi endale 2.52. Kui selline tempo olnuks kogu hooaja jooksul, siis jõutuks rünnaku osas liiga esikolmikkusse ning kaitses olnuks garanteeritud koht esikümnes. Hooaja üldnumbriteks olid vastavalt 2.57 ja 2.56.

Võrreldes mullusega on Flyers uue peatreeneri käe all suure edusammu teinud just kaitses. Ründenumbrid on praktiliselt identsed (eelmisel hooajal 2.59 väravat), aga kaitset on parandatud 2.72 pealt. Seda isegi üsna kahvatu vähemuse efektiivsuse juures (80.5%). Kuigi ka selle juures on tehtud tubli samm edasi (mullu 77.1%). Ja kui tulla veel tagasi Capitalsi edu võtme juurde, siis olgu märgitud, et eelmisel hooajal oli Flyers ülekaalu osas 23.4%-ga liiga parimate seas. Meeskond on Hakstoli juhendamisel kenasti arenenud ja kindlasti kulub selle mõttes marjaks ära ka raske seeria, mis ees ootab. Aga võimalik, et see ei tule kerge ka Capitalsi jaoks.

Flyersile meeldib tugevatega mängida. End suudetakse ülihästi häälestada ja mäng kipub alati nende tahtmise järgi kulgema. Nii on Flyers näiteks viimasest 11-st omavahelisest mängust võitnud Capitalsi vastu kaheksa. Häälestamisega ei peaks ka nüüd, kus end raskest seisust playoffidesse tagasi võideldi, probleeme olema. Jõudu on äkki isegi juurde lisanud klubi asutaja Ed Snideri lahkumine. Kõrgelt hinnatud klubi juht suri esmaspäeval 83-aastasena. Seda vahetult pärast Flyersi viimast põhihooaja mängu. Meeskond on kogu hooaja käigus justkui tema nimel mänginud ja võimalik, et nüüd on rammu veelgi juurde saadud.

Edu võti: Steve Mason

Kui Flyers tahab üllatuspommi lõhata, siis peab Steve Mason Holtby üle mängima. 27-aastane puurilukk läheb karjääri jooksul kolmandat korda playoffidesse. Esimesed etteasted olid nukrad (neljast neli kaotust, tõrjed 87.8%, lastud väravad 4.27), aga küpsema puurivahina näitas ta viis aastat hiljem hoopis teist taset (viiest kaks võitu, tõrjed 93.9%, lastud väravad 1.97). Mason pani 2014. aasta playoffidele järgi veel ühe vägeva põhiturniiri (2.25, 92.8%). Tänavu korjas ta 53-st stardist 23 võitu, lastes 2.51 väravat ja tõrjudes 91.8%-ga. Tegu veidi paremate numbritega kui tema karjääri keskmised (2.69, 91.1%). Holtby ja Capitalsi alistamiseks on kindlasti vaja paremini tegutseda.

Ennustus: Capitals edasi 4-1

Flyersile peaks üks võit kindlasti jääma. Äkki isegi kaks. Kuid rohkemat on raske pakkuda. Capitalsil on selgelt sügavam meeskond, mis tähendab, et kui plaan A alt veab, siis võib alati loota plaan B meeste peale. Flyersi seis on samas selline, kus kõik peavad paugutama nii palju kui torust tuleb, kuid lõpuks võib ka sellest edasipääsuks väheseks jääda. Lihtsalt halb õnn. Saanuks Hakstoli meeskond põhiturniiril viis punkti rohkem, siis jäänuks Capitalsile teist aastat järjest avaringi vastaseks New York Islanders.

Kommentaarid